Já vím, já vím, já vím. Věčnost, říkáte si. A máte pravdu. Je to věčnost, co jsem něco napsala, co jsem něco upekla i nafotila. Ale minulý víkend jsem se vyhecovala a řekla si dost. Hlavně taky proto, že tu máme podzim a ten patří v kuchyni mezi moje nejoblíbenější. I proto jsem se kousla. A vrhla se zase do toho. A jak jinak, než oblíbenými muffiny a oblíbenou dýní.
Dýňové pyré na mě čekalo už delší dobu v mrazáku a tak zbývalo poslední, –domyslet recept. Lehce jsem se inspirovala receptem v Billa časopise, který mě zaujal. Líbilo se mně spojení dýně se špaldovou moukou, kterou docela dost často skloňuje kamarádka a ze které jsem ještě nepekla. Ale jak se říká, všechno je jednou napoprvé. A já jsem ráda, že moje napoprvé se špaldovou moukou vyšlo na jedničku. Muffiny byly nadýchané, úžasně okořeněné i zdravější. Ve spojení s dýňovým latté naprostá dokonalost.
Ingredients
- 300 g dýňového pyré
- 200 g polohrubé mouky
- 80 g špaldové celozrnné mouky
- 100 g hnědého třtinového cukru
- 2 vejce, lehce rozšlehaná
- 4 PL (60 ml) podmáslí
- 200 ml másla, rozpuštěného
- 1 prášek do pečiva
- 1 ČL skočice
- 1 ČL dýňového koření
- nastrouhaná kůra z polovina pomeranče
- 6 PL ovesných vloček
- 1/2 ČL skořice
- 1 PL hnědého třtinového cukru
Instructions
- V hlubší míse smícháme všechny suché suroviny, tedy mouky, prášek do pečiva, skořici, dýňové koření a dobře promícháme
- Ve středně velké míse smícháme cukr s pomerančovou kůru a promneme, až se vůně z kůry uvolní.
- Přidáme vejce a dobře prošleháme do pěny.
- Přidáme podmáslí, promícháme, přidáme máslo, promícháme.
- Mokré suroviny opatrně vmícháme do suchých, opatrně, ale dobře promícháme, až se všechny suroviny spojí.
- V malé míse smícháme ovecné vločky, cukr a skořici, dobře promícháme a odložíme stranou.
- Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků a navrch dáme tak půl lžíce směsi ovesných vloček.
- Pečeme po dobu 5 - 6 minut na 250 °C, potom teplotu snížíme na 175 °C a pečeme dalších 10 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu muffinu není po vytažení suché.
- Před podáváním necháme lehce vychladnout. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě.
Napsat komentář