• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

těstoviny se smetanovo-citrónovou omáčkou a lososem

1. listopadu 2013 / Jarka / 11 Comments

Jump to recipe

Když jsem poprvé dělala tyto těstoviny, měla jsem trochu obavy s jakou budou přijaty. Těstoviny máme obecně moc rádi, lososa taky. Ale kombinace s citrónem a smetanou? Já sama mám tyto divné příchuti ráda, tedy kombinaci slaného a slaného, ale  už dávno nevařím jen pro sebe. Koneckonců si pořád ještě pamatuji, jak jsem si v Chicagu objednala hamburger podávaný v koblize. Bylo to naprosto omylem, ale výsledek nebyl vůbec špatný. Až se stydím přiznat, že mně vlastně moc chutnal. Ale uznávám, že kombinace sladké a slané chuti nemusí být pro každého.

Tyto těstoviny ale opravdu nejsou jako hamburger v koblize. Kyselost citrónu je perfektně vyvážena nepatrným množstvím cukru a přeci není omáčka sladká. Ale ani kyselá. Naopak se skvěle doplňuje s lososem. Pokud nemáte rádi ryby, můžete je samozřejmě udělat i s kuřecími nebo třeba krůtími prsy, ale losos se tak nějak hodí nejlíp. Po ochutnání pochopíte, že moje (nebo i vaše obavy) byly naprosto zbytečné. Tento recept se brzy dostal na seznam našich oblíbených a sáhnu po něm, když potřebuji připravit kvalitní a chutné jídlo do 30 minut. Garantuji vám, že si ho oblíbí i děti – aspoň u nás tomu tak je. Ale je pravda, že Natali je hodně odvážný a dobrodružný jedlík. Asi po mamince.

těstoviny se smetanovo-citrónovou omáčkou a lososem

Print this recipe
Jarka
1. listopadu 2013
by Jarka
Category hlavní jídlo maso všechny recepty
Persons
4
Prep Time
5 minutes
Cook Time
20 minutes
těstoviny se smetanovo-citrónovou omáčkou a lososem

Ingredients

  • 2 steaky lososa, cca 300 g
  • 450 g těstovin (např. fusilli, penne)
  • 4 PL (60 g) másla
  • 2 stroužky česneku, utřeného
  • 2 1/2 PL (37 ml) čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • citrónová kůra z 2 citrónů, nastrouhané na jemno
  • 1/4 hrnku (30 g) hladké mouky
  • 2 hrnky (480 ml) smetany, 31%
  • 3/4 ČL soli
  • 1/2 ČL černého pepře
  • 2 ČL cukru

Instructions

  1. Steaky lososa osolíme, opepříme a ogrilujeme celé na grilu nebo na grilovací pánvi dozlatova. Nakrájíme je na kousky a odložíme.
  2. Těstoviny uvaříme podle návodu, scedíme. Udržujeme je teplé.
  3. Ve středně velkém hrnci rozpustíme na středním stupni máslo, přidáme česnek, restujeme asi 1 minutu, přidáme citrónovou kůru a šťávu a restujeme další 1 minutu.
  4. Přidáme mouku a mícháme metlou cca 2-3 minuty.
  5. Přilijeme smetanu a metlou, aby se nám nevytvořily hrudky, stále mícháme dokud směs nezhoustne, cca 5 - 10 minut. (Pokud je směs naopak moc hustá, přidáme trochu mléka, ale opatrně, je po lžících.)
  6. Osolíme, opepříme, přidáme cukr, promícháme.
  7. Směs smícháme s uvařenými těstovinami a na talíři přidáme lososa.
  8. Omáčka by měla být schopná "ohřát" těstoviny. Pokud jsou ale už studené, prolijeme je horkou vodou.

Tags

citrón,
losos,
smetana,
těstoviny
https://www.chute-sveta.cz/2013/11/01/testoviny-se-smetanovou-omackou-a-lososem/

Kategorie: hlavní jídlo, maso, všechny recepty Klíčová slova:citrón, losos, smetana, těstoviny

Reader Interactions

Comments

  1. Soňa says

    30. června 2014 at 15:52

    Fantastické. Máte super stránky, ráda u Vás čerpám inspiraci.

    Odpovědět
    • Jarka says

      2. července 2014 at 6:24

      Moc děkuji, Soňo! Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. Marketa says

    29. července 2014 at 15:54

    Vyborna omacka, moc nam chutnalo 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      30. července 2014 at 13:03

      Moc děkuji! 🙂

      Odpovědět
  3. Evelína says

    7. srpna 2014 at 8:41

    Jarko, moc vám děkuji za vynikající recept! Máte krásné stránky a fotky. Ať se vám daří!;-)

    Odpovědět
    • Jarka says

      7. srpna 2014 at 21:27

      Moc Vám děkuji, Evelíno! Já Vám někdy něco dobrého uvařím nebo upeču, a Vy mně ukážete, jak mít fotky ještě hezčí. 🙂 Nebo jak fotit s lehkostí, jako fotíte Vy 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  4. Saša says

    18. listopadu 2014 at 20:52

    Fantastický recept! Já si pochutnala a manžel si vyloženě chrochtal 😉

    Odpovědět
    • Jarka says

      20. listopadu 2014 at 12:27

      Moc děkuji, Sašo. 🙂 Taky jsem ho teď o víkendu dělala. 🙂

      Odpovědět
  5. Marcela says

    15. listopadu 2015 at 16:32

    Jarko,dekuji. Je to genialni! Kolikrat jsem si v restauraci rikala,jak se tohle vari a ted do mam diky Vam na taliri!:)

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. listopadu 2015 at 12:41

      Marcelo, moc děkuji! Jsem ráda, že jsem Vám udělala radost! 🙂

      Odpovědět
  6. Magdalena says

    12. února 2017 at 9:38

    Dobrý den paní Jarko.
    Chtěla jsem se vás, prosím, optat – je vhodné zaměnit lososa za tresku? Nebo se to nehodí? Co myslíte? Děkuji za odpověd. Magda

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕