Máte rádi tuňáka v konzervě? Já jich mám pravidelně po ruce pár, protože nikdy nevím, kdy se můžou hodit. Občas z nich udělám pomazánku, občas je použiju na pizze, na salátu, ale tuňák se skvěle hodí také do těstovin. S rajčatovou nebo sýrovou omáčkou, jako třeba v tomto receptu. Jen si to představte. Těstoviny zamíchané se smetanovo sýrovou omáčkou, hráškem a tuňákem. Skvělý, ale hlavně super rychlý oběd nebo večeře, který uspokojí celou vaši rodinu.
Tento recept jsem opět připravila s tuňákem Calvo, kterého jsem vám představila v receptu na pizzu s tuňákem? Tentokrát jsem vybrala 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě.
Recept nemůže být jednodušší. Potřebujete větší, ale krátké těstoviny, jako například penne, vrtule, farfalle. Zatímco si je vaříte podle návodu, připravíte si sýrovo-smetanovou omáčku Alfredo, lehce osmažíte cibuli s česnekem a pak už jen zamícháte s ostatními surovinami. Tuňáka přidáte úplně až nakonec a promícháte skutečně jen opatrně, abyste z něho neudělali drť, ale zůstaly vám tam větší kousky.
Toto jídlo si určitě oblíbí i vaše děti. Zatímco si budou pochutnávat na svých oblíbených těstovinách (které dítě nemá rádo těstoviny?), vy budete s potěšením sledovat, jak do sebe dostávající třeba i omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které tuňák obsahuje. A to pro mě znamená úspěch.
zapečené těstoviny s tuňákem
Ingredients
- 1 balení těstovin (500 g), např. vrtule, penne, apod.
- 2 PL (30 ml) etxra panenského olivového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, lisovaného
- 100 g strouhané mozzarelly (ne v nálevu!)
- 2 konzervy Calvo tuňáka ve vlastní šťávě
- 200 g mraženého hrášku
- sůl a čerstvě mletý černý pepř na dochucení
na alfredo omáčku:
- 115 g másla
- 1 hrnek (240 ml) smetany, 31%
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 180 g strouhaného parmezánu
Instructions
- Těstoviny uvaříme podle návodu a uděláme alfredo omáčku.
alfredo omáčka:
- Ve středně velkém hrnci (nebo na pánvi) rozpustíme máslo, přidáme smetanu, promícháme. Lehce osolíme a opepříme. Sundáme z plotny a vmícháme parmezán. Mícháme, až se rozpustí. Odložíme.
- Na jiné pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a za občasného míchání necháme zesklovatět. Přidáme česnek a smažíme jen asi 1 minutu, potom přidáme hrášek a necháme prohřát dvě tři minuty.
- Směs promícháme s uvařenými těstovinami, přidáme alfredo omáčku a dobře promícháme.
- Opatrně vmícháme kousky tuňáka, ale skutečně jen opatrně, abychom zachovali kousky.
- Směs dáme do zapékací mísy, posypeme mozzarellou a dáme na několik minut do trouby pod gril, aby se sýr rozpustil a zezlátnul.
Magdaléna says
Jé, něco podobného jsem právě dojedla. Ale tohle vypadá daleko lépe. Vyzkouším 🙂
Hanka says
Zrovna jsem dovařila, mňam! Zdlábla bych to nejraději na posezení 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Hanko!