Oficiálně tu máme podzim a tak bychom ho mohli oslavit, co vy na to? Zatím ještě ne dýňovým receptem (ale nebojte, už mám první nafocený a kromě toho hoooodně dýňového pyré v mrazáku), ale švestkovým. Dýně, jablka a švestky. Pro mě synonymum podzimu. Když se k němu přidá ještě příjemné počasí, které teď panuje a snad ještě nějakou dobu bude, může se z podzimu stát moje oblíbené roční období. Dobře, to beru zpět.
Galetta, galetka nebo původně galette, kde jsi tak dlouho byla? Proč jsem tě nevyzkoušela dřív? Tak neuvěřitelně jednoduchý, ale přitom až dechberoucí koláč jsem hodně dlouho nedělala. A není čokoládový, všimli jste si?
Galette je francouzský tenký koláč, obvykle s ohnutými okraji a různými náplněmi (sladkými i slanými). Jsou otevřené a tak dávají vyniknout právě té náplni, je tedy fajn si s ní trochu pohrát. Existuje hodně variant těsta, ale já zvolila máslové s podmáslím, hladkou moukou a polentou (kukuřičnou krupicí). Těsto se krásně spojilo a úžasně se s ním pracovalo. Před válením je jen důležité dát ho alespoň na 45 minut do lednice, aby trochu ztuhlo.
Jako náplň se do galetty hodí snad skoro všechno, u mě tentokrát vyhrály přezrálé švestky. Lehce jsem je ještě osladila a taky dochutila špetkou skořice, která je pro švestky jako stvořená. Dokážu si na ní představit jablka, broskve, ale třeba i jahody nebo borůvky. Tak zas někdy příště. A slíbila jsem si, že to příště nebude několik let.
švestková galetka { galette }
Ingredients
na těsto:
- 1 3/4 hrnku (220 g) hladké mouky
- 1/3 hrnku (65 g) krupicového cukru
- 1/4 hrnku (35 g) kukuřičné krupice, polenty (použila jsem instantní)
- 1/4 Čl soli
- 1/2 hrnku (113 g) másla, studeného, nakrájeného na kousky
- 1/3 hrnku (80 ml) podmáslí
na náplň:
- cca 400 - 500 g švestek, odpeckovaných, nakrájených na čtvrtky
- 80 g krupicového cukru
- 1 PL (15 g) másla, rozpuštěného
- špetka skořice
Instructions
těsto:
- V míse kuchyňského robotu smícháme mouku, polentu, cukr a sůl a postupně přidáváme na kostičky nakrájené máslo. Máslo zapracujeme do těsta až z něho bude hrubá krupice.
- Přidáme podmáslí a promícháme, až se všechny suroviny spojí (nejlépe ručně na vále).
- Zpracované těsto dáme do igelitového sáčku a vložíme alespoň na 45 minut do lednice.
dokončení:
- Troubu předehřejeme na 175°C a pečící plech vyložíme pečícím papírem.
- Na pomoučněném vále rozválíme těsto, které jsme chvíli předtím vyndali z lednice, na kruh o průměru cca 30 cm.
- Vyválené těsto pocukrujeme asi polovinou krupicového cukru a rozložíme na něj připravené švestky. Začneme je klást asi 5 cm od okraje, postupně dokola a dovnitř.
- Na švestky nasypeme rovnoměrně druhou polovinu cukru a ochutíme lehce skořicí (nemusí být).
- Okraj těsta přeložíme přes švestky a pěkně upravíme.
- Přeložený okraj těsta potřeme rozpuštěným máslem a posypeme trochou cukru.
- Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, cca 45 - 50 minut.
- Před podáváním necháme lehce vychladnout.
madla says
Dobrý den, můžu se zeptat, jak děláte prosím křehké těsto v robotu a s jakou metlou? Mám doma kitchenaid, ale bojím se, aby se to poté vážně plátkovalo.. Díky moc.
Jarka says
Madlo, normálně tou šlehací, vypadá jako velká metla. Tak dlouho šlehám, až se máslo zapracuje do mouky a je z toho taková vlhká sypká směs. Pak přidám podmáslí, párkrát promíchám a pak dám na vál a zpracuju ručně. Mějte se krásně!
Michaela says
Nádhera! úplně jsem z těch fotek dostala chuť na další švestkový koláč přesto, že jsem za poslední měsíc dělala dva… :)) ukládám a vyzkouším, jen asi budu muset nahradit podmáslí, jelikož ho tu nemají.
Jarka says
Moc děkuji! Podmáslí nahradit nelze, ale udělejte si vlastní 🙂 Do 1 hrnku (240 ml) cca 1 PL (15 ml) citrónové šťávy nebo octa, promíchat, nechat odstát a je to. 🙂
Michaela says
No teda – super, zkusím! Děkuji moc!!! 🙂
Elena says
Zdravím, také jsem neměla podmáslí a místo něj jsem použila směs tučného bílého jogurtu a sladké smetany 12% (celkém ve stejném množství) a fungovalo to výborně 🙂
Týna says
Zkusila jsem upéct Vaší galettu a byla výborná. Sháněla jsem recept na tento výborný moučník od té doby, co jsem jej poprvé ochutnala v pekařství v Kozí ulici v Praze. Váš se mu rozhodně vyrovná, možná i předčí. Děkuju!
Jarka says
Moc děuji, Týno! To je krásná pochvala, úplně se červenám. 🙂 Mějte se krásně!