Je mně jasné, že po přečtení názvu dnešního receptu, hned víte, co vás čeká příště. Podle mě jsou jablečné koláče (nebo páje) dalším symbolem podzimu, hned vedle dýně. Nikdy není na škodu mít po ruce směs koření na jablečný koláč, když můžeme mít na dýňový. Usnadní nám to práci a hlavně, můžeme si přizpůsbit silu koření v každém receptu.
Domácí koření je docela prima věc. Máte naprostou kontrolu nad surovinami, hlavně solí. V tomto koření samozřejmě není, ale myslím všeobecně. Pokud kupuji hotové koření, vždy pečlivě vybírám, aby bylo bez soli. Jídlo si chci dochutit, dosolit podle vlastní chuti a se obávat, že ho přesolím. Toto naštěstí není případ našeho dnešního receptu. Jak už název napovídá, tento recept je na směs (klasického) jablečného koláče, ale myslím, že by skvěle hodil i na klasický štrůdl. Dodal by mu zajímavou a trochu zvlášní chuť, za kterou může bezesporu kardamom.
koření na jablečný koláč
Ingredients
- 4 PL mleté skořice
- 1 1/2 ČL mletého muškátového oříšku
- 1/2 ČL mletého nového koření
- 1 ČL mletého zázvoru
- 1 1/2 ČL mletého kardamomu
Instructions
- Smícháme a uchováváme v uzavřené nádobě.
Lucie says
Tahle směs je báječná! Zrovna míchám ve velkém (spolu s perníkovým kořením) jako vánoční dárek pro příbuzné a kamarádky, co rády pečou.. Ruce mi voní skořicí a taky hřebíčkem, který jsem se rozhodla do směsi přidat a ta potvora mi zasekala mlýnek na koření. Naštěstí manžel naznal, že situace si žádá celého muže, mlýnek rozmontoval a vyčistil. A já pro příště hřebíček budu tlouct v hmoždíři.
jarka says
Moc děkuji, Lucie! 🙂