Už je to několik dní, co jsme se vrátili z dovolené a tak je čas, vrhnout se zase na vaření a pečení. Nemůžu ale říct, že bych během naší dovolené v kuchyni nějak extra zahálela. Upekla jsem celkem 3 makové záviny, 2 pizzy a 1 koláč. Limetkový koláč. S bílou čokoládou. Bavilo mě to a musím přiznat, že jsem to i užila, ale nejtěžší pro mě bylo, že jsem vše dělala v celkem 4 různých kuchyních. Nemít kuchyňské náčiní, na které je člověk zvyklý a nevědět, kam sáhnout, pro mě bylo náročné. Zvláště, když jste na návštěvě a nechcete rabovat celou kuchyní.
Tento koláč jsem dělala během pár měsíců už potřetí. Vždy měl velký ohlas. A tak, když jsem přemýšlela, čím zakončíme odpolední projížďku lodí a pozdní večeři, padla volba právě na tento koláč.
Byl krásný, teplý, skoro letní večer a tento koláč ho krásně doplnil. Je totiž nesmírně osvěžující, kyselý a sladký zároveň, a výborně se hodí například k bílému vínu. Jeho přípravu je třeba ale naplánovat i jeden den dopředu, protože vyžaduje vychlazení v lednici, a to 8 hodin, ideálně přes noc. Podávejte vychlazené, ozdobené šlehačkou.
limetkový koláč s bílou čokoládou
Notes
Pokud nemáte limetky, můžete je nahradit i citrónem. Zkoušela jsem to, a výsledek byl stejně dobrý.
Ingredients
na korpus
- 125 g jemně namletých bebe sušenek
- 65 g cukru krupice
- 85 g másla, rozpuštěného
na náplň
- 1 hrnek smetany ke šlehání (230 ml)
- 310 g bílé čokolády, nakrájené na malé kousky
- 1 PL kysané smetany
- 1 ČL nastrouhané limetkové kůry
- 1/3 hrnku limetkové šťávy (80 ml)
na ozdobu
- plátky limetky a bílá čokoláda
Instructions
korpus
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Smícháme všechny přísady a směs natlačíme na dno a do stran koláčové formy, o průměru 22 cm.
- Pečeme asi 13 - 15 minut, dokud nebude mít korpus zlatavou barvou a bude pěkně vonět.
- Necháme úplně vychladnout.
náplň
- Na mírném ohni prohřejeme šlehačku a rozpustíme v ní čokoládu.
- Sundáme z plotny, vmícháme kysanou smetanu, limetkovou šťávu a kůru. Pozor! Směs po přidání limetkové šťávy zhoustne.
- Nalijeme do připraveného vychlazeného korpusu, zakryjeme plastovou fólií a necháme řádně vychladnout, alespoň 8 hodin nebo přes noc.
- Ozdobíme plátky limetky a můžeme posypat nastrouhanou bílou čokoládou.
Zdenka says
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, mohu prosím použít i takovou tu klasickou rozevíratelnou dortovou formu,když nemám koláčovou? Moc děkuji Zdenka
Jarka says
Určitě můžete, Zdenko, bez obav 🙂