Tato sangria by teoreticky mohla udělat tečku za letními recepty. Pokud tedy do letních receptů nepočítám zmrzliny, kterými vás budu zásobovat i v nadcházejících podzimních týdnech a měsících. Ale zmrzlina přece není jen letní záležitost. Ale zpátky k naší sangrii. Když se řekne sangria, tak si asi představíte typickou sangrii z červeného vína s ovocem. Toto je její letní, bílá nebo chcete-li žlutá varianta (sangria blanca). Místo čeveného vína je v ní víno bílé a pak jen pomeranč a citrón. Je neuvěřitelně svěží, citrusová, až se člověk musí hlídat, aby to s ní nepřepálil. Dokáže být totiž pěkně zrádná.
Sangria je nápojem typickým pro Španělsko a Portugalsko. Obvykle je z červeného vína, nakrájeného ovoce (od pomeranče, citrónu, limetky přes jablko, meloun, hroznové víno až třeba k mangu), nějakého sladidla (cukr, med) a menšího množství tvrdého alkoholu (někdo přidává brandy, někdo vodku nebo třeba ovocný likér). Často se potom ředí perlivou vodou nebo citrónovou limonádou, třeba Spritem. V lednu letošního roku byl v Evropském parlamentu schválen zákon, že jen Sangria vyrobená ve Španělsku nebo Portugalsku smí být označována jako Sangria. Pokud je vyrobená někde jinde, musí nést označení aromatické víno. (zdroj wiki).
Na domácí produkci Sangrie se ale určitě tento zákon nevztahuje a tak mně nic nebrání představit vám recept na bílou, letní sangrii. Udělejte si ji třeba tento pozdní letní víkend!
Ingredients
- 1/2 hrnku (120 ml) pomerančového džusu
- 1/2 hrnku (120 ml) čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- 1/4 hrnku (60 ml) pomerančové holikéru (Triple Sec nebo Grand Marnier)
- 3/4 hrnku (150 g) krupicového cukru
- 1 litr suchého bílého vína
- 3/4 litru perlivé vody
- 1 orange, nakrájený na plátky
- 1 citrón, nakrájený na plátky
Instructions
- Ve velkém džbánku pomerančový džus, citonovou šťávu, pomerančový likér a cukr. Promícháme, až se cukr rozpustí.
- Přidáme víno a pomeranč a citrón. Dáme do lednice alespoň na 4 hodiny vychladit.
- Před podáváním dolijeme perlivou vodu a můžeme přidat led.
Napsat komentář