Dvě základní suroviny. Karamelizovaná cibule. Niva. Co se stane, když je zkombinujete? Získáte dip (nebo pomazánku), který bude mít zaručeně úspěch!
Tento dip byl báječný předkrm, a vlastně i večeře. Původně jsem ho připravila na naší párty, kde jsem ho podávala s klasickými bramborovými chipsy, ale protože jsem ho dělala z dvojí dávky, dojídali jsme ho za pár dní ještě k večeři jako pomazánku namazanou na klasickou bagetu. Myslím, že mně jako pomazánka chutnal víc. Po pár dnech byly chutě pěkně rozvinuté a celkově výraznější.
Pokud tedy hledáte rychlý a snadný předkrm na vaši párty, nebo rychlou letní večeři, je toto určitě skvělá volba. Doporučuji vše připravit alespoň jeden den předem, aby měly suroviny čas se pořádně rozvinout.
cibulová pomazánka s nivou
Ingredients
- 2 PL másla (28 g)
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 1 ČL soli
- 1 stroužek česneku, lisovaný
- 2 ČL Worcestershire omáčky
- 1 1/4 hrnku kysané smetany
- 1/4 hrnku majonézy
- 1/8 ČL kajenského pepře
- 1/4 ČL čerstvě mletého černého pepře
- 60 g nivy
- 2 PL mléka, případně více dle potřeby
- chipsy nebo bageta na podávání
Instructions
- Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibuli a sůl a za stálého míchání vaříme asi 20 minut dokud nezkaramelizuje.
- Přidáme česnek a dál vaříme asi 1 minutu. Sundáme z plotny.
- Vmícháme Worcestershire omáčku a promícháme, cibulovou směs přendáme do misky a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- V kuchyňském robotu smícháme do hladka zakysanou smetanu, majonézu, oba pepře, polovinu nivy a 2 PL mléka. Pokud je směs příliš hustá, přidáváme postupně 1 PL mléka až získáme správnou konzistenci.
- Vmícháme cibuli a druhou polovinu sýra.
- Před podáváním řádně vychladíme, resp. doporučuji pomazánku udělat alespoň večer před podáváním a nechat přes noc v lednici. Všechny chutě se krásně rozvinou.
- Podáváme s bramborovými chipsy jako dip nebo jako pomazánku na bagetě.
- Pomazánka vydrží v lednici cca 1 týden přikrytá potravinovou fólií.
převzato z: Williams & Sonoma
Ada says
To vypadá opravdu báječně. Už se těším, až vyzkouším i s brownies. Tento týden mám náročný, ale od příštího už peču, vařím, smažím!:D
Jarka says
Ani s jedním nebudeš zklamaná 🙂 Záleží jestli tě bude honit slaná nebo sladká mlsná 😉 Nebo ideálně obojí 🙂
Martin says
Mňam, vypadá skvěle 🙂
Helena says
Dobrý den, Jarko
chtěla jsem se pustit do této pomazánky, ale překvapila mě ta sůl. Neměl by se k té cibule dát spíš cukr, aby to spolu s máslem zkaramelizovalo?
Jarka says
Milá Heleno, je to skutečně sůl. Mějte se krásně!