Jedna potravina, kterou už od dětství nemusím, jsou rozinky. I když si myslím, že nemusím přesně nevyjadřuje co k nim ve skutečnosti cítím. Rozinky jen tak bych si prostě nikdy nedala. Ale pak je omezený počet jídel, kde mně nevadí. Dokážu je spočítat na prstech jedné ruky. Vánočka, mazanec a tyto cookies. Já vím, je to zvláštní. Taky proto, že hroznové víno mám moc ráda, ale rozinky mně prostě k srdci nepřirostly. Zase tyto cookies až moc.
Když jsem je dělala poprvé, netušila jsem, že budou mít takový úspěch. Aspoň u mě. Rozinky. Prostě jsem jim pořád nedávala tolik šancí. Ale doslova mě dostaly. Za prvé, z nějakého důvodu mně hrozně připomínaly Vánoce. A druhé, rozinky mně v nich vůbec nevadí. Asi je to tím, že jsou v nich navíc vlašské ořechy a vůbec, ta kombinaci všech surovin je naprosto dokonalá. Pokud máte rozinky naopak rádi, vynechte ořechy a zdvojnásobte je. I takové si je dokážu představit. Máte strach z ovesných vloček? Že jsou cookies moc zdravé? Opravdu nemějte, k rozinkovým cookies prostě ovesné vločky patří. Při pečení zase nezapomeňte na jedno základní pravidlo amerických cookies. Vytahujeme je z trouby, i když se vám zdají lehce nedopečené. Právě to z nich dělá cookies měkké, nikoliv křupavé a vyschlé.
rozinkové cookies z ovesných vloček
Ingredients
- 115 g másla, pokojové teploty
- 1/2 hrnku (100 g) hnědého třtinového cukru
- 1/8 hrnku (25 g) krupicového cukru
- 1 vejce
- 1/2 PL vanilkového extraktu
- 3/4 hrnku (85 g) hladké mouky
- 1/2 ČL jedlé sody
- 3/4 ČL mleté skořice
- 1/4 ČL soli
- 1 1/2 hrnku (120 g) ovesných vloček
- 1/2 hrnku (70 g) rozinek
- 1/4 hrnku (35 g) nasekaných vlašských ořechů
Instructions
- V míse kuchyňského robotu nebo ručním mixerem ušleháme máslo a oba cukru do pěny. Přidáme vejce a vanilkový extrakt a zase pořádně prošleháme. Odložíme stranou.
- Ve středně velké míse smícháme mouku, jedlou sodu, skořici a sůl. Postupně je vsypeme do máslové směsi a na nízkém stupni důkladně promícháme.
- Metlou vmícháme ovesné vločky, rozinky a ořechy. Promícháme. Těsto bude lepkavé a hutné. Dáme ho alespoň na 1 až 2 hodiny do lednice.
- Troubu předehřejeme na 175°C a plechy vyložíme pečícím papírem.
- Nabereme kousek těsta velikosti asi 1, 5 PL a vytvyrujeme kuličku. Rovnoměrně, ale v dostatečném rozestupu je dáme na plech.
- Pečeme 10 minut nebo jen dokud okraje cookies nemají lehce zlatavý nádech. Střed cookies bude měkký a bude vypadat nedopečený. Necháme vychladnout na plechu po dobu 5 minut a potom je můžeme přendat na talíř nebo tác.
- Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě, při pokojové teplotě nebo v lednici..
Napsat komentář