Nejlepší. Čokoládová. Zmrzlina. Myslím, že kdybych k tomuto receptu už nic nenapsala, vůbec nic by se nestalo. Lepší čokoládovou zmrzlinu jste nikdy nejedli. Bez nadsázky. Já tedy určitě ne a že jsem čokoládových kopečků snědla za svůj život víc než dost. Je tak výborná, že jsem vylízala celou mísu od zmrzlinovače a musela jsem se držet, abych do ní nezabořila lžíci, dokud nebyla pořádně zmrzlá. Pojďme si o ní tedy popovídat.
Základem je opět vaječný / pudinkový krém, který se smíchá s čokoládou a kakaem. Můžete použít jen mléčnou, jen hořkou nebo kombinaci obojí. Ta poslední varianta nám chutnala nejvíc. Zároveň je důležité použít holandské kakao, které zmrzlině dodá ten správný rozměr. Zmrzlina je neuvěřitelně jemná a krémová. Zkrátka naprosto vynikající.
Pokud jste tedy milovníky čokolády (a kdo není?) a pořád ještě hledáte důvod koupit si zmrzlinovač, tato čokoládová zmrzlina by vás mohla přesvědčit. A nebo si ji zkuste připravit i bez zmrzlinovače pomocí mého návodu!
- 2 hrnky (480 ml) smetany ke šlehání (31%)
- 3 PL (23 g) holandského kakaa
- 70 g hořké čokolády, nakrájené nadrobno
- 70 g mléčné čokolády, nakrájené nadrobno
- 1 hrnek (240 ml) plnotučného mléka
- ¾ hrnku (170 g) krupicového cukru
- špetka soli
- 5 žloutků
- ½ ČL vanilkového extraktu
- Ve středně velkém hrnci smícháme 1 hrnek (240 ml) smetany a kakaový prášek. Zahřejeme na plotně na středním stupni a mícháme, aby se kakao dobře rozpustilo.
- Směs přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a necháme povařit 30 sekund, neustále šleháme metlou.
- Odstraníme z plotny a vmícháme obě čokolády a vyšleháme dohladka.
- Vmícháme druhý hrnek (240 ml) smetany a prošleháme.
- Směs nalijeme do středně velké mísy a navrch dáme husté síto.
- Ve stejném hrnci smícháme mléko, cukr a sůl a směs zahřejeme na středním stupni.
- V jiné míse rozšleháme žloutky a teplou směs mléka a cukru do nich pomalu a hlavně postupně nalijeme. Po každém přidání mléka vždy pořádně šleháme, abychom žloutky neuvařili.
- Směs žloutků s mlékem nalijeme do stejného kastrolu a zahřejeme na středním stupni. Za stálého mícháme směs ohřejeme na teplotu 75 - 80°C. Jakmile směs dosáhne této teploty, okamžitě hrnec sundáme z plotny a nalijeme ji přes síto do čokoládové směsi. Řádně promícháme.
- Přidáme vanilkový extrakt a necháme vychladnout cca 1 hodinu při pokojové teplotě, potom nejméně 8 hodin (ideálně přes noc) v lednici.
- Až bude směs vychlazená, můžeme ji připravit ve zmrzlinovači podle návodu.
převzato z: The Perfect Scoop, autor: David Lebovitz
Eva says
Dobrý den,
zkouším tu zmrzku a chci se zeptat, dělala jsem ten žloutkový základ podle návodu a nijak mi to nezhoustlo je to správně? Původně jsem si mysle že to je domácí pudink přidaný do směsi čokolády a smetany. Pudink jsem totiž už jednou dělala a zhoustl mi pěkně, tak si nejsem jistá. Děkuji za odpověď 🙂
Jarka says
Milá Evo,
Po uvaření je hustota směsi poměrně řídká, ale tím jak se vychladí, tak pěkně zhoustne. Ale ani tak nebude tak hustá, jako pudink. Hustotu po vychlazení bych asi přirovnala k hustotě jogurtu. Nebojte se, pokud jste postupovala podle instrukcí, nemohla jste udělat chybu. Jen hlavně před mrazením musí být směs skutečně pořádně vychlazená. Tak ať to vyjde 🙂
Eva says
Tak to jsem ráda, že jsem to udělala správně. Děkuji za receptík, už se těším až ochutnáme :). Nechám to v lednici přes noc a zítra na večer to budu mrazit dle návodu – jak udělat zmrzlinu bez zmrzlinovače. Přeji příjemný večer
Eva says
Vynikající, klobouk dolů, už si žádnou jinou nedám.
Jarka says
Výborně 🙂 děkuji, jsem ráda, že se povedla i bez zmrzlinovače. Teď počkejte, až sem dám recept na zmrzlinu s oreo sušenkami. Nejdřív ji ale budu muset znovu udělat. Tu první várku jsme totiž snědli takovou rychlostí, že jsem si ji ani nestačila nafotit. 🙂
jiřka says
dobrý den,musí se dávat žloutky?a proč se tam vlastně dávají
Jarka says
Musí, bez nich by to vůbec nešlo! žloutky promění smetanovou/ mléčnou směs v pudinkový/ vaječný krém, a směs zahustí. Děláte vlastně vaječný pudink (a smícháte s jinými surovinami), který necháte zmrazit. Zároveň udělají i to, že vaječný krém úplně nezmrzne a nestane se z něho rampouch, ale můžete ho porcovat.
tereza says
Já bych tedy dodala, že moc nechápu ten vanilkový extrakt. Nicméně zkusím…
Tereza
Káča says
Opravdu je nejlepší, už žádnou kupovat nikdy nebudu. Ještě jdu honem vlítnout na tu Vaši vanilkovou, ale i kdybych měla jíst do smrti jenom tuhle, nelitovala bych. Díky, díky, díky!
Jarka says
Haha 🙂 Moc děkuji 🙂
Helca says
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat mám doma místo plnotučného mléka smetanu na vaření 12% myslíte,že by nevadila místo toho mléka. Děkuji moc Helča
Jarka says
Dobrý den Helčo, plnotučné mléko má kolem 3.5 % tuku, Vaše smetana 12 %, to je velký rozdíl. Bylo by to asi o hodně krémovější, nedokážu posoudit, jestli by to bylo k dobru nebo spíš na škodu. 🙂 Spíš tu smetanu rozřeďte vodou 2/3, tedy dva díly smetany a 1 díl vody.
Helca says
Moc děkuji za odpověď. Helča
Helca says
Dobrý den, zmrzlinu jsem dělala o víkendu. Použila jsem tu smetanu na vařeni, ale v obráceném poměru 240 ml smetany na šlehání a 480 ml smetany na vaření. Ikdyž jsem trochu zápasila s tou žloutkovou směsí i tak se dílo povedlo a zmrzlina byla vynikající. Jste moc šikovná a máte tu spoustu skvělých receptů. A ty vaše banánovo-čokoládové muffiny bezkonkurenční :-). Helča
Jarka says
Moc děkuji, Helčo 🙂 Mějte se krásně!
Mirka says
dobry den,
chcem sa opytat, na kolko stupnov treba zohriat mlieko s cukrom? aby nebolo prilis horuce, alebo prilis studene..Dakujem
Jarka says
Na nějakých 70 – 80 stupňů, abyste ta vejce neuvařila 🙂
Martina says
Luxusní zmrzlina, neuvěřitelně jsme si pochutnali, všem doporučuji vyzkoušet. Jarko, díky moc za recept.
Jarka says
Moc děkuji, Martino!! 🙂
Mirka says
Dobrý deň. Tým že tam idú surové vajcia, nehrozí, salmoneloza? Je ta zmrzlina bezpečná pre deti?
Alca says
Dobry den,
Zmrzlinu bych chtela vyzkouset, ale vubec jsem nepochopila konec receptu ::-) kdyz nemam zmrzlinovac, tak co udelam se smesi po 8 hodinach v lednici? Dam jen do mrazaku? Musim pak jeste pravidelne promichavat, jak byva uvedeno v jinych receptech? Nebo to dostatecne ztuhne v te lednici a je hotovo?
Dekuji, Alca
Alca says
Aaaaa uz to mam, omlouvam se 🙂
Kristína says
Vse se povedlo, ale… chutna jako klasicky cokoladovy termix. Hodnotim pouze chut. Konzistence uzasna, krasne kremova, jemna, ale ta chut….Jakou cokoladu pouzivate, pokud to neni tajemstvi? Jestli ma takhle chutnat, v poradku, ale to si zrovna nemyslim po tom, co jsem si tady stihla precist. Spis je nekde chyba. Uz jsem zkousela vanilkovou, povedla se a moc chutnala. Tak ted nevim, v cem je hacek… Nevite? A treba recepty na prave italske gelato byste nemela?
mfou says
opravdu luxusní, díky za recept 🙂
Pavlína says
Opravdu výborná zmrzlina. Jdu ji dělat už poněkolikáté. Každý ji vždy moc chválí. Mám teď nový zmrzlinovač, s kompresorem, a to je skvělá věc, do hodinky je hotovo, i když ji tam nedám zcela vychladlou.