Když jsem minulý týden odpovídala na komentáře u receptu na první americké čokoládové cookies, se kterými někteří z vás zápasili, tak jsem si říkala, že je čas na další. Tím ale nechci říct, že ten první byl špatný a měli bychom na něj zapomenout. Vůbec ne! Ale recepty na cookies jsem přímo posedlá a nemůžu si pomoct, musím pořád zkoušet nové a nové. Pokud tedy patříte mezi ty, kterým se můj první recept nepovedl, zkuste tyto. S nimi už to vyjít musí!
Ve většině receptů na cookies se používá změklé máslo, ale v tomto receptu je rozpuštěné. Proto nebudete při jeho přípravě potřebovat robot – jednodušše řečeno, promícháme jen suché a mokré suroviny a je to. Do rozpuštěného másla přidáte hnědý cukr a krupicový cukr. Hnědý cukr zvyšuje jemnost a také měkkost cookies, bílý cukr se zase postará o to, že se cookies rozprostřou – ne moc, ale tak akorát, protože obsahují mouku, kukuřičný škrob a jedlou sodu. Další důležitou surovinou k získání měkkosti je také přidání žloutku navíc. Jakmile máte těsto promíchané, nesmíte ho zapomenout nechat vychladit. To je rozkaz! Dvě hodiny v lednici úplně stačí, ale pokud nemáte čas se hned vrhnout do pečení, můžete ho v lednici uchovávat až 3 dny.
Jakmile jste připraveni cookies péct, vyložíte si plech pečícím papírem a přípravíte si cookies. Jak velké cookies budete dělat, záleží jen na vás. Hlavně je musíte dát na plech dostatečně od sebe, abyste z nich neměli jedno obrovské cookie.
Cookies vytvarujte nikoliv v koule, ale ve válečky. Odměnou vám pak bude vysoké, měkké cookies.
A teď ten nejdůležitější trik. Nepřepečte je. I když se vám po 11 až 12 minutách bude zdát, že je těsto pořád syrové, nenechte se ošálit. Těsto je upečené a to, že je vyndáte právě v tomto stavu bude mít za následek, že budou krásně měkké.
Pokud si je chcete vychutnat tím správným americkým způsobem, nezapomeňte si k nim nalít sklenici studeného mléka!
{ měkké } čokoládové cookies
Ingredients
- 2 1/4 hrnku (280 g) hladké mouky
- 1 ČL jedlé sody
- 1 1/2 ČL kukuřičného škrobu
- 1/2 ČL soli
- 3/4 hrnku (170 g) másla, rozpuštěného
- 3/4 hrnku (150 g) hnědeého třtinového cukru
- 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 200 g mléčné čokolády, nakrájené na kousky
Instructions
- Ve velké míse smícháme mouku, jedlou sodu, kukuřičný škrob a sůl. Odložíme.
- Ve středně velké míse metlou promícháme rozpuštěné máslo, hnědý cukr, krupicový cukr. Vmícháme vejce a žloutek, pořádně promícháme. Nakonec vmícháme vanilkový extrakt.
- Mokré suroviny vmícháme do suchých a promícháme vařečkou nebo stěrkou. Těsto bude měkké, ale kompaktní.
- Vmícháme nasekanou čokoládu, promícháme, aby se dostaly všude.
- Těsto necháme vychladit v lednici, alespoň 2 hodiny, max. 3 dny. Vychlazení je nutné!
- Pak těsto vyndáme z lednice a necháme ho při pokojové teplotě stát 10 minut.
- Troubu předehřejeme na 160°C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
- Směs nabíráme a dávkujeme polévkovou lžící (1 cookie = cca 1.5 až 2 PL těsta) a lehce z něho vytvarujeme kouli velikosti cca 3 - 4 cm. Z koule uděláme váleček, který bude vyšší než jeho šířka - viz foto. Navrch válečku dáme ještě posekanou čokoládu, kterou velmi lehce do těsta zatlačíme (pořád si musí zachovat tvar válečku!).
- Pečeme v předehřáté troubě cca 11 - 12 minut. Cookies budou vypadat, že jsou nedopečené, ale to je právě to, co z nich dělá měkké cookies.
- Cookies necháme vychladnout na plechu, cca 5 - 10 minut dokud neztuhnou a bude s nimi možná manipulace.
- Uchováváme v uzavřené nádobě.
Magdaléna says
Snad poprvé v životě mám opravdu odhodlání se do nich pustit… Klidne těď – v 10 večer 😀
katka says
Dobrý den, chci se zeptat, kolik se z tohoto množství surovin upeče sušenek?
Jarka says
Milá Katko, záleží na velikosti – já v receptu uvádím 20 – 30 sušenek, dělám je spíše trochu větší, aby tam bylo více těsta a byly co nejměkčí.
Markéta says
Dnes jsem vyzkoušela, místo vajíčka jsem kvůli dceřině alergii dala trochu mléka a dala jsem méně cukru, než je v receptu. Nevím, jaké mají být tyto cookies v originále, ale i tyto bezvaječné jsou úžasné!!! Měkkoučké, úplně se rozplývají na jazyku. Díky!!
Jarka says
Moc děkuji, Markéto!
Kara says
Máte skvělé recepty. Poprvé jsem objevila Vaše cookies s bílou čokoládou, byly luxusní. Příště jsem si je trochu upravila (taky podle toho, co doma bylo), dala méně cukru a tuku, mléčnou čokoládu a asi dvě lžíce pomletých oříšků a byly výborné. A neustále vymýšlím, jak je udělám příště. Moc Vám děkuji za tyto úžasné stránky, už si brousím zuby na cheesecaky. 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Karlo!
Tereza says
Právě jsem dopekla, vezu je zítra příteli a neodolala jsem, protože vypadají naprosto famózně. A jsou fantastické! Úžasný recept, jednoduchý, jen kromě extraktu jsem přidala vnitřek jedné celé vanilky. Chutnají lépe než kupované!
Jarka says
Moc děkuji, Terezo!
Anička says
Děkujiiiiiiii moooooooc za recept! Cookies jsou úžasné!
Jarka says
Výborně! Jsem moc ráda, že se povedly 🙂
Andule says
Děkuji za fantastický recept. Budu se muset moooc krotit, abych je nesnědla a vydržely až do plánované oslavy. Díky, díky, díky!
Týna says
Milá Jarko,
dnes jsem se po dlouhé psychické přípravě vrhla na váš cookie recept. Už dlouho jsem sháněla nějaký skvělý recept, který by nevypadal složitě, kde by nebyly pro mě neznámé suroviny a obrázek vypadal dle mých představ. Našla jsem vaše stránky a jsem nadšená! Všechno je tak nádherné. A musím říct, že (zatím) první recept, který jsem od vás vyzkoušela, mě velice příjemně překvapil tím, že jsem ho bez zádrhelu dokázala i já! Cookies jsou opravdu měkké a výborné, a i když jsou trochu sladší, mně to vůbec nevadí. Vypadají i chutnají skvěle a já už se postě nemůžu dočkat, až vyzkouším red velvet nebo pistáciové cookies.
Děkuji za tyto krásné stránky a za inspiraci k tomu, abych se zase nebála něco vyzkoušet (protože já jsem velice „šikovná“ a velice často je z mého pečení katastrofa nehledě na to, jak si pečení užívám).
Přeji vám krásný den, třeba tak jako je ten můj – provoněný sladkými americkými cookies. 🙂
Jarka says
Milá Týno, strašně moc děkuji za krásná slova plná pochvaly. 🙂 Jsem moc ráda, že se povedly podle Vašich představ, jsou skutečně takové, jaké mají být. 🙂 Mějte se krásně a ještě jednou moc děkuji!
Dominika says
Ahoj Jarko, když tak čtu Tvé stránky, tak si nemůžu pomoct, po práci naběhnu do potravin, zakoupím chybějící ingredience a vrhnu se na přípravu svých PRVNÍCH cookies! Drž mi palce, určitě pak přihodím info, jak se mi povedly 🙂 Jo a díky za super, stránky plné inspirací!
Jarka says
Milá Dominiko, moc děkuji a palce určitě držím :-))) a za jakoukoliv zpětnou vazbu jsem moc ráda 🙂
Ivvisek says
Perfektní recept! Mouku jsem nahradila rýžovou bezlepkovou moukou a cookies jsou přesto naprosto úžasné, krásně se povedly. Děkuji!
Klára says
Dobrý den!:)
Dnes bych chtěla péct tyto cookies a chtěla bych se zeptat, zda je možné vynechat nějak kukuřičný škrob?
Jarka says
Milá Kláro, určitě můžete, ale jen asi nebudou tak vláčné a měkké. Kukuřičný škrob jim právě dodává to, co od nich asi očekáváte :-)) Mějte se krásně!
Gabriela says
Dobrý den.
A mohu použít místo kukuřičného škrobu bramborový?
jarka says
Ano, určitě můžete Gabrielo.
Petra says
Dobrý den Jarko,
chtěla bych Vám moc poděkovat za Vaše skvělé a inspirativní stránky. Už jsem pár receptů zkoušela a vždy s výborným výsledkem. Naposledy včera jsem se pustila do těchto vašich cookies – mé první v životě – a jsou opravdu výborné. Jen jsem mouku musela nahradit bezlepkovou, neboť dcera trpí celiakií. Výsledek jsou úžasné měkoučké a sladké cookies 🙂 Dcera se jich nacpala hned večer s mlékem a ještě poprosila, že je chce i dnes do školy ke svačině 🙂 Takže ještě jednou díky a teď se jdu pustit smažené rýže 🙂
Přeji hezký den! Petra.
Jarka says
Milá Petro, moc děkuji za Váš krásný komentář 🙂 Udělal mně velkou radost. 🙂 Mějte se krásně!
Marek says
Ahoj Jarka,
Cookies sú aj moja vášeň, už som vyskúšal veľa receptov a tie tvoje sú skvelé takže u nich asi už zostanem natrvalo :-).
Počas môjho bádania po internete som našiel jeden typ ktorý by sa mohol hodiť aj tebe a tvojim čitateľom.
Vypracované cesto balím do papiera na pečenie tak aby vytvoril salámu hrubú asi 5 až 6 centimetrov, zabalené cesto dám do mrazničky, mne takto vznikne 4 až 5 takýchto valčekov. Po stuhnutí valček len rozbalíš z papiera a nakrájaš na žetóny (2 cm ak chceš aby boli cookies hrubšie), takto vyrobene salámy potom skladujem v mrazničke kľudne aj niekoľko mesiacov a keď príde chuť tak len vyberiem a upečiem. 😉
Pozdravujem zo Slovenska.
ivet says
Dobrý den, tak včera jsem zkusila recept, dala jsem těsto na 3 dily, jednu varku jsem udelala kokosovou, druhou s čokoládou a poslední kakaovou, sušenky jsou výborné!! První plech jsem dělala menší sušenky a ty byly trošku tvrdší, ale další jsem udělala větší a ty jsou krásně vláčné. Jde o to vychytat správnou délku pečení a pak jsou vynikající. Také jsem zkoušela x receptů na cookies, ale tento je jednoznačně nejlepší, a taky u něj už zůstanu. Děkuji moc :))
Jarka says
Milá Ivet, moc Vám děkuji! Mějte se krásně!
Lidka says
Ahoj Jarko,
musím říct že cookies vypadají famózně, hned mám chuť jít nakoupit a vrhnout se na pečení! Mohla by jsi mi prosím poradit – v anglii jsem si vždy kupovala měkké cookies, ale z hodně tmavého těsta, nevíš jestli toho lépe docílím kakaem nebo rozpuštěnou čokoládou? Jde mi hlavně o to, abych je nepokazila a nebyly pak tvrdé 🙂
Jarka says
Milá Lidko, moc děkuji! Cokoliv do nich přidáš, tak změní chuť a pravděpodobně se stanou i křupavé, ale nedokážu přesně odhadnout. Nebyly to spíš double chocolate chip cookies? Tedy čokoláda i v těstě. Na to by byl potom jiný recept, který můžu připravit. Nebo zkus udělat z poloviční dávky klasické a do druhé poloviny přidat kakao nebo čokoládu. Pak tě nebude mrzet, když se ta čokoládová verze moc nepovede, pořád bude míš pár cookies té původní 🙂
Michaela says
Dobrý den, akorát jsem dodělala Cookies od Vás, které jsem zkoušela poprvé a musím Vás moc pochválit, cookies jsou opravdu krásně měkké a vláčné a výborné. Děkuji za super recept, určitě vyzkouším i jiné vaše recepty. 🙂
Jarka says
Moc Vám děkuji, Michaelo! 🙂
Roman says
Chtěl jsem Vám poděkovat za tento recept, je výborný! A jsou skutečně měkké. 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Romane! 🙂
Mo says
Recept zni bajecne a tolik pochval od tech, co uz ho vyzkouseli 🙂
Chystam se cookies pect dnes, akorat narychlo nesezenu vanilkovy extrakt 🙁 Mohu ho nahradit duzinou z lusku? Pokud ano, v jakem mnozsti, prosim? Diky 🙂
Jarka says
Milá Mo, určitě můžete – jen troškou, tak jednu dvě špičky nože bych doporučila. 🙂
Dita says
Nejlepší sušenky na světě. Děkuji za tento skvělý a rychlý recept.
Jarka says
Moc děkuji, Dito! 🙂
Jeanette says
Dobrý den, americké cookies miluji, v Usa jsem žila a tady v Čr, kdykoliv jsem si koupila cookies z obchodu, tak byly tvrdé a křupavé a ty vysloveně nemám ráda. Hned jsem se vrhla na Váš recept a bohužel, netuším, co jsem udělala špatně, ale cookies byly opravdu šíleně tvrdé. Tak tvrdé, že jsem se bála, že si nad nimi vylomíme zuby. Postupovala jsem dle postupu a dala stejný poměr surovin….nevíte, kde může být chyba? Těsto jsem dala na 2,5hodiny do ledničky, pak nechala 10- 15 minut odstát a bylo celkem tvrdé/hodně tuhé. V troubě jsem to nechávala těch 11-12minut. Po upečení byly celkem ok, ale jak začaly chládnout, začaly i tvrdnout. Nevíte, kde může být chyba? Díky
Jarka says
Milá Jeanette, pokud Vám ztvrdly, tak jste je přepekla. Nevím, jakou troubu máte, zároveň, jestli jste třeba nepekla na horkovzdušný program – což si myslím, že se asi stalo. U horkovzdušných musíte snížit až o 20 °C, já mám sice taky horkovzdušnou, ale peču obvykle na program horní, dolní.
Iva says
Úžasný recept. Dlouho jsem sháněla návod, jak udělat tak měkké a vláčné cookies a konečně jsem ho našla. Moc děkuji, tyhle cookies jsou opravdu vynikající! 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Ivo!
Klara says
Včera upečeno a jsou opravdu vynikajicí, použila jsem 3 ruzne druhy čokolády a jsou velmi chutné.
Jarka says
Moc děkuji, Kláro!
Jarka says
Milá Kláro, já na pečení používám naopak převážně hladkou, takže není případně polohrubou (třeba v muffinech, sladkých chlebech) nahradit normální hladkou, tedy all-purpose, multipurpose. Mějte se krásně!
Tereza says
Včera sem zkoušela a výborný recept dnes dělám druhou dávku 🙂 děkuji za recept!
Jarka says
Moc děkuji, Terezo!!
Veronika says
Dobrý den Jarko,
musím vám poděkovat za tento báječný recept. Bohužel na poprvé mi cookies až tak moc nevyšly, byly až moc měkké, hodně rozteklé a na nás příšerně sladké. Druhý pokus se povedl o moc lépe, místo 250 g cukru jsem dala jen 150 g a méně čokolády a byly jako z katalogu! Takže ještě jednou moc děkuji a přeji hodně úspěchů!
Jarka says
Super, Veroniko, moc děkuji. Zrovna jsem psala u jiných cookies – já vím, že jsou sladké, ale cukr nejen sladí, ale má taky jinou funkci. Těsto (= sušenky) jsou kvůli němu vláčné a měkké. Když uberete cukr můžete je mít ve finále křupavé, nebo křupavější. Vám to ale vyšlo, určitě je třeba ubrat dobu pečení. 🙂 Mějte se krásně!
Adéla says
Dobrý den,
cookies jsem si zamilovala v Anglii, kde je prodávali opravdu všude, po odstěhování ale chyběli především mému příteli. Vzhledem k tomu, že vařit sice umím, ale na pečení jsem asi největší antitalent na světe, jsem se do toho ani neodhodlala pouštět. Co jsem dala do trouby, to se po třech sekundách spálilo, nebo mi to nenakynulo a nebo se to nedopeklo, no prostě talent od přírody:D. Nicméně jsem se rohodla, že to tedy aspoň jednou zkusím, ať mám zase na co týden nadávat. A ejhle, zlomila jste moje prokletí! Děkuji, děkuji, děkuji a můj přítel vám také děkuje:D. Cookies jsou přesně takové, jaké jsme si kupovali, držela jsem se 100% vašeho receptu (naprosto skvělé rady, hlavně to s těma válečkama, nikdy by mě to nenapadlo) a vyšly opravdu báječně (jen tam dám možná trochu méně cukru). Jsem z toho tak nadšená, že jdu šmejdit ve vašich dalších receptech.
Jarka says
Milá Adélo, moc děkuji! Ten cukr ale odebírejte opravdu opatrně. I když jsou sladší, ten cukr má dvě funkce – za prvé samozřejmě sladí, a za druhé dělá těsto, hlavně výsledné cookies měkké a vláčné. Pokud byste ubrala moc cukru a nepřizpůsobila třeba délku pečení, budete je mít křupavé.
Tereza says
Dobrý den, chci se zeptat dáváte máslo nebo tuk na pečení (heru). Děkuji
Jarka says
Milá Terezo, vždy a zásadně pravé máslo 🙂 Té chuti se nic nevyrovná 🙂 Mějte se krásně!
ivoš says
Zdravím, tak moje cookies zůstaly válečky skoro až do konce, chuťově jsou výborné, ale určitě to nejsou placičky, kde jsem mohl udělat chybu? Díky
Jarka says
Milý Ivoši, na dálku bohužel nedokážu poradit, když jsem u toho nebyla. 🙁 Napadá mě jen trouba, každá peče trochu jinak, jinak – pokud jste postupoval podle instrukcí, neměly by takto dopadnout. Dělám tento recept hodně často a nikdy jsme s ním neměla problém… Mějte se!
Aneta says
Tak jsem dnes zkoušela cookies dle tohoto receptu a mám jednu velkou výtku. Podle receptu jsem dělala cookies velké 1,5 – 2 PL a po 11 minutách pečení na 160 jsem měla v troubě stále jen vysoké „šišky“, rozhodně ne placaté cookies, jak by měly být. Musela jsem proto cookies nechat v troubě místo 12 minut alespoň 20 minut a stejně mám v troubě spíš šišky než placičky, takže jsem je zkusila stlačit naběračkou, abych je v troubě nemusela nechávat ještě dýl, ale bohužel i tak jsou už příliš tvrdé 🙁 příště určitě dělat menší.
Jarka says
Milá Aneto, každá trouba peče jinak, na dálku bohužel nedokážu říct, kde je problém. Tento recept na cookies dělám úplně nejčastěji, a nikdy jsem s ním neměla problém. Mějte se!
Míša says
Dobrý den, můžu kukuřičný škrob nahradit bramborovým škrobem?
Jarka says
Ano, můžete, Míšo.
Šárka says
Dobrý den,
vyzkoušela jsem Váš recept a cookies se zdařili a chutnají skvěle. Ale přesto, já spíše preferuji, aby byly tvrdší a křupavé. Již měsíce se snažím najít recept, ale zatím bezúspěšně. Proto bych se ráda zeptala na Váš názor: Nevíte, jak docílit toho, aby cookies byly tvrdé a křupavé?
Předem velice děkuji za odpověď.
Alice says
Dokonalý recept. Dnes jsem je dělala ve zmenšené velikosti a tak pekla 8-9 min. Opravdové Soft Cookies
Amy says
Dekuji za recept, dnes urcite vyzkousim
Lenka says
Zdravím Vás…..asi jsem vživotě neměla lepší sušenky!!!..a to jsem během dělání těsta zpanikařila, protože jsem zapomněla koupit třtinový cukr, dala jsem tedy 200g cukru krupice………Opravdu moc děkuji za tehnle recept, už nikdy nebudu dělat jiné sušenky…..a pravděpodobně už ani nikdy nezhubnu 😀 😀
Kristýna says
Dobrý den,
dnes jsem vaše cookies zkoušela a chuťově jsou moc dobré a měkké. Obvykle mám u cookies problém, že mi připadají moc sladké, a tak jsem trochu ubrala u třtinového i bílého cukru. Výsledkem ovšem je, že se mi cookies málo rozlily, nejsou to vůbec takové hezké placičky jako na obrázku. Myslíte, že je to tím? Je nutné dodržovat přesný poměr u cukru? Vůbec mě nenapadlo, že by měl tak veliký význam 🙂
jarka says
Milá Kristýno, ano, je to přesně tím. Už jsem se o tom někde zmiňovala, možná i v článku. Je skutečně třeba zachovat jasně daný poměr všech surovin. Máte pravdu, jsou sladké, na někoho i moc, ale já většinou mlsám po jednom kousku, takže si z toho výčitky nedělám. 🙂 Mějte se krásně!
Kristýna says
Dobrý den. Cookies se mi docela povedly ale jsou strašně mazlavé. Má to tak být?
jarka says
Milá Kristýno, záleží jak moc mazlavé, správně mají být měkké, vláčné, ne křupavé. Možná měly zůstat o pár minut déle v troubě, každá peče jinak… Mějte se krásně!
kristy says
\Hrozně moc děkuju za tento recept! Mockrát jsem zkoušela měkké čoko sušenky a nikdy se mi nepovedly, už jsem to skoro vzdala, ale po dlouhé době jsem našla tento váš a žasnu. Opravdu nejlepší sušenky měkké a vláčné! Skvělé
jarka says
Moc děkuji, Kristy! 🙂
Míša says
Hezký večer Jarko, moc děkuji za recept na absolutně nejlepší cookies, jaké jsem kdy pekla. Sleduji Váš blog už několik let a zatím se mi vždy všechno povedlo, u receptů z jiných stránek takovou úspěšnost nemám, Vaše recepty jsou skutečně top. už mnohokrát jsem díky nim zabodovala u širokého okolí. Moc díky, jste mojí inspirací 🙂 Míša