V létě 2004 jsme se vydali na road trip po Evropě a za měsíc najeli tisíce kilometrů. A já si do dnešního dne z toho celého měsíce plného krásných míst a zážitků pamatuju tu chuť máslových croissantů, které jsme snídali každý den na naší zastávce po Normandii. Pak jsem se ale divila, proč náš máslový croissant chutná tak trochu jinak.
Když jsem před více jak rokem od kolegyně dostala Kouzlo dezertů a našla tam recept na croissanty, připsala jsem si ho na svůj Seznam úkolů. Uplynul další rok a já měla zadělané těsto, i když jsem si nejdřív myslela, že se pouštím na tenký led.
Příprava croissantů mě překvapila. Za prvé jsem vůbec nevěděla, že jsou z kynutého těsta; vždycky jsem si myslela, že z listového. Za druhé, pečení croissantů zabere skoro celý den (zadělání, kynutí, válení, znovu kynutí, atd.), ale postup není vůbec složitý. Za třetí, jakmile se do něj zakousnete, budete vědět, co znamená máslový croissant (a k tomu ještě plněný čokoládou). Nejlépe samozřejmě chutnají teplé hned po vytažení z trouby, ale i druhý den prohřáté v troubě.
Čokoládové croissanty
Ingredients
na těsto:
- 3 hrnky (375 g) hladké mouky, plus navíc pro posypání válu
- 1 PL (9 g) instantního droždí
- 1/4 hrnku (50 g) cukru
- 1 1/4 ČL (7 g) soli
- 1 1/4 hrnku (300 ml) studeného plnotučného mléka
- 2 PL (28 g) másla, nakrájené na kousky 1 cm kousky
máslová náplň:
- 1 1/2 hrnku (340 g) studeného másla, nakrájeného na 3 cm kousky
- 2 PL (16 g) hladké mouky
na dokončení
- 225 g hořké čokolády, jemně nasekané
- 1 rozšlehané vejce na potření croissantů
Instructions
- Z mouky, droždí, cukru, soli a mléka zaděláme těsto, postupně vmíchám i máslo. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu v lednici vychladnout.
- Mezitím si připravíme máslovou náplň. Kousky másla dáme na vál a poprášíme moukou. Škrabkou máslo spojíme s moukou do hladka.
- Máslo vyválíme na 15 cm čtverec, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice.
- Těsto rozválíme na 30 cm čtverec a na něj položíme na šikmo máslový čtverec.
- Máslo těstem překryjeme a vyválíme asi do 35 cm čtverce až je máslo úplně rozválené.
- Těsto složíme na třikrát a potom srolujeme. Zabalíme do fólie a dáme do lednice asi na 2 hodiny vychladit.
- Po 2 hodinách znovu vyválíme, znovu složíme a znovu dáme do lednice na 2 hodiny.
- Těsto vyválíme na čtverec 50 cm, rozkrojíme na 4 malé čtverce. Každý z malých čtverců rozkrojíme na 3 malé obdélníky, celkem budeme mít 12 obdélníků.
- Do středu každého obdélníku dáme asi 1 PL nastrouhané čokolády a zabalíme.
- Dáme na plec vyložený pečícím papírem, spojem dolů.
- Přikryjeme je utěrkou a necháme je kynout asi 45 - 60 minut.
- Předehřejeme troubu na 200°C a croissanty potřeme rozmíchaným vajíčkem.
- Pečeme asi 18 - 22 minut.
- Před podáváním je necháme asi 20 minut vychladnout.
převzato z: Baking Illustrated, TraceysCulinaryAdventures a Kouzlo dezertů
Marcela says
Ahoj libí se mi recept ale potřebovala bych ho napsat v dkg a ne na hrnky. Díky Marcela
Jarka says
Milá Marcelo, recept jsem zaktualizovala. Mějte se krásně!
Eliška says
Dnes se dopekla a celé mé rodině chutnaly. :))
Jarka says
Moc děkuji, Eliško!