Ve statistikách jsem četla, že vepřové u nás patří mezi nejoblíbenější maso, a že průměrný Čech ho sní za rok asi 42 kg. Naše rodina se sice do statistik nevejde, protože vepřového jíme poměrně málo, ale když už s ním vařím, tak s ním vařím ráda. Vaří, resp. peče se rychle, výborně se k němu hodí brambory, cibule, kořenová zelenina jako např. mrkev, a skvěle ho ochutíte jen hořčicí a základním kořením. Přesně jako v tomto receptu.
Výsledkem je šťavnatá pečeně, která vám při pečení krásně provoní celý dům. Tymián s dijonskou hořčicí se skvěle doplňují a vytvářejí harmonickou chuť. Byla jsem překvapená jak jednoduchá a rychlá byla příprava, i samotné pečení. Jediná věc, na kterou si musíte dávat pozor, je doba pečení. Maso je libové a velmi jednoduše byste ho mohli vysušit. A to by byla věčná škoda!
Horem a dolem, toto je skvělý recept na přípravu vepřového masa, který je dostatečně rychlý a výsledek zároveň pěkně vypadá, takže ho bez obav můžete nabídnout i návštěvě.
vepřová pečeně s brambory a mrkví
Ingredients
- 2 PL dijonské hořčice
- 1 ČL sušeného tymiánu
- 1 stroužek česneku, utřeného
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 kg vepřové kotlety bez kosti, vcelku
- 4 mrkve, oloupané a nakrájené na silnější plátky
- 5 brambor, oškrábaných a nakrájených na větší kousky
- 1 cibule, nakrájená na silnější plátky
- 2 PL olivového oleje
- 2 PL másla, rozpuštěného (30 g)
Instructions
- Předehřejeme troubu na 220°C.
- Všechnu zeleninu nakrájíme podle instrukcí a vložíme do větší mísy.
- V malé misce promícháme hořčici, tymián, česnek a 1/2 PL soli. Směs rozetřeme na vepřové maso a necháme ho odpočívat při pokojové teplotě.
- Do mísy se zeleninou nalijeme olivový olej, rozpuštěné máslo, osolíme, opepříme. Řádně promícháme.
- Zeleninu vložíme do pekáče, přikryjeme a dáme do trouby na 30 minut.
- Po 30ti minutách položíme maso na zeleninovou směr, přikryjeme a vaříme dalších 45 až 60 minut.
- Po upečení necháme vše asi 10 minut odpočinout.
- Maso nakrájíme na plátky a podáváme se zeleninou, dochutíme solí a pepřem.
převzato z: Barefoot Contessa Parties!
Martin says
To vypadá luxusně. Kousek mi schovej 🙂
Ada says
Tak se mi tvé úžasně vypadající masisko právě dopéká v troubě. Doufám, že se povede! V řeznictví měli dnes jen kotletu o asi poloviční hmotnosti a já se spletla a namatlala na to maso celou dávku směsi:(, tak snad to bude k jídlu!:)
Ada says
..tak už jen dodávám, že večeře byla skvělá! J. si pomlaskával :), díky za super recept 🙂
Martin says
Taky jsme už měli a bylo to výborný.
Maso jsme měli na vyšší plátky a bylo pořád šťavnatý 🙂
Jarka says
to jsem ráda, že recept sklízí úspěch 🙂
Bára says
výborné 🙂 bára
Jarka says
Děkuji Báro 🙂
Monika says
Upečené dnes a bylo to vynikající. Jen jsem na posledních 15 min sundala alobal. Maso bylo šťavnaté a brambory hezky opečené 🙂