Já vím, že to bude znít divně, ale Tom minulý pátek udělal řidičák. Tedy český řidičák. Ve skutečnosti má řidičák už 20 let, ale tady jezdil na mezinárodní. A to by správně neměl. A protože je (Tom) typický odkladač, odkládal ten český 10 let. Konečně ho ale minulý týden smetl ze stolu a má pokoj. A já taky. Už nebudu poslouchat, že letos už určitě.
A tak jsem mu udělala za odměnu dort. Bylo to překvapení a ani jsem se ho neptala, jaký by si přál. Ale věděla jsem, že čokoládovým cheesecakem nic nezkazím. Chtěla jsem vyzkoušet nepečený cheesecake, protože když jsem před pár týdny dělala citrónový nepečený cheesecake, byl naprosto luxusní (recept brzy). Kromě ne/pečení je rozdíl v tom, že nepečený nemá vejce a tuhne pomocí želatiny. Jinak je ale jeho příprava téměř stejná. Připravíte korpus, který 10 minut pečete a potom necháte vychladnout. Nalijete do něj připravenou směs a necháte dort řádně vychladnout, ideálně přes noc. A pak nebudete moct dospat druhého dne a budete se těšit, až ho ochutnáte.
{ nepečený } čokoládový cheesecake
Ingredients
na korpus:
- 130 g máslových sušenek, rozemletých najemno (např. bebe)
- 70 g másla, rozpuštěného
na cheesecake:
- 2 3/4 ČL želatiny
- 1/4 (60 ml) hrnku vody
- 450 g plnotučného měkkého tvarohu
- 340 g hořké čokolády, rozpuštěné a vychlazené
- 1 plechovka (400 g) slazeného kondenzovaného mléka
- 1 hrnek (235 ml) smetany ke šlehání
Instructions
korpus:
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem.
- Dno dortové formy vel. 20 cm. vyložíme pečícím papírem a směs do něj vtlačíme.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 5 - 8 minut, necháme vychladnout.
cheesecake:
- Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout.
- Ze smetany na šlehání vyšleháme tuhou šlehačku, a to buď ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu. Pozor, abychom ji nepřešlehali! (Někde jsem četla, že by se do ní mělo přidat pár kapek citronové šťávy, která pomůže pěnu ještě více ztužit. Zatím jsem ale nezkoušela).
- V hluboké nádobě kuchyňského robotu nebo ručním mixerem utřeme tvaroh do hladké pěny. Postupně vmícháme rozpuštěnou čokoládu a stále šleháme.
- Postupně vmícháme kondenzované mléko.
- Vodu dáme do menší misky a nasypeme do ní rovnoměrně želatinu. Necháme chvilku odstát. Potom ji zamícháme a dáme do mikrovlnné trouby ohřát asi na 30 - 60 sekund. Směs bude bublat. Necháme ji lehce vychladnout a poté ji nalijeme do čokoládové směsi a stále šleháme.
- Pomocí stěrky lehce vmícháme ulšehanou šlehačku a jemně, ale řádně, promícháme.
- Nalijeme do vychlazeného korpusu a a před podáváním necháme řádně vychladit v lednici, ideálně přes noc.
- Krájíme ostrým nožem, který si mezi řezy vždy očistíme.
- Můžeme podávát ozdobené šlehačkou a posypané čokoládovými hoblinkami.
Zuzi P says
Ahoj Jarko. Dá se vlastně tady ten cheesecake nazvat jako cheesecake? nebo je to jen vynikající čokoládový dort? 🙂 vypadá to lákavě. Chutnal tak dobře jak vypadá?
Jarka says
Zuzi, já vím, že to není klasický cheesecake 🙂 tak možná vynikající tvarohovoý čokoládový dort 🙂 to je dlouhý název 🙂 klasický cheesecake jsem dělala minulý týden, recept brzo dám (New York style cheesecake) a byl to cheesecake se vším všudy. Každopádně tento chutnal ještě líp, než vypadá. Už vážně potřebuji víc sluníčka, abych mohla pořádně fotit. 🙂
Radka says
Dobrý den paní Jarko 🙂
Zkusila jsem Váš recept na čokoládový cheesecake. Chuťově byl výbroný, ale nechtěl mi ztuhnout. Pořád byl dost tekutý a z formy jsme ho nevyndali. Chladili jsme dva dny. Želatinu jsem přidala podle receptu, myslíte si, že je potřeba ji přidat pro příště více? Záleží na délce šlehání, může pomoct, kdybych příště šlehala víc? Děkuji.
Zuzana says
Dobrý den, moc děkuji za krásné recepty, už jsem jich vyzkoušela víc a všechno se krásně povedlo. Obvzlášť děkuji za tip s želatinou, od té doby se nestalo, že by mně něco nestuhlo. Jste moc šikovná.
jarka says
Moc děkuji, Zuzano! 🙂 Mějte se krásně!