Borůvky mně připomínají dětství. Rodiče nás s bratrem uklidili na dva měsíce k babičce do Harrachova a my si to vždycky strašně užili. Jako děti z města jsme byly nadšené, že můžeme strávit 2 měsíce na horách. Babička dopoledne obvykle pracovala, ale odpoledne jsme už něco podnikali, nejčastěji vyráželi na borůvky. Měli jsme svá oblíbená místa a ani nám nevadilo, že jsme za nimi museli někdy ujít i deset kilometrů. Za léto jsme nasbírali i několik dvacetilitrových kbelíků pro celou rodinu. Co bych za takový jeden teď dala!
Bylo to ale také období, kdy jsme každý týden měli několikrát něco borůvkového – borůvkové kynuté knedlíky, borůvkový koláč s drobenkou, kynuté knedlíky, koláč, knedlíky, koláč a zase knedlíky, koláč. Určitě to chápete. Najednou jsem se na borůvky nemohla ani podívat. Trvalo to několik let, než jsem jejich chuť zase objevila. Byla by věčná škoda se jich vzdát, když s nimi můžete připravit tolik dobrot!
Tento borůvkový koláč představuje vděčnou klasiku. Křehké a křupavé těsto a sladká borůvková náplň s nádechem citrónu a skořice. Na tom se nedá přece nic zkazit. Udělejte si tento koláč a zavzpomínejte třeba na dětství!
borůvkový koláč
Notes
Místo čerstvých borůvek můžeme použít mražené borůvky, aniž bychom je rozmrazovali. Jen prodloužíme dobu pečení o 10 až 15 minut.
Ingredients
těsto na koláč
- 1 1/2 hrnku ztuženého tuku (340 g)
- 3 hrnky hladké mouky (375 g)
- 1 vejce
- 5 PL studené vody
- 1 PL bílého octa
- 1 ČL soli
na náplň
- 4 hrnky čerstvých borůvek (cca 600 g)
- 1 PL čerstvé citronové šťávy
- 3/4 hrnku cukru (170 g)
- 3 PL kukuřičného škrobu
- 1/2 ČL nastrouhané citronové kůry
- 1/4 ČL soli
- 1/4 ČL mleté skořice
- 1 PL másla, nakrájené na malé kousky (15 g)
Instructions
těsto na koláč
- Ve velké míse postupně zapracujeme ztužený tuk do mouky, až se bude podobat hrubé moučce.
- V malé misce rozšleháme vejce, nalijeme ho do směsi mouky s tukem.
- Přidáme 5 PL studené vody, 1 PL octa a 1 ČL soli. Opatrně smícháme, až budou všechny přísady řádně zpracovány.
- Těsto rozdělíme na třetiny (3 rovnoměrně velké koule těsta) a dáme je do igelitového sáčku. Před použitím je necháme vychladnout v lednici nebo mrazáku (asi 15 - 20 minut).
- Pokud těsto nebudeme ihned používat, můžeme ho zmrazit a před vlastním použitím ho necháme při pokojové teplotě asi 15 minut rozmrazit.
příprava koláče
- Na koláč budeme potřebovat celkem 2 dávky těsta, tzn. 2 koule, které jsme si připravili. Tu třetí můžeme nechat zamrazenou a použít ji na jiný sladký nebo slaný koláč, např. quiche.
- Z těsta vyválíme 2 placky. První rozprostřeme do koláčové formy tak, aby byly řádně pokryté i strany formy. Druhou placku dáme stranou.
- Zatímco připravujeme náplň, dáme formu s těstem do lednice.
náplň
- Borůvky dáme do velké mísy a pokapeme citronovou šťávou a lehce promícháme.
- V malé misce smícháme cukr, škrob, citrónovou kůru, sůl a skořici. Nasypeme na borůvky a lehce promícháme. Okamžitě nasypeme do koláčové formy a rovnoměrně rozprostřeme.
- Druhou vyválenou plackou těsta překryjeme borůvkovou náplň, okraje pod něj zahrneme a těsto spojíme.
- Pomocí nůžek nebo nože uděláme do těsta křížky, aby mohla při pečení unikat pára.
- Koláč dáme vychladit do lednice asi na 20 až 30 minut.
- Mezitím předehřejeme troubu na 180°C.
- Připravený koláč potřeme rozšlehaným vejcem s 1 PL vody a posypeme 1 PL cukru.
- Pečeme dozlatova asi 50 až 60 minut.
- Po upečení necháme úplně vychladnout, asi 1 až 2 hodiny, a až pak krájíme.
- Podáváme při pokojové teplotě nebo lehce ohřáté v mikrovlnné troubě.
převzato z: těsto – ThePioneerWoman, náplň – Williams-Sonoma
Napsat komentář