Když jím toto jídlo, tak se vždycky vrátím do svého dětství. Byla to stálice na našem rodinném stole a moje milovaná mamča ho někdy dělala smíchané dohromady a někdy maso a mrkev samostatně. Nechápu, proč jsem jí nikdy nekoukala pod ruku, jak to připravuje a proč jsem to jídlo poprvé udělala až podle Vaňkovy kuchařky. Ale lepší dříve nežli později.
Toto vepřové v mrkvi chutná přesně tak, jak ho dělá moje milovaná mamča. Jen tam nedává muškátový oříšek, ale pokud ho dáte skutečně jenom špetku, dodá mu zajímavou chuť. Podle Romana Vaňka lze připravit i s hovězím, což jsem ale ještě nezkoušela. V každém případě by bylo třeba prodloužit dobu vaření alespoň jednou tolik, aby bylo maso dostatečně měkké. Nejlépe chutná s vařeným bramborem.
vepřové v mrkvi
Ingredients
- 800 g vepřové plece
- 400 g mrkve
- 1 středně velká cibule
- 4 PL (60 g) másla
- 800 ml kuřecího vývaru
- 1 PL (20 g) hladké mouky
- špetka muškátového oříšku (volitelné)
- sůl a pepř na dochucení
- 1 PL (20 g) cukru krupice
- citrónová šťáva na dochucení
Instructions
- Na 3 PL (45 g) másla orestujeme dozlatova cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme na kostičky nakrájené maso (3 x 3 cm) a restujeme ho dokud se neodvaří všechny šťáva, kterou pustilo.
- Orestované maso zaprášíme moukou, krátce ji zarestujeme, zalijene větší částí vývaru, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku (používáme-li) a pod pokličkou dusíme 35 minut.
- Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a zbývající vývar, dusíme ještě 15-20 minut dokud nejsou mrkev a maso měkká.
- Dochutíme cukrem a citronovou šťávou. Nakonec postupně vmícháme lžíci chlazeného másla pokrájeného na menší kousky.
- Podáváme s vařeným bramborem.
převzato a lehce upraveno z: Poklady klasické české kuchyně (autor: Roman Vaněk)
Magdaléna says
Toto jídlo děláme malému T. s kuřecím masem 🙂 Také to zbožňuje 🙂
Tereza says
Dnes jsem dělala a super. Všem nám moc chutnalo.
Jarka says
Moc děkuji, Terezo! 🙂
Romi says
Včera jsem tento recept zkusila a moc mi chutnalo. U nás v rodině se tento recept nedělá, takže jsem moc ráda, že jsem ho zkusila 😉
Bea says
Málem nezbylo pro hlavu rodiny, jak jsme s kluky chodili ujídat z hrnce :D, táááák dobré to je! I nejedlík vše snědl 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Beo!
Tom says
Dnes jsem vařil pro děti a manželku která se nám vrátila s třetím zlatíčkem z porodnice a všichni se po tomto jídle mohli utlouct. Tento recept je nejlepší jaký jsme vyzkoušeli. Zítra se chystáme na americké donuty podle Vašeho receptu. Určitě se povedou stejně dobře jako toto jídlo… 😉
Jarka says
Moc děkuji, Tome! 🙂 Ať se Vašemu novému zlatíčku na světě daří, přeji pevné zdraví!!!
jana says
Také já můžu potvrdit,nejlepší,co jsem vyzkoušela,Určitě vyzkouším další recepty.
Jarka says
Moc děkuji, Jano! 🙂
Pavlína says
Moje oblíbené jídlo! (též jej vařím podle Vaňka) Skutečně vynikající. Máme ho rádi s těstovinami, špeclemi i bramborem. Moc dobrá je i verze s kuřecím masem. 🙂