Pokud čtete můj blog už nějakou dobu, tak víte, že komplikované recepty nejsou nic pro mě. Nemám ráda vaření nebo pečení, když musím použít všechny hrnce, všechny vařečky nebo stěrky, a ještě si je mezi vařením a pečením umývat. I když někdy udělám výjimku, na složitý přístup v několika krocích mě neužije. Rčení v jednoduchosti je krása odráží můj životní postoj. A to samé platí o tomto receptu. Kéž by všechno bylo tak jednoduché, ale přitom tak bezkonkurenčně vynikající.
Tento recept nemůže nikdo zkazit, protože to prostě nejde. Cibule, česnek krátce osmažíte na oleji s máslem, přidáte krájená rajčata, vaříte odkryté přibližně půl hodiny, stáhnete z plotny a přidáte smetanu. Okořeníte, osolíte a je to. Až se mně chce říct, že je to supr recept třeba na vysokoškolské koleje, ale on má větší ambice. A to o dost. Bez problému může konkurovat nedělnímu obědu. A to nemusíte být ani vegetariáni. Ale vážně. Pro rajčatové omáčky se smetanou mám slabost. A až si tyto těstoviny uděláte, tak pochopíte. Protože není moc receptů, které jsou tak rychlé a jednoduché a od kterých moc neočekáváte, a ony vám naprosto vyrazí dech.
těstoviny s rajčatovo-smetanovou omáčkou
Ingredients
- 2 PL olivového oleje
- 2 PL (30 g) másla
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku, utřeného
- 2 konzervy krájených rajčat (á 400 g)
- 1 ČL soli (plus podle chuti)
- 1/2 ČL čerstvě mletého pepře
- 1/2 ČL cukru (nebo podle chuti a podle kyselosti rajčat)
- 1 hrnek (240 ml) smetany, 31%
- nastrouhaný parmezán podle chuti
- 2 ČL čerstvé bazalky, nasekané najemno
- 500 g oblíbených těstovin (např. penne, tagliatelle, fussili, apod.)
Instructions
- Těstoviny uvaříme podle návodu, scedíme.
- Ve středně velkém hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme cibule a smažíme cca 15 minut za pravidelného míchání, aby se cibule nespálila. Přidáme česnek, promícháme, smažíme cca 1 minut.
- Přidáme rajčata, osolíme, opepříme, vmícháme cukr podle chuti (začneme s měnším množstvím a přidáváme, až ho uzpůsobíme naší chuti).
- Za občasného míchání vaříme bez pokličky 30 minut.
- Sundáme z plotny a ponorným mixérem několikrát zapulzujeme, abychom v omáčce neměli velké kusy krájených rajčat. Ale pozor - ne zase tak, aby byl z omáčky krém.
- Vmícháme smetanu.
- Podle chuti vmícháme parmazán, případně dosolíme, dopepříme nebo ještě dosladíme. Vmícháme bazalku a těstoviny, řádně promícháme a podáváme.
Klára Š. says
Dnes jsem je dělala k obědu a byly výborné! Děkuji za další super recept! 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Kláro!
Martina says
Bomba. Jednoduché a moc dobré, zařazuji do našeho rodinného jídelníčku 🙂
Jarka says
Martino, moc děkuji!
Hanka says
Výborné, dneska jsme si na tom moc pochutnali! Jako dezert nás ještě čeká limetkový koláč s bílou čokoládou (Už jsem ale nevydržela a kousíček ochutnala a nic lepšího jsem ještě neměla). Moc děkuji za super stránky a recepty:) Jen tak dál, konečně mám podle čeho vařit:)
Jarka says
Moc děkuji, Hanko!
Zuzka says
Ahoj, moc pěkné stránky. Koukám, že se ráda inspiruješ světovými recepty a máš ráda italskou kuchyni. Ráda bych tě proto pozvala na můj web s domácími italskými recepty, určitě tam najdeš něco jednoduchého a dobrého, co můžeš uvařit svým mrňousům 🙂
http://www.ilove-italy.cz
Tak zatím!
Lucie says
Skvělý recept na rychlou večeři. Je to už několikátý od Vás vyzkoušený a vždy na jedničku. Díky moc.
Jarka says
Moc děkuji, Lucie!
Eliška says
Dnes jsem vařila a výborné! Je mi 18 a vaření mi zrovna nejde. Tohle se mi ale povedlo a měla jsem z toho obrovskou radost. Moc děkuji, určitě to někdy uvařím znova 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Eliško!
Hanka says
Dokonalé, rychlé a hlavně moc dobré. Co víc si přát ☺
Děkuji za recept! !!!
Jarka says
moc děkuji, Hanko!!
Ludmi says
Mohu použít normální rajčata?