Grilování o teplých letních večerech je něco, o čem pravidelně sním. Poklidný až líný večer – to se u nás moc často nevidí. Jen co Natálka v půl osmé usne, snažím se dohnat, co jsem přes den nestihla. A tak máme na grilování většinou vyhrazené jen víkendy. Kromě zkoušení nových receptů na grilu, nikdy nezapomínáme na americkou klasiku. Hamburger. Tuto grilovací sezónu jsme ho měli už čtyřikrát.
Je samozřejmě otázka, jestli potřebujete recept na klasický hamburger nebo ne. Jestli tedy vůbec potřebujete recept na hamburger, protože každý si do něj obvykle dá koření, které mu vyhovuje. Nicméně, toto je můj osvědčený recept na ty pravé, americké hovězí hamburgery. Je super jednoduchý a hlavně, používá základní suroviny, které máte obvykle doma. Pokud ho dodržím, dosáhnu naprosto fantastických výsledků a burger chutná vždy stejně. Je šťavnatý a vynikne skvěle chuť masa. Jen nezapomeňte, že maso (tedy směs) byste neměli připravovat dlouho před vlastním grilováním, ale hlavně byste s ním měli zacházet co nejopatrněji. Čím více ho budete zpracovávat, tím tužší burgery budou.
Recept si můžete upravit např. vynecháním omáčky Worcestershire, přidáním česneku, sýru niva, oliv, sušených rajčat, různého koření, atd. My ale máme rádi klasiku a zatím jsme se k jiným variacím nedostali!
{nejlepší} klasický hamburger
Ingredients
hamburgery
- 450 g mletého hovězího
- 2 PL jemně nasekané cibule
- 1 ČL utřeného česneku
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL čerstvě umletého černého pepře
- 1 nebo 2 kapky Worcestershire omáčky
k podávání
- 4 plátky sýra
- 4 housky na hamburger
- rajčata nakrájená na slabé plátky
- cibule nakrájená na slabá kolečka
- salátové listy
- kečup, majonéza, hořčice nebo jiné ochucovadlo dle vlastního výběru
Instructions
- Ve velké míse smícháme maso, cibuli, česnek, sůl, pepř a omáčku Worcestershire.
- Ze směsi vytvoříme 4 bochánky, asi 1,5 - 2 cm vysoké.
- Do středu hamburgeru uděláme palcem prohlubeň - zabráníme tak vypouknutí hamburgeru.
- Připravíme gril na přímé grilování.
- Hamburgery grilujeme při středně vysoké teplotě, asi 3 - 5 minut z každé strany.
- Pokud chceme udělat cheeseburgery, položíme na hamburger plátek sýra v posledních 3 minutách grilování.
- Během posledních 2 - 3 minut necháme na grilu opéct rozkrojené housky, rozkrojenou stranou dolů.
- Hamburger podáváme podle chuti - na spodní půlku housky dáme list salátu, na něj hamburger, cibuli, plátek rajčete, omáčku dle chuti a přiklopíme druhou půlkou housky.
převzato z: Williams-Sonoma
Napsat komentář