Mám pro vás skvělou zprávu! Letos se můžete na blogu těšit na hodně nového. Jednou z novinek bude série Předsevzetí 2014. Představím v nich recepty, které budou mít společné téma. A dnes začínáme cheesecakem. Jak už jste z názvu určitě pochopili, každý měsíc chci udělat jeden nový cheesecake a o recept se s vámi samozřejmě podělit. Máte se tedy na co těšit. Pokud vše půjde podle plánu, můžete se letos těšit na celkem 12 cheesecaků a to je přece krásná představa na začátek roku!
Kromě série receptů chystám i novinky z oblasti běžného života a fotografování. Čas nemůže být víc ideální. Je leden, začátek nového roku a já si chci zdokumentovat celý rok ve fotkách. O tom ale víc až v následujících týdnech a v samostatném příspěvku. Teď honem rychle k našemu receptu.
Klasický cheesecake, tedy new york style cheesecake. Asi není třeba dodávat víc. Je to zkrátka ten úplně základní cheesecake bez jakýchkoliv příchutí (jen trochu citronové kůry a šťávy), ve kterém si vychutnáte jeho smetanovou chuť. Nejlépe chutná s nějakou ovocnou omáčkou, jako je borůvková, jahodová nebo třeba višňová. Zkoušela jsem ho jak se smetanovým sýrem, tak s plnotučným tvarohem a v obou případech chutná famózně. Z čeho mám ale hodně velkou radost je, že se mně podařilo vyzkoušet variantu pečení ve vodní lázni, při které vám cheesecake nepraskne. Od teď už ho nebudu péct jinak!
klasický cheesecake { new york style cheesecake }
Notes
* "Levnější" varianty se stejným výsledkem dosáhneme použitím plnotučného tvarohu. (Mám vyzkoušeno). Jen doporučuji nechat tvaroh přibližně 1 hodinu vykapat přes jemné sítko, abychom ho zbavily přebytečné vody.
**Já používám skleněnou kulatou zapékací formu z Ikea, průměr cca 30 cm. Teď už ji bohužel nemají v nabídce.
Ingredients
na korpus:
- 1 1/2 hrnku (130 g) máslových sušenek, rozemletých najemno (např. bebe)
- 5 PL (75 g) másla, rozpuštěného
- 1/4 hrnku (50 g) krupicového cukru
- 1/4 ČL soli
na náplň:
- 1 125 g smetanového sýru* (např. Philadelphia, Lučina smetanová), pokojové teploty
- 1 1/2 hrnku (300 g) krupicového cukru
- 1 ČL jemně nastrouhané citronové kůry
- 1 PL čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1/2 ČL soli
- 4 vejce
- 1 hrnek (230 g) kysané smetany
Instructions
korpus:
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, cukrem a solí.
- Dno dortové formy vel. 24 cm. vyložíme pečícím papírem a směs vtlačíme na dno.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 12 - 15 minut, necháme zcela vychladnout.
- Teplotu trouby snížíme na 160°C.
náplň:
- V míse kuchyňského robotu ušleháme smetanový sýr dohladka.
- Postupně přidáváme cukr a po každém přidání řádně prošleháme.
- Přidáme vejce, jedno po druhém, a promícháme.
- Vmícháme citronovou kůru, šťávu a sůl. Opět dobře prošleháme.
- Nakonec přidáme kysanou smetanu, ale už promícháme jen lehce, aby se suroviny dobře spojily.
pečení:
- Dno pečící formy s vychlazeným korpusem zabalíme do alobalu tak, aby se do formy nedostala voda a alobal dosahoval cca 5 cm výšky po stranách.
- Do větší kulaté pečící formy** (nebo jakékoliv zapékací formy, do které se pohodlně vejde forma s korpusem) dáme formu s korpusem. Na korpus nalijeme náplň, lehce uhladíme.
- Do velké pečící formy nalijeme vroucí vodu tak, aby dosahovala přibližně do poloviny pečící formy s dortem a cca 2 - 3 cm pod okraj alobalu.
- Opatrně vložíme do trouby.
- Pečeme 1 hodinu a 45 minut.
- Troubu vypneme a dveře necháme mírně pootevřené.
- Po 20 minutách vyndáme dort z vodní lázně a okraj dortu ořízneme špičkou nože,.,
- Necháme zcela vychladit při pokojové teplotě a nakonec přes noc v lednici.
- Krájíme ostrým nožem, který před každým řezem vždy namočíme do horké vody a řádně osušíme.
- Podáváme jen tak nebo třeba s borůvkovou nebo jahodovou omáčkou.
Jana Kunovská says
Klasický cheesecake – Dobrý den, chtěla bych se zeptat na sušenkový základ k cheeseceku. Dělala jsem ho podle vašeho receptu (sušenky, máslo, upect) a pote ve vodní lázni píct s hmotou na cheesecake. Po upečení vše ok, až na susenkový základ, naprosto se ,,rozňahňal,,. Zajimalo by me čím by to mohlo být? Protekla voda pres alobal? A jak udělat to, aby se tam tedy ta voda zaručene nedostala? Vytlat alobalem i vnitřek formy? Moc děkuji za odpověď a za pomoc.
Jarka says
Dobrý den Jano! Ano, protekla Vám tam voda, taky se mně to stalo, když jsem používala alobal klasické šířky (cca 28-30 cm) a použila jsem 2 kusy, abych formu obalila, stejně se mně tam voda dostala. Řešením je široký alobal – dělá se třeba v 45 cm šíři, anebo ještě lépe v 60 cm. Obvykle na něj v obyčejném obchodě nenarazíte, ale bez problému na internetu. Zkuste vygooglovat „velký alobal“ – mají třeba tady http://obchod.mmpaper.cz/xxx/alobal-60cm-x-3m-40mikronu-SPECIAL-silny-na-gril_g11242.html nebo http://www.lamiras.cz/lamiras/eshop/5-1-PECENI-A-DOMACNOST/0/5/37-Alobal-velky. Zkrátka potřebujete takovou šíři, abyste formu přikryla celou pouze jedním kusem. Pak by se Vám tam voda už neměla dostat, aspoň mně se nedostala. 🙂 Mějte se krásně!
Jarka says
Aktualizováno: dnes jsem velký alobal viděla i v Globusu, 5m, šíře 44 cm za 45 kč 🙂
Jana says
Dobrý den, já už jich napekla celkem dost, ale nikdy se mi to nestalo. Nepeču je totiž ve vodní lázni. Dám dospod trouby kastrůlek s vařící vodou. Celou pečící formu zabalím do alobalu a nechám cheesecake takto péct. Není popraskaný, je prostě dokonalý! 🙂
Jana says
Dobrý den,
prosím na kolik stupnů pečete cheesecake?
Jana Kunovská says
Děkuji moc, už jsem si sehnala velký alobal a jdu lít hmotu na sušenkový základ, tak uvídíme zda se tentokrát povede a nebude naředěný vodou 🙂 Mějte krásný den. Jana
Jana Kunovská says
Paní Jarko, tak opět se tam ta voda nějak dostala, jestli se tam nejak ta para vysrazela, ale budu zkouset dal a uvidime zda se jednou povede.
Jarka says
Jano, to mě moc mrzí 🙁 Tak ho zkuste bez vodní lázně a když praskne, tak na něj nalijte polevu, aby to nebylo vidět 🙂 Mějte se krásně!
Cheesecake says
Vodní lázeň – můj nepřítel číslo jedna. Asi to taky raději vyzkouším bez ní – a když praskne stejně je to jedno .. sní se rychleji než si kdo nějaké praskliny všimne 😀 Akorát by mě zajímalo jakou formu používáte na tu lázeň ? Klasickou?
Jarka says
Zkuste klidně bez ní, myslím, že se nic nestane. Kromě toho na něj můžete nalít polevu a jakékoliv praskliny nebudou vidět. Jinak používám klasickou formu od Tescomy, tu otvírací. S tím velkým alobalem se mně tam voda skutečně nedostala, ale někdy stačí jen malinká dírka, která není ani vidět a korpus se nasáklý. Mějte se krásně!
Miroslava says
Dobrý den,
měla bych otázku. Kolik je 1125g? Jako kilo 125g či jak?
Děkuji za odpověd
Jarka says
1,125 kg, tedy 1 kg a 125 g.
Miroslava says
Jéééé. Děkuju. Ted už se do něj můžu bez kolizí pustit. Mnam! 🙂
Paja says
Dobrý den,
ta vejce se davaji logisky k tomu syru do naplne ze? 😀 ja jen ze mi prebyvaji 😀 v postupu nejsou…dekuji
Jarka says
Děkuji za upozornění, Pajo, už jsem to doplnila. 🙂