Kuřecí enchiladas patří mezi naše oblíbené mexické jídlo. Máme je raději než třeba tacos nebo fajitas, ikdyž je jejich příprava o trochu časově náročnější. Mně se na nich ale líbí, že vždycky máme zbytky, které se dají dobře zamrazit a nemusím se tedy přes týden starat o oběd.
Klasické enchiladas by se měly správně dělat z kukuřičných tortil, ale já je standardně dělám z pšeničných (kukuřičné moc nemusím a kuře se k těm pšeničným nějak hodí). Zvlášť uvařím kuře, zvlášť omáčku, potom zamíchám, přidám sýr a naplním do tortil, přeliju omáčkou, posypu sýrem a nechám zapéct. Enchiladas samozřejmě dotváří přílohy – obvykle k nim podávám kysanou smetanu, salsu, mexickou rýži a mexické smažené fazole.
kuřecí enchiladas
Ingredients
- 1/2 kuřete
- 2 menší cibule
- 4 PL oleje
- 4 stroužky česneku, utřeného
- 1/4 ČL mletého chili
- 1 ČL cukru
- 3/4 ČL soli
- 3 ČL římského kmínu
- 1 konzerva krájených rajčat (400 g)
- 1 malá konzerva rajčatového protlaku (1/4 hrnku)
- 1/2 hrnku čerstvého koriandru, nasekaného
- 300 g sýra (chedar, eidam), nastrouhaného
- pšeničné tortilly, 6 - 8ks (vel. 10"- 25 cm)
Instructions
- Kuře uvaříme ve vodě, necháme vychladnout a obereme. Kůži a kosti vyhodíme, a libové maso nakrájíme na malé kousky (roztrháme).
- Na pánvi nebo menším kastrolu rozehřejeme olej a na nižším studni osmažíme cibuli až zesklovatí a začne chytat světle hnědou barvu (15 - 20 minut).
- Přidáme česnek a míchejte, asi 1 - 2 minuty, aby se česnek nespálil.
- Přidáme cukr, římský kmín, chili, promícháme, a po 1 - 2 minutách sundáme z plotny.
- Přidáme krájená konzervovaná rajčata, koriandr a protlak.
- Nalijeme do mixéru a několikrát zapulzuje (5 - 8 krát), až je omáčka hladší.
- Odložíme asi 1/2 hrnku omáčky stranou a do zbytku zamícháme nakrájené kuře a 200 g sýra.
- Zapékací mísu vymažeme 2 PL omáčky.
- Na tortilly rovnoměrně rozprostřeme masovou směs a srolujeme. Vložíme do zapékací formy.
- Jakmile máme všechny tortilly naplněné a v zapékací míse, nalijeme na ně zbytek omáčky a rovnoměrně ji rozprostřeme. Zapékací mísu přikryjeme poklopem, nebo alobalem.
- Vložíme do vyhřáté trouby na 250°C a pečeme cca 15 - 20 minut.
- Po 15 - 20 minutách víko nebo alobal sundáme a tortilly posypeme zbylým sýrem.
- Na ozdobu na ně můžeme také nasypat nakrájenou zelenou cibulku.
- Pečeme otevřené dalších 5 minut, dokud sýr nerozteče.
převzato z: Jarka z ChutěSvěta (vlastní recept)
Ada says
Eńo ňuňo!
Radka says
Vynikající, doporučuji !
Jarka says
Moc děkuji, Radko! 🙂
Péťa says
Právě se dopekly a podle průběžného ochutnávání budou super 🙂 příště udělám asi více omáčky a možná ji trošku naředím kuřecím vývarem, co mi zůstal po vaření kuřete, měla jsem ji docela dost hustou
Jarka says
Super, moc děkuji, Péťo! Enchiladas se zase nepodávají vysloveně v omáčce, opatrně s ní 🙂 Mějte se krásně!
Jiřina says
V žádném případě pšeničné tortily, ale kukuřičné, teď to vařil Mexičan na CT2
jarka says
Ano, to máte pravdu, ale já kukuřičné nemám ráda, myslím, že o tom píšu možná i v tom článku, nebo někde jinde.