Když už nemáme jarní nebo letní počasí za oknem, rozhodla jsem si ho přinést aspoň do kuchyně. A jak jinak, než pomocí nějakého receptu, nějakých letních surovin. Jako třeba borůvek. Není sice jejich sezóna, ale vždycky mám alespoň 2 sáčky v mrazáku. Ať už na různé ovocné smoothie nebo třeba borůvkové muffiny. Podle mě není nic lepšího, než vůně cappuccina a právě dopečeného teplého muffinu, a to jakékoliv příchuti. Když bych k tomu ještě přidala každodenní vstávání mezi 9 a 10 hodinou ráno, byl by to pro mě ráj na zemi. Začínat takto svůj den by se mně nikdy neomrzelo.
Tyto muffiny dopadly fantasticky. Jejich chuť je skvěle vyvážená – nejsou přeslazené, nejsou vysloveně dortové, ale naopak jsou nadýchané a hlavně, plné borůvek. Prostě letní. Seznam surovin je asi jedním z nejkratších, co tady na blogu mám. A jejich příprava vám zabere asi tolik času, co přečtení tohoto receptu. Nemáte rádi borůvky? Vyzkoušejte třeba maliny nebo ostružiny. Ovoce v tomto receptu se dá velmi jednoduše přizpůsobit vaší chuti.
Strašně ráda sbírám nové recepty na muffiny a alespoň dvakrát každý měsíc vyzkouším nějaký nový. Na muffinech mám ráda, jak krásně voní po vytažení z trouby, že se příchutě dají přizpůsobit vlastní chuti a taky že se dají dobře zamrazit. Když tedy ráno pospícháte, není nic jednoduššího než je nechat na pár minut rozmrazit v mikrovlnce. Chutnají, jako byste je právě dopekli.
A jaké muffiny máte rádi vy?
borůvkové muffiny
Notes
Pokud použijete mražené borůvky, nerozmrazujte je. Naopak je rychle zapracujte do těsta, aby vám nepustily barvu a těsto nebylo fialové.
Ingredients
- 8 PL (113 g) másla, rozpuštěného
- 2 hrnky (240 g) hladké mouky
- 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
- 1 PL prášku do pečiva
- 1/2 ČL soli
- 1 hrnek (240 ml) mléka
- 1 vejce
- 3/4 ČL vanilkového extraktu
- 1 hrnek borůvek (čerstvých nebo mražených)
Instructions
- Troubu předehřejeme na 200°C a formu na 12 muffinů vyložíme muffinovými košíčky.
- Ve středně velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Odložíme.
- V malé míse pomocí šlehací metly ušleháme mléko, vejce a vanilku. Přidáme máslo.
- Tekutou směs nalijeme pomalu do suchých surovin a promícháme.
- Opatrně přidáme borůvky a pomocí stěrky je lehce vmícháme do těsta.
- Těsto rozdělíme do papírových košíčků a můžeme lehce posypat celkem 2 ČL krupicového cukru.
- Pečeme 10 minut a pak snížíme teplotu trouby na 180°C a dopečeme dalších cca 10- 15 minut dozlatova.
ajka says
Pane jo, vypadají úžasně….. koukám co bych upekla, a tohlo by mohlo být ono:-)))
Ajka
Šárka says
Dobrý večer Jarko,hlásím že muffiny jsou dokonalé!!!!!už jsem zkoušela víc receptů a vždycky se mi roztekly a chutnaly “ bábovkově“ a já bábovku nerada:-).Tyhle jsou fakt báječně vyvážený-bála jsem se že budou málo sladké ale ne jsou super.Zkusím příště další recept.
Pěkný večer Šárka
Jarka says
🙂 děkuji 🙂 mějte se krásně!
Brona says
Stejne jako Sarka, maloktere muffiny jsou opravdu dobre, vyzkousela jsem mnoho receptu. Delam vse jeste ve verzi cukr-trtinovy, mouka-celozrnna zitna nebo jecna aj., tento recept je skvely, muffiny jsou nafoukle, nadherne! A chutne! A hlavne jsou taky rychle upecene,nektera testa se pecou dlouho. Upekla jsem je dnes rano synovi k svatku, byl nadseny:-) Diky moc!!!
Jarka says
Moc děkuji, Broňo!
Anna Čížková says
Zdravim!
Ted jsem muffiny dopekla a misto boruvek jsem pouzila jen cokoladu nahoru a musim rict, ze jsou naprosta bomba!!! A u me je to co rici, bo sem devatenactilety kuchynsky antitalent! Moje anglicka rodinka, kde delam au-pairku se jen oblizuje 🙂
Dekuji Vam mnohokrat za recept!
Uz se tesim, az vyzkousim neco dalsiho 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Anno!
Barča says
Ahoj, díky moc za recept, jelikož mám alergii na mléko, tak jsem máslo nahradila řepkovým olejem 8PL a mléko rýžovým Alprem (250ml) a jsou moc dobré. Borůvek jsem dala asi 400 ml, trošku víc, protože byly mražené a u těch se to hůř odhaduje. Ale vyšlo to suprově!
Díky moc.
Jarka says
Moc děkuji, Barčo! 🙂
jitka says
Také jsou moc dobré,jste šikula.
Jarka says
Děkuji! 🙂
Tåňa says
Ahoj, muffiny perfektní! Moc díky za recept. Jako variaci jsem použila špaldovou mouku 140 g + 100 g mletych vlašských ořechů. Místo bílého hnědý cukr. Jako náplň nahrubo nasekané ořechy + rozinky.
Jeden problém, po upečení těsto hodně přilepený k papírovému košíku. Jak udělat aby bylo možné muffin z košíku hezký vyndat ? Promazavat košíky?