Nevím jak vy, ale cheesecake je něco, čemu jen těžko dokážu odolat. Možná je to tím, že je studený a pro studené, a hlavně mražené dezerty mám vysloveně slabost. A to takovou, že cheesecake dokážu i snídat. Dekadentní, já vím.
Už je to hodně dávno, co jsem si tak nějak pro sebe slíbila, že budu každý měsíc dělat jeden cheesecake. Realita je bohužel úplně jiná, ale několikrát do roka se mně to podaří. Jako třeba právě teď. A protože máme podzim a dýňového pyré mám naděláno (a zamrazeno) víc než dost, volba automaticky padla na dýňový cheesecake.
Tento cheesecake mně neskutečně připomíná Ameriku. Konec října, podzim, kdy jsou všude dýně a všechno se připravuje na Halloween. Zajdete si do restaurace Cheesecake Factory a dáte si tam dýňový cheesecake. Jen málokterý cheesecake se mu vyrovná.
A tak jsem se ho rozhodla připravit doma. A výsledek? Troufám si tvrdit, že naprostá kopie. Bez nadsázky.
Jen bych připomněla, že do cheesecaku je vždycky nejlepší použít smetanový sýr jako je Philadelphia nebo Lučina smetanová. Nicméně k velkému množství, i ceně, ho můžete ošidit a použít i kvalitní plnotučný tvaroh. Ale ne ten ve vaničce.
Určitě jste taky slyšeli, že se cheesecake dost často peče ve vodní lázni, aby na povrchu neprasknul. Je to jedna z variant. Pokud ho ale upečete podle mých instrukcí, neměl by vám prasknout.
Ozdobit ho můžete třeba rozpuštěnou čokoládou nebo karamelem.
- 20 ks sušenek Oreo, rozemletých
- 60 g másla, rozpuštěného
- 650 g smetanového sýru, např. Philadelpia, Lučina smetanová (možné použít plnotučný tvaroh, ale ne ten ve vaničce)
- 425 g dýňového pyré
- 4 vejce
- 150 g krupicového cukru (pokud máte rádi sladší, tak až 200 g)
- 60 g kysané smetany
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 15 g hladké mouky
- 1½ ČL dýňového koření
- ½ ČL melt skořice
- ¼ ČL soli
- Předehřejeme troubu na 175°C.
- Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem a dortovou formu vel. 22 cm lehce vymažeme olejem, směs vtlačíme na dno a do ⅓ do stran.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut, necháme zcela vychladnout.
- Teplotu trouby udržujeme na 175°C.
- Smetanový sýr (nebo tvaroh) rozšleháme v míse kuchyňského robotu nebo ručním mixerem dohladka, přidáme cukr a vyšleháme. Přidáme vejce, jedno po druhém, prošleháme, přidáme pyré, kysanou smetanu, vanilkový extrakt koření a sůl. Všechny suroviny pořádně promícháme a prošleháme.
- Směs nalijeme na připravený korpus a pečeme 1 hodinut a 15 minut. Nejlepší je formu položit na pečící plech, protože z ní bude kapat rozpuštěné máslo, tak aby se trouba zbytečně nezaneřádila. Při pečení zbytečně neotvíráme, jen zkontrolujeme, jestli horní část moc rychle nehnědne. Pokud ano, položíme na ni pečící papír.
- Po upečení necháme chvilku vychladnout, ale potom nožem cheesecake odřízneme od stran formy a opatrně ho vyndáme z formy.
- Necháme ho vychladit při pokojové teplotě. Potom přikryjeme víkem nebo fólií a přes noc ho vychladíme v lednici.
- Cheesecake ozdobíme rozpuštěnou čokoládou.
Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!
Markéta says
Dobrý den, dnes peču již podruhé během jednoho týdne. Překvapilo mě, jak moc vynikající je. děkuji za recept, doporučuji vyzkoušet!
jarka says
Moc děkuji, Markéto! 🙂
Eva says
Dobrý den Jarko,
prosím Oreo sušenky i s tou náplní uvnitř nebo ta se musí oškrabat? Děkuji Eva
jarka says
Milá Evo, celé, i s náplní.
Monika says
Dobrý den, nevim, jak mám připravit dýňové koření. Link mě odkazuje na lasagne s mletým hovězím. Děkuji.
Lenka says
Dobrý den, co je Dýňové koření? Děkuji za odpověď.
Pája says
Dobrý den Jarko,
pekla jsem dnes již počtvrté. Má v mém okolí obrovský úspěch! Děkuji moc za recept.
PS pro pekaře: Moc moc doporučuji, je opravdu vynikající! Pečeno přesně podle receptu.