Myslím, že ve svém druhém životě budu mít mexickou restauraci. Nebo se v tom lepším případě do Mexika přestěhuji. A je mně jasné, že moje rodina nebude vůbec proti. Tak bychom totiž mohli jíst mexická jídla každý den. Nebo skoro každý den. Patří u nás totiž mezi nejoblíbenější, a to i u naší dvouleté Natálky. Kolikrát si říkám, že jsem se v těhotenství musela mexickým pořád cpát, protože jakmile dostane na talíř jídlo, kde je kumín, tedy římský kmín, tak ho úplně vyluxuje.
Když se řekne mexická kuchyně, tak si spousta lidí představí pálivé, ostré jídlo. Ale nemusí to tak být. Já sama nemám ráda přehnaně ostrá jídla, kde chuť je potlačená ostrostí a tak pro mě úplně ztracená. Ostrost je něco, co je třeba regulovat, zvláště když vím, že vařím i pro malé dítě. Stejně tak u této omáčky.
Tato omáčka patří mezi základní mexické omáčky, která se používá nejen na enchiladas. Připravují se s ní i burritos nebo třeba chimichangas. Stačí ji obvykle smíchat s masem, sýrem nebo třeba fazolemi, zabalit do tortily a je to. Je to hodně jednoduše řečené, ale určitě to chápete. Zkrátka se hodí na recepty, kdy se vám nechce dělat zdlouhavý recept na nejlepší kuřecí enchiladas. Já ji obvykle dělám z dvojité i trojité porce a zavařím si ji. Nevím, kdy se mně bude zase hodit. Že by příští týden?
omáčka na enchiladas
Ingredients
Instructions
- Ve středně velkém hrnci rozehřejeme olej, přidám mouku a metlou řádně promícháme, necháme vařit cca 3 minuty.
- Přidáme rajčatový protlak, opět řádně promícháme, potom všechno koření, sůl.
- Nakonec vmícháme zeleninový vývar, řádně metlou promícháme a necháme vařit za pravidelného míchání na mírném stupni cca 10 minut.
Amellia says
Zdravím, máte moc pěkné stránky. Omáčku vyzkouším 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Amellie!