Makový závin patří mezi naše rodinné stálice, i když ho nedělám tak často, jak bych asi měla. Nevím proč, protože jeho příprava je jednoduchá a docela rychlá. Zvláště když použiji připravenou makovou náplň, která mně naprosto vyhovuje.
Moje mamča vždy dělá klasický závin, ale já mám raději makové šneky. Vypadají o trochu víc lákavě a chutnají stejně. Těsto, které používám je její klasické kynuté těsto, měřeno spíše odhadem. Zároveň používám spíš hladkou než polohrubou mouku, protože je potom více buchtovější.
Když jsme měli na návštěvě Tomovi rodiče, věděla jsem, že makovým závinem je určitě potěším, protože celá jeho rodina má ráda mák. Jeho babička je původem ze Slovenska a makový závin a makové koláče dělá dodnes. Tyto makové šneky jsem připravila ke snídani a byly jako obvykle, výborné. Pokud tedy hledáte makový závin na trochu jiný způsob, zkuste tento. Nebudete zklamáni.
makoví šneci
Ingredients
- 1/2 kg hladké mouky
- 1 kostka droždí (42 g)
- 60 g cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 1/4 ČL soli
- maková náplň (ochucený mák mletý na přípravu náplně) - koupí se v jakémkoliv obchodě
Instructions
- Troubu předehřejeme na 200°C a pečící formu na dort velikosti 26 cm vymažeme máslem.
- Ze surovin až po makovou náplň vypracujeme kynuté těsto a necháme vykynout až zdvojnásobí svoji velikost (cca 60 minut).
- Podle instrukcí na balení připravíme makovou náplň.
- Z těsta vyválíme čtverec velikosti cca 45 cm a rozložíme na něj připravenou makovou náplň, stočíme jako roládu a nakrájíme asi na 14 - 16 stejných dílů.
- Díly narovnáme do připravené formy a necháme ještě asi 15 minut kynout.
- Pečeme 60 minut.
převzato z: ChutěSvěta (vlastní recept)
Napsat komentář