Do tohoto roku jsem vstupovala s předsevzetím více péct. Domácí chleba, housky, muffiny, sladký chleba … zkrátka cokoliv, na co si vzpomenete. Když jsme tedy letošní grilovací sezónu zahajovali oblíbenými hamburgery (recept už brzo!), hned jsem si vzpomněla na domácí housky na hamburgery. Tom si mě sice napoprvé pořádně dobíral, protože na jednu stranu nechápal, proč bych se měla otravovat něčím, co si můžu koupit v každém obchodě. Na druhou mě ale dobře zná a ví, že když si do hlavy nasadím nějakého kuchařského brouka, že se ho jen tak nezbavím.
Tyto housky na hamburger jsou opravdu skvělé. Jsou nadýchané, měkké, a jemné, ale přitom hutné a vláčné. Mléko a máslo jim dodává tu skvělou chuť té správné housky na hamburger. Příprava není o nic složitější než příprava jakéhokoliv chleba nebo housek z kynutého těsta. Nejdéle samozřejmě trvá samotné kynutí, vlastní práce přitom zabere maximálně půlhodinu. Když jsem je dělala napoprvé, tak jsem je při druhém kynutí na plechu nechala omylem překynout a nakonec z nich vznikly megahousky. Chutnaly naprosto stejně, ale napodruhé jsem čas kynutí, resp. velikost nakynutých housek ohlídala a dosáhla tak naprosto úžasných výsledků. Myslím, že Tom už teď chápe, že některé úsilí zkrátka stojí za to.
housky na hamburgery
Ingredients
na těsto
- 3 PL (45 ml) teplého mléka
- 1 hrnek (240 ml) teplé vody
- 1/2 kostky (20 g) droždí
- 2 ½ PL (37 g) cukru
- 1 ½ ČL (8 g) soli
- 1 vejce
- 3 hrnky (375 g) chlebové mouky, hladké, pšeničné
- 1/3 hrnku (42 g) hladké mouky
- 2 ½ PL (35 g) másla, změklého
na potření a posypání
- 1 vejce rozšlehané s 1 PL (15 ml) vody
- sezamová semínka
Instructions
- V míse kuchyňského robotu smícháme mléko, vodu, droždí, cukr, sůl a vejce, krátce promícháme. Do mísy přidáme postupně mouky a řádně promícháme. Vmícháme máslo.
- Připevníme hnětací hák a hněteme při nízké rychlosti 6 - 8 minut (nebo hněteme ručně v míse, nebo na válu). Těsto může být trochu lepkavé, ale nechceme přidat příliš mnoho mouky, aby nebylo zbytečně tuhé.
- Těsto přendáme do olejem vymazané místo a přikryjeme potravinovou fólií a necháme kynout na teplém místě do zdvojnásobení velikosti, cca 1-2 hodiny.
- Plech vyložíme pečícím papírem .
- Těsto rozdělíme na 8 stejných částí (můžeme zvážit).
- Z těsta uděláme 8 malých bochánků, které položíme na plech asi 5 - 7 cm od sebe.
- Opět přikryjeme fólií lehce naolejovanou a necháme kynout 1 - hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí velikost. (může být i méně času - pokud těsto překyne, vytvarujeme znovu bochánky a hlídáme správnou velikost).
- Na spodní příčku trouby dáme velkou kovovou nádobu s vodou.
- Předehřejeme troubu na 200°C.
- Povrch housek lehce potřeme vajíčkem rozšlehaným s vodou a posypeme sezamovými semínky.
- Housky pečeme na střední příčce asi 15 minut dozlatova, v polovině pečení otočíme plech.
- Po upečení je necháme na mřížce vychladnout.
převzato z: Smitten Kitchen
Míša says
Tenhle recept je prostě VYNIKAJÍCÍ!!! Voňavé, měkkoučké houstičky…prostě mňamka
Dáša says
Tak jsem zkusila a musím říct, že jsou úžasné. Dětičky jenom mlaskaly. Chtěla jsem poprosit, jestli by jste nemohla uvést gramáže přísad. Přece jenom každá lžíce jiná, jeden hrnek má 200ml jiný 250ml.To se pak těžko dávkuje.
Děkuji Dáša
Jarka says
Děkuji, Dášo. 🙂 Jinak jsem přidala i převody na gramy a milimetry, tak veselé pečení! 🙂
Tereza says
Je nutné dávat tu chlebovou mouku? Nestihnu někde sehnat. Můžu dát klasickou hladkou?
Jarka says
Terezo, obecně ji můžete zaměnit za klasickou hladkou mouku, jen mám zkušenosti, že v receptech jako tyto, může se může zdát finální produkt (housky, chleba) takový sušší – chlebová mouka obecně dodává více aroma (výraznější chuť) a finální produkt je pružnější, není takový suchý. Ale jinak můžete bez problému zaměnit.
Eva says
Dobry den, jak dlouho vydrzi cerstve? Mohu na hamburgery udelat den predm? Dekuji
Jarka says
Evo, nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale určitě můžete udělat den předem. Kdyžtak ji rozpůlenou dejte na minutu, dvě na gril těsně předtím, než je budete podávat a maso budete akorát připravena sundat z grilu.
Darina says
Výborné housticky, dělala jsem pouze z hladké mouky, jinou jsme doma neměli. Založeno do oblíbených ? děkujeme.
Žaneta says
Dobrý deň, tento recept je úplne najlepší. Vyskúšala som ich už veľa, no len tento ma naozaj šmrnc. Ďakujem ďakujem ďakujem. Iné housky robit už nebudem.
Dotaz k houskam na hamburger says
Dobry den,pani Jarko,
potrebuji housek upect jednou tolik.Kdyz udelam dvojnasobnou davku,jak dlouho bude testo kynout?A jeste nerozumim tomu,proc v polovine peceni housek mame otocit plech v troube?Bojim se,ze se mi timto ukonem housky srazi.
Dekuji.
Martina