• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

vepřové v mrkvi { podle romana vaňka }

5. února 2014 / Jarka / 11 Comments

Jump to recipe

Když jím toto jídlo, tak se vždycky vrátím do svého dětství. Byla to stálice na našem rodinném stole a moje milovaná mamča ho někdy dělala smíchané dohromady a někdy maso a mrkev samostatně. Nechápu, proč jsem jí nikdy nekoukala pod ruku, jak to připravuje a proč jsem to jídlo poprvé udělala až podle Vaňkovy kuchařky. Ale lepší dříve nežli později.

Toto vepřové v mrkvi chutná přesně tak, jak ho dělá moje milovaná mamča. Jen tam nedává muškátový oříšek, ale pokud ho dáte skutečně jenom špetku, dodá mu zajímavou chuť.  Podle Romana Vaňka lze připravit i s hovězím, což jsem ale ještě nezkoušela. V každém případě by bylo třeba prodloužit dobu vaření alespoň jednou tolik, aby bylo maso dostatečně měkké. Nejlépe chutná s vařeným bramborem.

vepřové v mrkvi

Print this recipe
Jarka
5. února 2014
by Jarka
Category hlavní jídlo maso všechny recepty
Persons
4
Prep Time
10 minutes
Cook Time
45 minutes
vepřové v mrkvi

Ingredients

  • 800 g vepřové plece
  • 400 g mrkve
  • 1 středně velká cibule
  • 4 PL (60 g) másla
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 1 PL (20 g) hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku (volitelné)
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 PL (20 g) cukru krupice
  • citrónová šťáva na dochucení

Instructions

  1. Na 3 PL (45 g) másla orestujeme dozlatova cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme na kostičky nakrájené maso (3 x 3 cm) a restujeme ho dokud se neodvaří všechny šťáva, kterou pustilo.
  2. Orestované maso zaprášíme moukou, krátce ji zarestujeme, zalijene větší částí vývaru, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku (používáme-li) a pod pokličkou dusíme 35 minut.
  3. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a zbývající vývar, dusíme ještě 15-20 minut dokud nejsou mrkev a maso měkká.
  4. Dochutíme cukrem a citronovou šťávou. Nakonec postupně vmícháme lžíci chlazeného másla pokrájeného na menší kousky.
  5. Podáváme s vařeným bramborem.

Tags

mrkev,
vepřové
https://www.chute-sveta.cz/2014/02/05/veprove-v-mrkvi-podle-romana-vanka/

převzato a lehce upraveno z: Poklady klasické české kuchyně (autor: Roman Vaněk)

Kategorie: hlavní jídlo, maso, všechny recepty Klíčová slova:mrkev, vepřové

Reader Interactions

Comments

  1. Magdaléna says

    5. února 2014 at 12:12

    Toto jídlo děláme malému T. s kuřecím masem 🙂 Také to zbožňuje 🙂

    Odpovědět
  2. Tereza says

    4. února 2015 at 12:26

    Dnes jsem dělala a super. Všem nám moc chutnalo.

    Odpovědět
    • Jarka says

      4. února 2015 at 12:48

      Moc děkuji, Terezo! 🙂

      Odpovědět
  3. Romi says

    20. dubna 2015 at 10:03

    Včera jsem tento recept zkusila a moc mi chutnalo. U nás v rodině se tento recept nedělá, takže jsem moc ráda, že jsem ho zkusila 😉

    Odpovědět
  4. Bea says

    14. července 2015 at 13:44

    Málem nezbylo pro hlavu rodiny, jak jsme s kluky chodili ujídat z hrnce :D, táááák dobré to je! I nejedlík vše snědl 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      14. července 2015 at 20:53

      Moc děkuji, Beo!

      Odpovědět
  5. Tom says

    26. února 2016 at 19:49

    Dnes jsem vařil pro děti a manželku která se nám vrátila s třetím zlatíčkem z porodnice a všichni se po tomto jídle mohli utlouct. Tento recept je nejlepší jaký jsme vyzkoušeli. Zítra se chystáme na americké donuty podle Vašeho receptu. Určitě se povedou stejně dobře jako toto jídlo… 😉

    Odpovědět
    • Jarka says

      29. února 2016 at 13:42

      Moc děkuji, Tome! 🙂 Ať se Vašemu novému zlatíčku na světě daří, přeji pevné zdraví!!!

      Odpovědět
  6. jana says

    30. července 2016 at 15:49

    Také já můžu potvrdit,nejlepší,co jsem vyzkoušela,Určitě vyzkouším další recepty.

    Odpovědět
    • Jarka says

      4. srpna 2016 at 20:58

      Moc děkuji, Jano! 🙂

      Odpovědět
  7. Pavlína says

    26. září 2019 at 22:54

    Moje oblíbené jídlo! (též jej vařím podle Vaňka) Skutečně vynikající. Máme ho rádi s těstovinami, špeclemi i bramborem. Moc dobrá je i verze s kuřecím masem. 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕