Quiche dělám už několik let, a to na x způsobů. Vždycky se snažím přijít s nějakou novou variací, abychom pořád nejedli jeden, dva nebo tři naše oblíbené typy. Podle mně je quiche poměrně univerzální jídlo, ve kterém můžu kombinovat náplň podle naší chuti. A to jak zeleninu, různé druhy sýra i masa. Ale pak jsou takové, ke kterým se vracím opakovaně. Jako třeba k tomuto špenátovému quiche. Garantuji vám, že bude chutnat i zarytému odpůrci vařeného špenátu. Vím co říkám, jednoho mám doma.
Základem správného quiche je určitě jeho těsto. Já používám máslové, které mně nikdy nezklamalo. Hodí se nejen na quiche, ale i na jakékoliv jiné slané koláče. Určitě není dietní, protože je v něm skoro tolik másla, co mouky. Ale právě to, ho dělá naprosto neodolatelným. Náplň se skládá z špenátu (to byste neuhodli, že?), smetanového sýra a strouhaného sýra a čerstvých cibulek. Vše zalijete vejcem a mlékem. (Pokud byste raději ještě více kalorický pokrm, neváhejte mléko nahradit smetanou.) Dochutíte solí a pepřem, a je to.
Pokud si těsto uděláte předem (nebo uděláte z dvojí dávky a jednu si dáte třeba zamrazit), během 30 minut máte lahodnou večeři (nebo nedělní snídani/ brunch) na stole. Já ho obvykle peču jen zespoda na 220°C, aby se vršek neudělal moc rychle a těsto přitom nezůstalo nedopečené. Pokud je potřeba ho trošku dobarvit, na 5 minut zapnu gril a hned ho mám dozlatova upečený. A aby špenátu nebylo málo, podávejte ho třeba s čerstvým salátem ze špenátových listů.
špenátový quiche

Ingredients
na těsto:
- 1 1/4 hrnku (160 g) hladké mouky
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL cukru
- 110 g másla, studeného a nakrájeného (nebo nastrouhaného) na malé kousky
- 4-5 PL vody, ledově vychlazené
na náplň:
- 90 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina smetanová), pokojové teploty
- 1/3 hrnku (80 ml) plnotučného mléka (nebo smetany)
- 3 vejce
- 300 g mražených špenátových listů, rozmrazených a vymačkaných
- 250 g strouhaného sýra (Eidam)
- 4 až 6 jarních cibulek, nakrájených na plátky
- 1/4 ČL soli
- 1/4 ČL mletého pepře
Instructions
těsto:
- Do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku a sůl a několikrát zapulzujeme (promícháme).
- Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
- Přidáme 3 PL vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Následně přidáme 1 PL vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další PL vody až se těsto krásně spojí, ale není lepkavé.
- Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
náplň:
- Troubu předehřejeme na 220°C.
- Pečící formu o průměru 28 cm, např. s vlnitým okrajem, vymažeme lehce máslem.
- Z těsta vyválíme placku, kterou rozprostřeme do formy.
- Smetanový sýr ušleháme ve středně velké míse (nebo v kuchyňskému robotu) dohladka.
- Postupně přidáme vejce a šleháme.
- Vmícháme zbývající suroviny a řádně promícháme.
- Směs nalijeme do připraveného korpusu.
- Pečeme dozlatova, cca 25 minut.
- Před podáváním necháme 10 minut vychladnout.
Dnes vyzkoušeno a je výborný! Už se těším, až vyzkouším s různými náplněmi. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho asi vydrží těsto v mrazničce, aby bylo stále dobré? Děkuji!
Lucie, děkuji! Určitě 2-3 měsíce, pokud použijete kvalitní sáčky přímo do mrazáku. Pokud obyčejné, nenechala bych ho tam déle než měsíc.
Dobrý den, Chystám se péct.. Může se jíst i studený nebo je lepší rovnou z trouby? Děkuji
Obojí 🙂
Jaruško, slyšela jsem, že na quiche se nejprve peče korpus a až potom se dopéká náplň . Pochopila jsem správně, že pečete zárověn ? Těsto už mám v lednici a nevím co s tím 😉
Můžete k nemusíte, Zdenko. Já nepředpékala. Pokud budete, tak cca 10, max 15 minut.
Díky moc , jdu na to. Zkusím předpéci. Už mám dalšího adepta na pečení, dezertík s arašídovým máslem a jelikož ho miluji jen já a jeden syn , mám vidinou mnohonásobné slasti 🙂 Pokud zbytek rodiny nezmění názor…..:D
Dobry den Jarka,
váš špenátový quiche už po druhé tento týžden:-) vybornýýý….. Mňam:-):-):-)
Děkuji Moniko! 🙂
Dnes jsem prvně natrefila na vaše stránky a potěšil mě nejen jejich design, ale i recept na špenátový quiche….super, jste moc šikovná!!!!
Milá Věro, moc děkuji za pochvalu. 🙂 Mějte se krásně!
Právě si jej užíváme a je báječný! Příště do něj zkusím dát i houby:)
Malá obměna:
– sýr 300 g (200 g Eidam, 100 g chuťově výraznější sýr – Madeland či cheddar)
– špenát jen 150 g
– 100 – 150 g žampionů
– několik cherry rajčátek rozkrojených na čtvrtky
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat na použití čerstvého špenátu. Mám ho plnou zahrádku a potřebuji ho, co nejdřív spotřebovat.
Díky
Určitě! Jen nedokážu odhadnout přesně kolik, musela bych to vidět, ale nebála bych se 2 – 3 hrstí.
Dneska budu dělat, tak pak dám vědět.
Prosim Vas, plech mam jen vymazat maslem? Moukou se nevysypava? 🙂 Dekuji.
Máslem určitě můžete, záleží na typu plechu, pokud máte nepřilnavý, tak ani nevymazavejte. Moukou nevysypavat.
Výborný, plech jsem nevymazávala, těsto je mastné dost 🙂
Tak včera večer jsem upekla a ráno už byl pryč ! 😀 Přišlo mi, že díky jarní cibulce chutnal spíše po pórku, ale to vůbec nevadilo, byl mňamózní 🙂
Je skvělý, díky za další báječný recept!
Moc děkuji, Šárko! 🙂
Tak jsem ho před chvílí vytáhla z trouby. Dle jiného receptu jsem přidala do těsta lžíci parmazánu a cibulku jsem nahradila slaninou – dle hesla „dobrý dobrým nepokazíš“. Jsem na to zvědavá, kdepak se ta návštěva courá, už bych si dala 🙂
Toto je čtvrtý recept, co od vás zkouším a zatím jsem vždy byla nadšená. Váš blog je radost 🙂
Moc děkuji, Evo, za Vaše milá slova 🙂
Krásný den, nemáte zkušenost s cottage sýrem místo smetanového v receptu? Děkuji Martina
Bohužel nemám, ale určitě nahradit můžete. Mějte se!
Dělala jsem jednou přesně podle receptu a po druhé jsem vyměnila mouku za spaldovou. Vždy super výsledek! Děkuji za recept