Jsou jídla, o kterých jsem si vždycky myslela, že je lepší si na ně zajít do restaurace. Někdo pro vás uvaří a hlavně se nemusíte starat o úklid nádobí. Jako například kuře na sladkokyselo (sweet & sour), které si dávám při každé příležitosti v čínské restauraci. Kolikrát jsem si říkala, jak bych ho asi udělala doma. A když najednou nebylo tolik příležitostí zajít si do restaurace, byla to ideální doba pustit se do toho.
Přiznám se, že jsem měla trochu strach, jestli to bude to pravé sladkokyselé kuře, jak ho znám. Byly ale zcela zbytečné. Tento recept se rychle zařadil mezi naše nejoblíbenější.
Co se mi na tomto receptu líbí je za prvé) jeho jednoduchost (obalíte a osmažíte kuře, přelijete omáčkou a dáte péct do trouby), za druhé) použití surovin, které mám běžně doma a za třetí) výborná chuť. Sladkokyselé kuře z restaurace už budu vždycky do budoucna srovnávat s tím svým.
Ingredients
na kuře
- 3-4 kuřecí prsa
- sůl a pepř, podle chuti
- 1 hrnek kukuřičného škrobu
- 2 vejce, rozšlehaná
- 1/4 hrnku oleje na smažení
na omáčku
- ¾ hrnku cukru
- 4 PL kečupu
- ½ hrnku octa
- 1 PL sójové omáčky
- 1 ČL granulovaného česneku
Instructions
- Kuřecí prsa nakrájíme na kousky. Dochutíme solí a pepřem.
- Kuře obalíme v kukuřičném škrobu a poté ve vejci. Osmažíme rychle na oleji do zlatohněda (kuře nebude uvařené). Naskládáme v jedné vrstvě do pekáčku.
- Smícháme všechny suroviny na omáčku a zalijeme omáčkou kuře.
- Pečeme po dobu jedné hodiny při 160°C. Každých 15 minut kuře promícháme.
- Pokud budeme chtít udělat omáčku navíc, smícháme další dávku surovin na omáčku a přivedeme ji k varu na sporáku, pak ji vaříme na nižším stupni asi 6-8 minut dokud nezhoustne.
převzato z: Amber’s Delectable Delights
Petra Knoppová says
Jarko, kuřátko vyzkoušeno a je úžasné, akorát zkusím koupit nějaký jiný ocet – nějaký trošku jemnější, nebo ho tam dam trošku míň – manžel se olizoval až za ušima 😀 Děkuji za další prima recept 😀
Jarka says
Moc děkuji, Petro. 🙂 Máte pravdu, hlavně při pečení je to docela štiplavé, ale určitě můžete experimentovat s jeho množstvím.
Jana M says
Kuře jsem dnes vyzkoušela a výsledek byl výborný. Děkuji moc za tento úžasný recept.
Jarka says
Moc děkuji, Jano!
miki says
Vyzkoušeno a bomba! Sice práce,než se vše osmaží,pak ten ocet pěkně štípe,ale výsledek stojí za to. Recept ukládám 😉
Jarka says
Moc děkuji, Miki! 🙂
Merylka says
Chtěla bych se zeptat, mohla bych místo kukuřičného škrobu použít bramborový škrob? Změnilo by to nějak chuť nebo by to bylo stejné? 🙂
Jarka says
Určitě můžete, zcela bez problému. 🙂
Tereza says
Tak jsem to dnes uvařila k večeři a je to vážně výborné 🙂 Rodiče si moc pochutnali 😉
Jarka says
Moc děkuji, Terezo 🙂
Eliška says
Dobrý den Jarko. Já Vaše stránky nechci ani vidět !!! Pane Bože takováááá DOBROTAAA !!! Taťku jsem neslyšela, že by tak chválil jídlo někdy. Děkuju moc a ano, budu v receptech pokračovat dál, jsou boží 🙂 Děkuji
Martin says
Naprosto dokonalý recept a ještě lepší výsledek !!
Jarka says
Moc děkuji, Martine!
Monika says
Z fotky přímo slintám! 😀 Ale mám dotaz… Ocet nepoužívám vůbec nikam a jeho chuť mi poměrně hodně vadí. A 3/4 hrnku mě lehce děsí. Je mi jasné, že bez něj to nejde, a obecně se často v jídlech a omáčkách vyskytuje, ale musí tam být jen na to správné dochucení a nesmím z toho jídla vyloženě cítit smrad octu. Proto žádám radu, jak moc ubrat 😀 Stačilo by třeba jen 1/4 hrnku nebo míň? A ještě, prosím, jaká sojová omáčka? Nějaká kvalitnější nebo to je z obyčejné Vitana sojovky?
Jarka says
Milá Mončo, pokud máte k octu skutečně averzi, zkuste ubrat na ten 1/4 hrnku. Uvidíte. Já myslím, že z jídla ocet není vysloveně cítit, ale samozřejmě nevím, jak to máte vy 🙂 Sojovku určitě nějakou lepší, ne Vitanu 🙂
Dominika says
Ahoj, konecne jsem sehnala tento recept a jsem za nej moc rada.. jen se mi vse nepodarilo tak, jak jsem chtela.. jak docilit toho, aby maso bylo vice tmavsi? Mam pridat sojovku nebo je to tim, ze jsem maso dostatecne neosmazila? I ta omacka je svetlejsi.. a take mam problem s tim octem.. je to nejak moc kysele.. mam tedy ubrat na octu? Nebo vsadit na kvalitnejsi a jemnejsi ocet?
Jarka says
Kupte tmavou sojovku, ne klasickou světlou, např. http://www.asijske-potraviny.eu/sojove-omacky/65-sojova-omacka-tmava-p-r-b-48x150ml-2147483647.html ale seženete i v normálních potravinách.