Dnešní recept začnu trochu symbolicky. To proto, že až ho budete číst, budeme zrovna ve Státech na dovolené a pravděpodovně už za sebou už budu mít alespoň jednu snídani amerických lívanců. Mňam!
Tyto lívance jsou jednoduché, nadýchané a hlavně naprosto návykové. Připravíte si těsto, které necháte před smažením 10 minut odležet, a které bude poměrně husté. Lívance smažíte na minimálním množství oleje, a ideálně na teflonové pánvi. Já je smažím na elektrickém grilu, který je z jedné strany hladký a umožňuje mně smažit i 4 kusy najednou.
V Americe je zvykem podávat je vyskládané do výšky a polité javorovým sirupem. Já je podávám s domácím skořicovým sirupem a kouskem másla. Vzhledem k tomu, že lívance na různé způsoby máme skoro kažkou neděli k snídani, už se těším, až se s vámi podělím o další varianty!
americké lívance z podmáslí

Ingredients
- 2 hrnky hladké mouky (250 g)
- 2 PL krystalového cukru
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL jedlé sody
- ½ ČL soli
- 2 hrnky podmáslí (475 ml)
- ¼ hrnku kysané smetany (60 ml)
- 2 vejce
- 3 PL másla, rozpuštěného a vychladlého (45 g)
- olej na potření pánve, smažení
Instructions
- Ve středně velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Odložíme.
- Ve druhé míse rozšleháme podmáslí, kysanou smetanu, vejce a máslo.
- Přidáme suché suroviny a opatrně smícháme.
- Těsto necháme před použitím 10 minut odstát.
- Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje z jedné, a pak z druhé strany.
- Podáváme s máslem a lívancovým sirupem, nebo podle chuti.
převzato z: Cook’s Illustrated
Moje babička tradičně dává na lívance postrouhaná jablka (vymačká šťávu), která na chvilku podusí na trošce másla. To se potom vykydne na hotový lívanec a zasype trochou skořice (a popř. cukrem, nejsou-li jablka dostatečně sladká).
Určitě vyzkouším tvoje lívance (s babiččinými jabky) a na to si ještě kydnu trochu zakysané smetany, to bude!
🙂
Jsou dokonale heboučké a chuťově dokonalé!
Jarko,
děkuji za skvělý recept, nejlepší lívance, jaké jsem kdy jedla. Dnes jsem je připravila s bílým jogurtem a višňovým džemem muži a synovi k obědu a jen se po nich zaprášilo 🙂
Moc děkuji Eleno 🙂
Dnes jsem vyzkoušela a jsou naprosto famózní s tím skořicovým sirupem, moc Vám děkuji Jarko za tento recept 🙂 chválili i všichni kolegové, kterým jsem přinesla malou ochutnávku. určitě vyzkouším Vaše další nápady 🙂
Moc děkuji, Šášo!
Jaruško,co jsem slíbila, to plním! Právě na plotně smažím Vaše americké lívance s podmáslí…Výtečné,skvělé,rozplývají se v ústech a zítra na snídani s kafíčkem si v práci dám a dceři do školy.
na zítra se chystám na skořicové šneky!Takhle vařit výtečné a chutné recepty mě začalo ještě víc bavit a hlavně to rodině chutná….Jen tak dál,jste prostě nej nej…
Milá Renato, Vy mně tedy dáváte 🙂 Až se z Vašich slov červenám! Moc moc děkuji za krásná a povzbudivá slova, která mě nesmírně motivují. 🙂 Mějte se krásně!
Zdravím Vás Jaruško,
dneska opět celé rodině smažím lívanečky,jen mi chybělo podmáslí,tak sem tam „vrazila“ jogurty a kysanou smetanu a trošku mléka rozředila …Výtečné chutné.Polovina je na sucho a polovina obalená ve skořicovém cukru..snad nám zbyde na ranní snídani do práce :-)))
Milá Renato, moc děkuji 🙂 Jen takový malý, užitečný tip 🙂 Když nemáte po ruce podmáslí, můžete si udělat během několika minut svoje „vlastní“ z mléka a citrónu nebo octa. Do 240/ 250 ml mléka dáte 1 PL (15 ml) citrónu nebo octa, promícháte a necháte chvilku, 5 – 10 min. odstát. To je celá věda 🙂 Mějte se krásně!
Jéééé,Jaruško ,,děkuju :-))) no tak příště…bylo to na rychlo.
Zdravím Vás 🙂 zajímalo by mě, jestli je možné připravit si těsto třeba večer a přes noc nechat odležet. Nepřekynou mi za tu dobu? 😀
Zdenko, bohužel ne. Prášek do pečiva ztratí svůj účinek a nevyběhnou Vám. I když se v dnešní době používají dvoufázové pečící prášky do pečiva, které působí jakmile se smíchají s mokrými přísadami (první fáze) a potom, jakmile přijdou do styku s teplem (druhá fáze), stejně by doba odležení neměla být delší než 15 – 20 minut.
Zajímavé, že u Nás v rodině jsou tyhle „placky“ tradiční již 4 generaci. 🙂 S amíkama samozřejmě nemáme nic společného. Každopádně na dnešní oběd bodly s ledovou kávou.
Toto jsou nejlepší lívance které jsem jedla,měkké,ty jsou i na dotek jako samet.
Moc děkuji!
Děkuji za recept zatím na nejlepší lívance, co jsem kdy měla!
Moc děkuji, Barboro!
Dobrý den, je možno americké lívance udělat ze špaldovy mouky? Nebo pohankové? apod? Chystám se na ně, jen uvažuji o zdravější variantě:) děkuji
Milá Antonie, já myslím, že určitě. Jděte do toho 🙂
Tak dnes ráno jsem těmito lívanci nakrmila 5 puberťaček, které u nás včera slavily 15 narozeniny. Holčičky nadšené, všechno snědly. Odpoledne svorně volaly matky, co jsem ráno pekla, že holky doma básní o lívancích. Cítím se trochu uraženě, že můj včerejší dort, se kterým jsem se tak nadřela prošel bez odezvy, ale co už.. Takže díky za recept a lívancům zdar.
Jitka
Moc děkuji, Jitko! 🙂 Mějte se krásně!
Tak lívance jsem včera udělala rodince k večeři. A byly opravdu vynikající. Jen se po nich zaprášilo. Děkuji za recept.
Moc děkuji, Veroniko!
Tak tohle jsou rozhodně nejlepší lívance na světě. A že jsem už jich vyzkoušela… Krásně vláčné těsto. Nadýchané jako obláček (já jsem teda udělala žloutky a bilky/sníh zvlášť). Jiné už dělat nebudu. Díky za recept.
Moc děkuji, Lenko! 🙂
Jarko, z komentářů mi vyplývá, že používáte tzv. kysané podmáslí a ne “opravdové” podmaslí (které se dost těžko shání). Je to tak? Pořád právě u zahraničních receptů váhám nad tím, jakou vlastně surovinu originálně používají. Díky za upřesnění.
Ano, Žaneto, je to tak. Buď klasické kupované kysané podmáslí, nebo si ho udělám z mléka a citrónu/ octa. Tento recept je podle americké kuchařky a je to klasické kysané podmáslí jako u nás, aspoň si snad ani nepamatuji, že bych ve Státech viděla jiné 🙂 Snad to pomůže 🙂