Každé léto se těším na čerstvé ovoce a plánuji, co s ním podniknu. K pečení pak využívám vše co je k mání – borůvky, višně, jahody, broskve, meruňky, švestky… a samozřejmě maliny.
Tento koláč je naprosto dokonalý. Spojení malin a bílé čokolády na sušenkovém korpusu … hmm, ještě teď se olizuji. Je to perfektní letní dezert, jehož příprava není náročná, ani zdlouhavá. Před podáváním ale vyžaduje vychlazení v ledničce, a tak musíte být buď trpěliví, anebo raději přípravu plánovat na večer. (Doporučuji druhou variantu). Pokud byste neměli rádi maliny (někdo je nemá rád kvůli jadýrkům), dají se nahradit borůvkami nebo višněmi se stejným výsledkem.
A jaké je vaše nejoblíbenější letní ovoce?
malinový koláč s bílou čokoládou
Ingredients
na korpus
- 150 g bebe sušenek, rozemletých
- 2 PL cukru
- 6 PL másla, rozpuštěného a vychadlého (85 g)
na čokoládovou náplň
- 285 g bílé čokolády, nasekané na kousky
- 2/3 hrnku 31% smetany (170 ml)
- 1/8 ČL soli
na malinovou náplň
- 170 g čerstvých malin
- 2 PL krupicového cukru
Instructions
na korpus
- Předehřejeme troubu na 160°C.
- Rozmixujeme bebe sušenky a cukr dohladka v mixeru nebo kuchyňském robotu.
- Přidáme rozpuštěné máslo a párkrát zapulzujeme, až je směs vlhká.
- Sušenkovou směs natlačíme na dno a do stran koláčové formy, např. o průměru 28 cm.
- Pečeme asi 13 - 15 minut, dokud nebude mít korpus zlatavou barvou a bude pěkně vonět.
- Necháme úplně vychladnout.
na náplň
- Čokoládu vložíme do větší ohnivzdorné nebo skleněné mísy.
- Přivedeme smetanu na pokraj varu a potom ji nalijeme na čokoládu, osolíme.
- Necháme stát 10 minut, dokud se čokoláda nerozpustí a rozmícháme ji dohladka.
- Nalijeme do vychlazeného korpusu.
na malinovou náplň
- Maliny vložíme do mixeru a několikrát zapulzujeme (nebo je rozmačkáme vidličkou) dohladka. (Semínka můžeme odstranit tím, že směs přelijeme přes jemné sítko).
- Vmícháme cukr.
- Lžičkou různě směs nakapeme na čokoládu.
- Nožem nebo párátkem/ špejlí malinovou směs vmícháme jemně do čokolády.
- Před podáváním necháme alespoň 3 hodiny vychladnout, ideálně přes noc.
Bára says
v létě jsem pekla v kombinaci s borůvkami a byl výborný. nejdříve jsem se bála, že mi koláč neztuhne a nepůjde krájet, ale krásně ztuhl 🙂 Bára
Jarka says
Moc děkuji, Báro! 🙂