Jak jinak začít dýňovou sezónu, než pořádným dýňovým (sladkým) chlebíčkem? Pokud jste jako já, tak dýňové pyré už máte dávno připravené, zavařené nebo zamražené, a na směs dýňového koření vám stačí 3 minuty. Tak moc jsem se na první vaření nebo pečení s dýní těšila! Podzim v kuchyni, a hlavně ty jeho vůně prostě miluju. To ale neznamená, že si neužívám krásného (skoro) letního počasí, které teď panuje. Jen když se ráno probudím a podívám se z okna, rozprostřená mlha mně vždycky připomene, co nás čeká. Půl roku podzimu a zimy. Krátké dny. Zatažené dny. Brr. Vůbec se netěším. A tak to, na co se těším jsou podzimní recepty a samozřejmě Vánoce. Vánoční cukroví, vánočka, štola. Úplně jsem se zasnila. Ale zpátky k našemu chlebíčku.
Tento chlebíček je zosobněním podzimu a pokud jste dýni nikdy neměli, nebo si myslíte, že vám nechutná, vyzkoušejte ji v tomto receptu. Dýně mu dodá vláčnost a skvělá kombinace koření ho prostě dotvoří. Je tak neuvěřitelně jednoduchý a přitom tak lahodný. Představte si: za oknem sluníčko, ale přece jen 10 stupňů, odpolední nebo ranní káva a tento chlebíček. Kdyby tak tovypadaly všechny podzimní dny, vůbec bych se nezlobila.
dýňový chlebíček

Ingredients
- 210 g dýňového pyré
- 2 vejce
- 1/2 hrnku (120 ml) rostlinného oleje
- 1/3 hrnku (80 ml) vody
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
- 1 3/4 hrnku (220 g) hladké mouky
- 1 ČL jedlé sody
- 3/4 ČL soli
- 1 PL dýňového koření
Instructions
- Troubu předehřejte troubu na 180°C a bochníkovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- V míse kuchyňského robotu smícháme a lehce vyšleháme dýňové pyré, vejce, olej, vodu, vanilku a cukr.
- Ve velké míse smícháme mouku, jedlou sodu, sůl a koření, dobře promícháme.
- Suché přísady přidáváme postupně do mokré směsi, lehce promícháme, aby se všechny suroviny spojily. Těsto nalijeme do připravené formy.
- Pečeme v předehřáté troubě 40-60 minut, nebo nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chleba není suchá.
Škoda, ten můj vůbec nevyskočil.. nechápu, čím by to mohlo být, buď jsem to přešlehala… a nebo mi ujeůa ruka s jedlou sodou…:(
Milá Madlo, těžko radit, když jsem tam nebyla
ale těsto se sodou musí co nejrychleji do tepla, aby začala působit a taky se nesmí moc přemíchat, přeslehat. Kolikrát je lepší jen stěrkou vmíchat suché suroviny do mokrých než je nechat projet v robutu – četla jste http://www.chute-sveta.cz/prasek-do-peciva-vs-jedla-soda/? Mějte se krásně!
Já to právě četla tem článek, většinou peču banana bread s 80ml podmáslí, pak to krásně naskočí, tady mi přijde, že není nic, co by mělo hezky reagovat s jedlou sodou… ale jdu to zkusit ted znovu, nedá mi to:) a v troubě peču vaše dýňové cookies:) Super recept!
Madlo, nedalo mně a minulý týden jsem ho sama upekla. Vyskočil
Ještě mně napadlo, jestli jste třeba neotevřela brzy troubu, abyste ho zkontrolovala. Trouba by se neměla otevírat min. po prvních 80 % pečící doby. On dlouho vypadá, že nevyskočí a skutečně až tak kolem 35 – 40. minuty se začne lehce zvedat. Jinak na to receptu by nemělo být nic, co by se dalo pokazit 
Díky moc, nedám se, jdu do něho po třetí! Nebudu zvědavá a do trouby nepolezu:)
Ještě mně napadlo, přidejte navíc 1/2 ČL prášku do pečiva, nemělo by to hrál roli, ale může to pomoct
Krásne vonia aj mi pekne vyskočil. Ja používam vždy prášok do pečiva lebo sódu ma nikdy nenapadne kúpiť keď som v obchode
teším sa až ochutnám keď trocha vychladne
Moc děkuji, Miško. Přečtěte se můj článek o rozdílu jedlé sody a prášku http://www.chute-sveta.cz/prasek-do-peciva-vs-jedla-soda/ – pokud pečete, měla byste mít oba ve spíži
Mějte se krásně!
no neviem neviem ci ho este niekedy budem piect!!! 50minut v rure, 30minut chladenia a do 10minut bol fuc!!!!
bol to asi najlepsi a najjemnejsi a najvlacnejsi kolacik aky sa mi kedy podarilo upiect. zamiesala som aj za hrst tekvicovych semienok a posypala aj po vrchu, krasne sa opiekli a zosladli. bozskyyyyy. dakujem za recept!
Haha. Moc děkuji Ivano!
Dala jsem o 1/2 méně cukru, hladkou smíchala s pohankovou?a chlebíček je výborný!! stejně jako zatím vše, co jsem podle Vás pekla/vařila. Moc děkuji