Pečené brambory mně připomínají jednu z mých prvních cest do Států. V kafetérii na kampusu jsem si je dávala skoro pořád. Pečená brambora, rozteklý čedar, opečená slanina a kysaná smetana. Na tom se přece nedá nic zkazit.
A tak, když mě popadne nostalgie anebo zkrátka potřebuji připravit rychlý páteční oběd, vzpomenu si vždycky na pečené brambory. Jejich příprava je velmi snadná a výsledek vynikající. Pokud vás tlačí čas, můžete vaření brambor uspíšit v mikrovlnce a pak jen dopéct v troubě, anebo je v troubě péct od začátku do konce. Já obvykle volím tu první variantu, právě kvůli úspoře času.
Jen je na konci určitě musíte nechat upéct v troubě, aby byly na povrchu křupavé a sýr pěkně rozteklý.
Ingredients
- 2 velké brambory
- 3 - 4 plátky slaniny
- 15 g másla, rozpuštěného
- sůl
- 50 g nastrouhaného čedaru , nebo podle potřeby méně či více
- 1 šalotka, nakrájená na slabé plátky
- 2 PL kysané smetany, nebo podle chuti
Instructions
- Brambory propícháme párkrát vidličkou a uvaříme je na vysokém stupni v mikrovlnné troubě. (Délka záleží na vlastní mikrovlnné troubě, nesmí být ani převařené, ani nedovařené. Já je například vařila na talíři pod plastovou pokličkou do mikrovlnné trouby asi 10 minut. Během vaření jsem je několikrát zkontrolovala tak, že jsem vyzkoušela jestli už jsou - zapichovala jsme do nich vidličku). Při vaření v troubě předehřejeme troubu na 200°C a propíchané brambory zabalíme do alobalu a pečeme asi 30 - 40 minut.
- Na pánvi osmažíme na sucho slaninu dohněda a nakrájíme ji na kousky/ slabé plátky.
- Uvařené brambory necháme lehce vystydnout (abychom s nimi mohli manipulovat) a rozkrojíme je na půlky. Potřeme je rozpuštěným máslem, osolíme a dáme je péct asi na 15 - 20 minut do vyhřáté trouby na 200°C - aby povrch byl zlatavý a lehce opečený.
- Asi 3 - 5 minut před koncem pečení posypeme brambory čedarem a necháme ho rozpéct.
- Servírujeme posypané slaninou, lžící kysané smetany a posypané šalotkou.
převzato z: ChutěSvěta (vlastní recept)
Ada says
Mohu jen doporučit, jsou moc dobré.. Tak to vypadá, že zkouším každý druhý recept, co zveřejníš, Jari:). Moc díky za tvou on-line kuchařku! 😀