Znáte to. Když se něco stane tak nějak náhodou, neplánovaně, obvykle to stojí za to. Jako tato pizza. Vznikla naprosto neplánovaně v rámci mé mise, jak obměnit náš repertoár pizzy. Snažím se teď v kuchyni jídla hodně obměňovat, protože z naší starší Natálky se stal vybíravý jedlík. A to mě moc netěší. Doufám, že ji to brzy přejde a mezitím vymýšlím různé klasické pokrmy, aby se zkrátka nebála nových jídel. Zatím to jde celkem dobře, i když musím říct, že na tuto pizzu koukala nejdřív docela nedůvěřivě. Ale pak ji snědla s chutí.
I když mám zavařených hodně lahviček s omáčkou na pizzu, rozhodla jsem se po ní tentokrát nesáhnout. Místo toho jsem připravila smetanovou omáčku dochucenou cibulí, česnekem a tymiánem. Nejlepší je ji ještě před použitím rozmixovat, ale nemusíte. Záleží na vás, jestli vám budou vadit případné kousky cibule. Na omáčku dáte mozzarellu a na ni různě bobky ricotty. Ta drží po upečení krásně pohromadě a s mozzarellou se krásně doplňuje. I když to byl můj první experiment se smetanovou pizzou, můžu sebevědomě říct, že se povedl. Bílá pizza se u nás určitě zabydlí.
smetanová pizza s mozzarellou a ricottou
Ingredients
- 1 porce těsta na pizzu
- 200 g strouhané mozzarelly
na omáčku:
- 2 PL (30 ml) extra panenského olivového oleje
- 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, lisovaného)
- 1/4 hrnku (60 ml) smetany, 31%
- 1/4 ČL sušeného tymiánu
- 1/8 ČL čerstvě mletého černého pepře
- 1/8 ČL soli
na ricottu:
- 250 g ricotty
- 1/4 ČL soli
- 1/4 ČL sučeného tymiánu
- 1/8 ČL čerstvě mletého černého pepře
Instructions
omáčka:
- V malém hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a smažíme doměkka, cca 10 minut, za stálého míchání. Přidáme česnek a smažíme další cca 1 až 2 minuty.
- Přidáme smetanu, tymián, pepř a sůl, promícháme a přivedeme k varu, vaříme cca 2 až 3 minuty do zhoustnutí.
- Necháme lehce vychladnout a rozmixujeme dohladka. Odložíme.
ricotta:
- Smícháme všechny suroviny, řádně promícháme.
příprava pizzy:
- Do trouby vložíme pizza kámen (pokud používáme) nebo plech - více v pizza: tipy a triky
- Troubu předehřejeme na 250°C a necháme minimálně 45 - 60 minut naplno hřát.
- Přibližně 30 - 45 minut před pečením vyválíme z těsta placku (kruh) s vyššími okraji, velikosti cca 30 - 35 cm. (Obvykle je těsto tak pružné, že ho jen roztahuji a neválím ho válečkem).
- Vyválené těsto přeneseme na druhý plech, který máme vyložený pečícím papírem. Protože se těsto při přenesení trochu zkroutí, opět ho upravíme a uděláme z něho kruh vel. 30 - 35 cm. Zkrátka tak, aby se nám líbil.
- Na těsto rozetřeme omáčku, přidáme nastrouhanou mozzarellu a lžičkou nandáme směs ricotty.
- Necháme cca 15 - 20, i 30 minut stát, dokud nebude trouba 45 - 60 minut rozpálená.
- Přendáme pizzu na papíře na rozpálený pizza kámen (nebo na rozpálený plech) - pozor, je neskutečně horký. Papír s pizzou nám po plechu krásně sklouzne a jen opatrně ho upravíme na pizza kamenu nebo horkém plechu. (Necháme u papíru okraje trochu větší, abychom za ně mohli tahat, až budeme pizzu na kamenu upravovat.)
- Pečeme cca 15 - 20 minut, průběžně kontrolujeme, abychom ji nepřipáli.
- Upečenou pizzu opatrně přendáme na studený plec, necháme 5 minut odstát a nakrájíme.
Pepa K. says
Prosím jaké množství té mozarely? V ingrediencich není vůbec uvedená.
Jarka says
Už jsem to doplnila, Pepo. Děkuji za upozornění.
Pepa K says
Děkuji, zítra jí vyzkoušíme, moc se těším. Dám vědět, jak se povedla.
Pepa K. says
Pizza byla vynikající. Zejména to těsto,které jsme zkoušeli poprvé,se velmi osvědčilo a myslím,že už ani jiné nikdy dělat nebudeme. Měl jsem tedy trošku problém s jeho úpravou po vykynutí do požadovaného tvaru. Zkoušel jsem to jen rukama,ale lepilo se mi všude a docházela trpělivost. Až pak jsem použil váleček a najednou to šlo dobře. Jarko,díky za skvělé recepty,a za hezká úvodní povídání ke každému z nich. Budeme zkoušet i další…
Jarka says
Moc děkuji Pepo! Mějte se krásně a určitě dejte vědět, jak Vám recepty (=výtvory :-)) chutnaly. 🙂
jitka says
Těsto i celá pizza byla výborná,zkoušela jsem i těsto nenechat kynout a hned vyválet,protože máme raději nižší pizzu,zato jsem udělala dvojitou dávku omáčky aby to vyšlo na celý velký plech.Všem chutnalo..
Jarka says
Moc děkuji, Jitko!