Recept na (americké) čokoládové cookies patří dlouhodobě do tří nejvyhledávanějších receptů na mém blogu. Vím to nejen podle množství komentářů k receptu, ale i podle návštěvnosti stránky. Popravdě, moc se tomu nedivím. Jsou přesně takové, jaké mají být – měkké, vláčné a hodně čokoládové. A tak jsem si usmyslela, že když je ten podzim a já cookies hodně dlouho nedělala, zkusím udělat jejich dýňovou verzi. A protože nejen čokoládu, ale i chuť dýňového koření miluju, dýňové čokoládové cookies byla jasná volba.
Na cookies mám hodně přísný metr a tak vás můžu ujistit, že to jsou zase ty cookies, které máte rádi. Měkké, vláčné a čokoládové, a navíc s dýňovou příchutí. Prostě podzimní. Vejce je v tomto případě nahrazeno dýňovým pyré, jinak ostatní suroviny zůstávají. Důležité je opět těsto před pečením vychladit, stačí i 30 minut, protože by se vám jinak lepilo na ruce při tvarování kuliček. Kuličky tvarujte cca 30 – 40 g velké, aby byly správně velké a při pečení se nevysušily. Pokud tedy máte rádi čokoládové cookies a k tomu ještě dýni, jsou pro vás tyto cookies trefou do černého.
měkké dýňové cookies s čokoládou
Ingredients
- 1/2 hrnku (113 g) másla, rozpuštěného
- 1/4 hrnku (50 g) hnědého třtinového cukru
- 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 6 PL (85 g) dýňového pyré
- 1 1/2 hrnku (190 g) hladké mouky
- 1/4 ČL soli
- 1/4 ČL prášku do pečiva
- 1/4 ČL jedlé sody
- 1 1/2 ČL mleté skořice
- 1/4 ČL muškátového oříšku, nastrouhaného
- 1/4 ČL mletého nového koření
- 1/4 ČL mletého hřebíčku
- 3/4 hrnku (150 g) mléčného čokolády, nakrájené nadrobno
Instructions
- Ve středně velké míse smícháme a metlou lehce vyšleháme máslo s cukry, vanilkou a dýňovým pyré.
- Ve druhé míse smícháme suché suroviny, tedy mouku, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu, přidáme koření. Dobře promícháme.
- Mokré suroviny nalijeme do suchých a dobře promícháme, až se zcela propojí. Vařečkou nebo stěrkou vmícháme cca 120 g nasekané čokolády a dobře promícháme.
- Těsto necháme vychladit v lednici, alespoň 30 minut, max. 3 dny. Vychlazení je nutné!
- Pak těsto vyndáme z lednice a necháme ho při pokojové teplotě stát 10 minut.
- Troubu předehřejeme na 175° C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
- Směs nabíráme a dávkujeme polévkovou lžící (1 cookie = cca 1.5 až 2 PL těsta, cca 35 - 40 g) a lehce z něho vytvarujeme kouli velikosti cca 3 - 4 cm. Navrch koule dáme ještě posekanou čokoládu, kterou velmi lehce do těsta zatlačíme.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 11 - 12 minut. Cookies budou vypadat, že jsou nedopečené, ale to je právě to, co z nich dělá měkké cookies.
- Cookies necháme vychladnout na plechu, cca 5 - 10 minut dokud neztuhnou a bude s nimi možná manipulace.
- Uchováváme v uzavřené nádobě.
Simona says
Jarka, toto sa skvele hodi 🙂 minuly tyzden som zavarala tekvicove pyre a tri flasky sa nevydarili (nuz, zaciatocnik sa nezaprie) a tak ho teraz minam vo velkom. Dnes boli na obed tekvicove tagliatelle (bájdvéj, genialy recept a ich pripravu som zvladla, kym som si rano robila ovsenu kasu), cez vikend tekvicove risotto a dve davky tekvicoveho chlebiku a uz som nevedela, do coho trosku trvacnejsieho ho dat, lebo o chvilu nezapnem nohavice. a vy pridete s tekviovymi cookies. skvele, dakujem a hned vecer skusam 🙂 Simona
karolina says
Ahoj Jarka
Ja som v pondelok zverejnila velmi podobny recept na Pumpkin Cookies ( http://karolina-azzaro.blogspot.sk/2015/10/tekvicove-cookies-pumpkin-cookies.html ).
K
Madla says
Toho pyré je opravdu jen 85gr, zkusila sjem nabrat prvně jen 6 polévkových lžic a měla jsem toho teda pěknou haldu:)
JIra says
Chci se zeptat, je 150g cokolady spravne? Dala jsem necelou polovinu a testo je precokoladovane. Diky 🙂
Jarka says
Milá Jiro, já dávala taky 150, ale myslím, že kolem 100 g taky naprosto stačí 🙂
Miška says
Tak toto je neskutočne dobre! ☺ jemne, mäkké a lahodné. Dala som 100g horkej Čokolády a myslím že je to akurát ☺ ďakujem za recept
Jarka says
Moc děkuji, Miško!