Višně a mandle jsou podle mně naprosto fantastickou kombinací. Tak fantastickou, že jsem si na tyto tyto muffiny myslela hodně dlouho. Poprvé asi od té doby, co jsem si v mé oblíbené kavárně na cestě do práce objednala své latte a jejich višňovo-mandlový muffin.
Když stíhám a mám čas si tam před prací zajít, většinou nikdy neodejdu bez tohoto muffinu. Nebývá to sice tak často, jak bych si přála, ale vždycky mě dokáže skvěle naladit. Proto, když jsem si domů z nákupu přinesla kilo třešní, věděla jsem hned, co s nimi udělám. Už dlouho jsem přemýšlela jak vytvořit kopii právě těchto muffinů a dopřát si je častěji než jen 2 krát do měsíce.
Základem je moje oblíbené těsto na muffiny, které jsem převzala od Confections of a FoodieBride. Těsto je hutné a nerozteče se, ale naopak se hezky zvedne a udělá velké, vysoké muffiny. Ty mám totiž nejradši. Co největší a co nejvyšší. Do těsta jsem přidala asi 2 hrnky rozpůlených vypeckovaných třešní a asi 3/4 hrnku mandlových lupínků, zároveň jsem chuť mandlí zvýraznila mandlovým extraktem. Výsledkem byly vynikající muffiny, které chutnají jako kdybyste si je právě koupili v pekárně. A pro mě je skvělou zprávou i to, že za cenu jednoho z kavárny jich můžu mít 12 a dopřát si je ke snídani klidně celý týden!
višňovo-mandlové muffiny
Ingredients
- 3 hrnky + 1 PL (380 g) hladké mouky
- 1 PL prášku do pečiva
- 1/2 ČL jedlé sody
- 1/2 ČL soli
- 10 PL (140 g) másla, měkkého a nakrájeného na kousky
- 3/4 hrnku (150 g) krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL mandlového extraktu
- 1 1/2 hrnku (370 g) bílého jogurtu
- 2 hrnky (cca 400 g) vypeckovaných třešní a rozpůlených
- 3/4 hrnku (75 g) mandlových lupínků plus na posyp
Instructions
- Předehřejeme troubu na 200°C.
- Smícháme 3 hrnky mouky, prášek do pečiva, sodu a sůl ve středně velké míse, dáme stranou.
- Utřeme máslo a cukr v robotu dohladka, asi 3 minuty na vysoké obrátky.
- Přidáme vejce, jedno po druhém, a třeme, potom přidáme oba extrakty.
- Následně vmícháme jogurt.
- Potom už ručně vmícháme postupně suché přísady a řádně promícháme.
- Třešně lehce obalíme v 1 PL mouky a postupně vmícháme společně s mandlovými lupínky do těsta.
- Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a těsto do nic rozdělíme.
- Lehce posypeme mandlovými lupínky.
- Pečeme 8 minut a pak snížíme teplotu trouby na 175°C a dopečeme dalších cca 15 - 20 minut dozlatova.
převzato z: těsto z Foodie Bride, ostatní Chutě světa
Petra Knoppová says
Jarko, vyzkoušela jsem tyhle úžasné višňovo-mandlové muffiny podle Vašeho receptu a jsou naprosto boží 😀 Děkuji moc za prima receptík. Máte krásný blog. Ještě se chystám na sladko-kyselé kuře a už se moooc těším. Přeji krásný večer a děkuji za nové tipy 🙂
Jarka says
Milá Petro, moc děkuji za milá a povzbuzující slova 🙂 Jsem moc ráda, že se Vám blog líbí a recepty chutnají. Mějte se krásně!
Bára says
Mufiny máme rádi, a tyhle nás také nadchly, byly výborné. děkuji za prima recepty 🙂 Bára
Jarka says
Moc děkuji, Báro! 🙂
Zuzka says
Dobrý den Jarko,
máte nádherný blog, moc ráda se chodím kochat 🙂 Vaše fotky jsou skvělé, krásně světlé a jídlo hezky naaranžované.
Chtěla bych vyzkoušet tyhle višňovo-mandlové muffiny a měla bych několik dotazů na recept: Mohu použít kompotované višně? Jaká je přibližně (nebo přesně) váha másla? Uvádíte lžíce, ale nevím, jak to přesně naměřit, když nemá být máslo tekuté. A nakonec – mandlové lupínky – uvádíte 3/4 – to má být hrnku? Nebo sáčku?
Děkuji a těším se na další recepty.
Zuzka
Jarka says
Milá Zuzko, moc Vám děkuji za krásná slova, moc jste mě potěšila. Přesně tyto komentáře mě ženou dál a hlavně nutí nepřestávat 🙂 K Vašemu dotazu – místo kompotovaných bych spíš doporučila mražené. 🙂 Omlouvám se za některé nepřesnosti/ neúplnosti v návodu, je to jeden z mých prvních příspěvků a asi jsem to po sobě dostatečně nezkontrolovala. 1 polévková lžíce másla odpovídá v mých receptech 14 – 15 g, má tam být 3/4 hrnku, cca 75 g. Doplnila jsem to do instrukcí, včetně ostatních surovin v gramech. 🙂
Děkuji a mějte se krásně!
Kristyna says
Hned jak se dostanu k dalsim visnim opet zopakuji. 🙂 Z kombinace mandle s visnemi jsem mela zbytecne obavy. Hutnejsi, zaroven nadychana, struktura testa k tomu vyborne sedi.
Jarka says
Moc děkuji, Kristyno! 🙂
jitka says
Opět výborné,jemné.Bez chyby.
Jarka says
Děkuji!