Na dovolené jsme se setkali s několika čecho-slováky, tedy lidmi, jejichž prarodiče před x lety přišli do Států, česky nebo slovensky neumí a zemi svých prarodičů většinou znají jen z mapy. Co jim ale nelze upřít, je určitá nostalgie v jídle. Rádi jedí kysané zelí, makový závin nebo například švestkové knedlíky. Na ty nás jednu zářijovou sobotu pozvali Sue a Steve. Sue je dělá podle starého receptu od své babičky, která do Států přicestovala ve 20. letech minulého století. Musím říct, že byly výborné.
Když jsem tedy v obchodě narazila na asi poslední čerstvé švestky sezóny, hned jsem věděla, že si je musím doma znovu udělat. Ověřila jsem si u mojí milované mamči recept a už jsem jsem je měla na vále. Musím se přiznat, že mně bramborové těsto chutná víc, než tvarohové, které jsme doma obvykle dělali. Je sice trochu těžší (=hutnější), ale i tak jsem čtyři snědla. Podávala jsem je obalené ve strouhance, lehce opražené na másle a ochucené skořicí. Často se také podávají posypané mákem s cukrem a máslem.
švestkové knedlíky z bramborového těsta
Ingredients
na knedlíky
- 800 g uvařených brambor ve slupce, oloupaných a vychladlých
- 1 vejce
- 300 - 350 g hrubé mouky
- 1/4 ČL soli
- cca 25 švestek, vypeckovaných
na strouhankový posyp
- 100 g másla
- 200 g strouhanky
- 2 ČL skořice
- 3/4 hrnku cukru (170 g)
Instructions
knedlíky
- Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl a mouku.
- Vypracujeme tužší těsto. (Je možné, že budeme muset přidat více nebo i méně mouky).
- Z těsta utvoříme váleček, nakrájíme na dílky, které prsty jemně rozválíme.
- Do každého dílku zabalíme vypeckovanou švestku.
- Vaříme ve vroucí osolené vodě, cca 5 - 10 minut, nebo dokud nevyplavou na povrch.
strouhankový posyp
- Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme strouhanku, cukr a skořici. Mícháme a lehce opražíme. Pozor, abychom strouhanku nepřipálili.
- Knedlíky podáváme obalené a posypané strouhankou, polité rozpuštěným máslem.
Napsat komentář