Je sobota, 11:30 a já zase přemýšlím, co bude k obědu. Posledních pár týdnů je to jako přes kopírák. I když si každých 14 dní plánuji menu skoro do posledního detailu, někdy to zkrátka nevyjde. Buď se mi nechce, nebo chybí jedna, dvě suroviny, nebo zkrátka není čas. Ještě, že mám zásobárnu super rychlých a přece chutných receptů. Gnocchi patří mezi ně.
Gnocchi (noky) jsou malé bramborové knedlíčky, původem z Itálie. Jsou lehké a nadýchané. Základní suroviny tvoří brambory, vejce a mouka. Jejich příprava je ve skutečnosti velmi jednoduchá, jen musíme dát pozor na správný poměr všech surovin a délku zpracování. Pokud použijeme příliš hodně mouky a budeme je dlouho zpracovávat, budou gumovité a tuhé.
Gnocchi chutnají skvěle s jakoukoliv omáčkou, rajčatovou nebo smetanovou, anebo zkrátka jen s tymiánovým máslem. To potom skutečně vynikne jejich bramborová chuť. Posypeme parmazánem a máme vynikající, super rychlý oběd jako z pravé italské restaurace.
gnocchi s tymiánovým máslem
Ingredients
gnocchi
- cca 700 g brambor
- 1 vejce, lehce rozšlehané
- 1 ČL soli
- 1/2 lžičky čerstvě namletého černého pepře
- 3/4 hrnku hladké mouky (cca 100 g)
- 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu na posypání (není třeba)
tymiánové máslo
- 3/4 hrnku másla (170 g)
- 1 PL čerstvého tymiánu nebo 1 ČL sušeného
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Instructions
gnocchi
- Nejdříve uvaříme brambory. Propícháme je vidličkou a dáme je do mikrovlnné trouby nejvyšší stupeň na cca 8 - 10 minut (záleží na mikrovlnné troubě). V polovině vaření je doporučuji zkontrolovat stav, např. propíchnutím vidličkou jak hodně jsou ještě syrové. Brambory můžeme také péct v troubě, zabalené v alobalu, cca 50 minut na 175°C.
- Po uvaření necháme brambory vychladnout, abychom s nimi mohli manipulovat.
- Oloupeme je a nastrouháme je najemno.
- Nastrouhané brambory dáme do mísy, přidáme vejce, sůl a pepř.
- Postupně přidáváme mouku a mícháme. (Je možné, že budeme muset přidat více mouky, vždy záleží na konzistenci. Těsto se nesmí moc lepit, ale zase nesmí být moc tuhé, aby nebyly gnocchi jako beton).
- Těsto rozdělíme na cca 5 částí a z každé z nich vyválíme na mírně pomoučněném válce dlouhý, úzký váleček, široký asi 2 cm.
- Váleček těsta rozkrájíme na kousky široké asi 2 cm.
- Pokud chceme, můžeme gnocchi ještě ozdobit, a to např. vidličkou, kterou lehce vmáčkneme do těsta.
- Ve velkém hrnci uvedeme do varu vodu a osolíme ji.
- Gnocchi v ní postupně uvaříme, v cca 5 dávkách.
- Vaříme cca 5 - 7 minut, resp. dokud nevyplavou na povrch. Poté je vyjmeme.
tymiánové máslo
- Na malé pánvi nebo v malém hrnci rozpustíme máslo a přidáme tymián. (Nevaříme, jen necháme prohřát, aby tymián uvolnil svou chuť a vůni.)
dokončení
- Gnocchi smícháme s tymiánovým máslem, podle chuti osolíme a opepříme.
- Podáváme posypané parmazánem.
převzato z: SmellsLikeHome
Napsat komentář