Pojďme si popovídat o salse. Ne o latinskoamerickém tanci, ale o rajčatové omáčce, která nejlépe chutná se samotnými kukuřičnými chipsy nebo s nachos. O té pravé salse. O té, kterou vám přinesou v mexické restauraci zatímco čekáte na své jídlo. Zkrátka ne té, kterou prodávají ve sklenici v každém supermarketu a která chutná jako kečup.
Existují dva typy salsy – salsa z čerstvých rajčat a salsa z vařených rajčat (konzervovaných). Já dneska připravuji salsu z konzervovaných rajčat, kterou máme nejraději. Vlastně máme dva oblíbené recepty – toto je ten první.
Příprava salsy se může zdát jako poměrně jednoduchá (a ve skutečnosti je) – jen musíte odhadnout jakou konzistenci chcete mít a nerozmixovat ji úplně dohladka. Základem jsou především ty správné suroviny – rajčata v konzervě koupíte v jakémkoliv obchodě. Čerstvý koriandr taktéž, nebo si ho můžete vypěstovat doma v truhlíku tak, jako to dělám já. Při naší spotřebě koriandru se to vyplatí. Jalapeño papričky ve skle obvykle kupuji v hypermarketu Albert, stejně tak jako koření Comino – mají je v sekci Mezinárodních jídel.
Takže pokud máte doma mixér nebo kuchyňský robot, je příprava salsy docela hračka. V lednici vám vydrží asi týden, což se u nás obvykle nestává. Garantuji vám, že už si nikdy salsu v obchodě nekoupíte.
Ingredients
- 2 (400g) konzervy loupaných rajčat (celá nebo krájená)
- 1 střední cibule, nakrájená na větší kousky
- 2 stroužky česneku
- 1/2 hrnku čerstvého koriandru
- 1/2 ČL chilli
- 1/2 PL kumínu (římský kmín, comino)
- 1/4 až 1/2 hrnku nakrájených nakládaných jalapeño papriček
- 2 PL limetkové nebo citrónové šťávy
- sůl (podle chuti)
Instructions
- Všechny přísady kromě soli dáme do mixéru a několikrát zapulsujeme až získáme potřebnou konzistenci (někdo má rád jemnou salsu, někdo s kousky) - já pulzuji asi 10 krát.
- Ochutnáme a dosolíme podle potřeby.
- Necháme vychladit v lednici alespoň 1 hodinu a podáváme s kukuřičnými chipsy.
převzato z: kuchařka Homesick Texan (autor: Lisa Fain)
Martin says
Krásná „chutná“ fotka 😉
Ada says
Sama jsem nejdřív dělala salsu z čerstvých rajčat, ale po vyzkoušení rajčat konzervovaných musím přiznat, že druhá verze chutná lépe – a „rajčatověji“ :).
Díky za skvělý recept!
Jarka says
Supr, jsem ráda, že chutná. 🙂 Ještě brzy zveřejním ten druhý oblíbený recept, je skoro stejný, ale přece trochu jiný.
Ada says
Jarka = nevyčerpatelná studnice kuchyňské vědomosti a dovednosti! 😀
Eva says
Tak jsem recept vyzkoušela, místo zavařených rajčat jsem uvařila čerstvé, ale to jsem asi neměla páč to je hrozně vodové. Nicméně jsem ochutnala a myslela jsem že mi upadne pusa 🙂 Je to strašně pálivé a to jsem tam nedala chilli vždy po ochutnání jsem se musela napít mléka. Nevím proč ale stále mi tam něco chybí kromě toho pálivého mi přijde že to má mdlou chuť. Příště zkusím s konzervy. Jinak supr stránky 🙂
Jarka says
Milá Evo, nevím, co bych Vám poradila 🙂 Pálivé to určitě je 🙂 nepřidávejte tedy tolik jalapeno papriček. Anebo místo konzervovaných dejte čerstvé a bez jadérek, ta jsou totiž hodně pálivá. Jinak mdlou chuť by to určitě mít nemělo 🙂 nechte také salsu rozležet v lednici. Jinak je samozřejmě tato salsa chuťově úplně jiná, než salsa, kterou koupíte ve sklenici v obchodě. Ta chutná jak kečup 🙂 Tak snad to příště vyjde a děkuji za pochvalu!
Renata says
Hledala jsem recept na salsu a u Vás nalezla rovnou dva! Teď nevím, pro který se rozhodnout. 🙂 Chtěla jsem Vám ale moc pochválit blog, zajímavé recepty a k tomu krásné fotky! Rozhodně tu nejsem naposled. 🙂
Jarka says
Celkem 3! 😉 Všechny jsou výborné 🙂 Moc děkuji za pochvalu, velmi mě potěšila. Jsem ráda, že se Vám blog líbí. Mějte se krásně!
Ivet says
Tak jsem vyzkoušela další Váš recept a musím říct, že se návštěva jenom oblizovala 🙂 těším se, až vyzkouším další recepty 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Ivet 🙂
Eva says
Muzu vas poprosit o radu. Chtela bych di udelat tuto salsu do foroty nejlepe zavarit. Delam ji porad a uz me to nebavi. Muzete mi poradit jako nezkusene jak to udelat aby dlouho vydrzela? Diky
Jarka says
Milá Evo, tak to jsme na tom stejně 🙂 Já ji dělám vždycky čerstvou a vydrží tak max. týden. Mám obavu, že když ji zavaříte, nebude to ono, zamrazit už vůbec ne. 🙁 Vím, že jsem Vám moc neporadila, dělat prostě čerstvou pořád dokola 🙂 Mějte se krásně!
Eva says
No ja mam doma asi 20 limetek, takze toho asi zkusim uvarit trochu jak to bude chutnat a pak si to kdyztak zavarim. Diky
Claire says
Ach! Já sem tak ráda že sem tu salsu zapomněla koupit a narazila na Váš recept ??????!!! Už nikdy ji nekoupím ?.
Děkuji z celého žaludku
jarka says
Moc děkuji! 🙂