Jste teď převážně nalepení u televizní obrazovky a je olympiáda to hlavní, čím žijete? Ani se vám nedivím, vždyť je program tak nabitý! Ale nezapomeňte, že tento týden je především týden nabitý láskou. V pátek je Svatý Valentýn a ať už ho slavíte nebo ne, tento dort si musíte udělat.
Red Velvet Cake, nebo-li dort „Červený samet“ je dort, jehož těsto je červené, protože je obarvené potravinářským barvivem. Může mít sytě nebo temně červenou barvu, případně může být i hnědo červený. Záleží na množství červeného barviva a typu kakaa, které použijete. Je lepší použít klasické kakao na pečení, aby byla barva výraznější. Popravdě, nevím, k čemu bych vám měla dort přirovnat. Není to vanilkový dort, není to čokoládový (obarvený) dort. Je to „červený samet“.
Protože má dort nádherně červenou barvu, hodí se skvěle právě na Svatého Valentýna. Uznejte, že kombinace rudé a bílé barvy je bezkonkurenční. Příprava tohoto dortu nevyžaduje žádné speciální schopnosti. Zvládnete ho, pokud jste dort ještě nikdy nepekli a když se do něj pustíte ještě dneska, budete mně v pátek děkovat!
{ valentýnský } dort „červený samet”
Notes
*na obarvení dortu by mělo stačit 1/2 až 1 ČL gelového barviva. Začneme 1/2 ČL a potom opatrně přidáváme více gelu, až dosáhneme požadované barvy.
Ingredients
na dort:
- 2 1/2 hrnky (310 g) hladké mouky
- 1 1/2 hrnku (300 g) cukru
- 1 ČL jedlé sody
- 1 ČL soli
- 1 ČL kakaa na pečení
- 1 1/2 hrnku (360 ml) rostlinného oleje
- 1 hrnek (240 ml) podmáslí
- 2 velká vejce, při pokojové teplotě
- 1/2 - 1 ČL gelového potravinářského barviva, např. Wilton nebo 2 PL červeného potravinářského barviva (tekutého)*
- 1 ČL octa
- 1 ČL vanilkového extraktu
- nasekané vlašské ořechy na ozdobu
na smetanový krém:
- 300 g smetanového sýra (např. Philadelphia nebo Lučina smetanová)
- 450 g moučkového cukru
- 250 g másla, pokojové teploty
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
Instructions
dort:
- Troubu předehřejeme na 180°C a 2 dortové formy vel. 20 cm lehce vymažeme a vysypeme moukou.
- V větší míse nebo v míse kuchyňského robotu smícháme olej, podmáslí, vejce, barvivo, ocet a vanilku.
- Ve jiné míse smícháme mouku, cukr, sodu, sůl a kakao a přidáme do olejové směsi, promícháme, dokud se suroviny nespojí a nevytvoří hladké těsto.
- Těsto rozdělíme rovnoměrně do připravených forem.
- Pečeme cca 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed dortu není po vytažení suchá.
- Necháme vychladnout ve formách, cca 15 minut, potom vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout.
krém:
- V míse kuchyňského robotu nebo ručním mixerem nejdříve ušleháme sýr a máslo na středním stupni, dokud nebude máslo se sýrem nadýchané. Přidáme cukr a promícháme, až se suroviny spojí.
- Potom zvýšíme rychlost a šleháme až bude krém nadýchaný.
- Nakonec přidáme vanilkový extrakt a naposledy ještě pořádně promícháme.
- Pokud je třeba, necháme krém před zdobením lehce ztuhnout v lednici.
- Krémem ozdobený dort posypeme nasekanými ořechy.
Bára says
wooooow! red velvet milujeme doma. a ve vašem podání je to teda úchvatné, mňaaam 🙂 moc krásně nafoceno a určitě ještě líp chutná, bára
Jarka says
Moc děkuji! 🙂
Bára says
já děkuji za tento blog 🙂 nedávno jsem ho objevila a je dokonalý 🙂 a takových dobrot krásně nafocených 🙂 má to jen jednu „vadu“, člověk neví co má zkoušet dřív 🙂 ale budu snad úspěšně zkoušet recepty, děkuji za inspiraci 🙂 Bára
Míša says
Jééé
Zrovna jsem přilétla z NY, kde jsem v Magnolia bakery na tomto dortu přímo ulítávala!! A hle, recept od Vás! Děkuji moc
O víkendu jdu do toho 🙂
Jarka says
🙂 Tak to nebudete zklamaná 🙂
Pavla says
Dobý den, nechala jsem se zlákat krásnou fotkou a pustila se do přípravy tohoto dortu. Vše šlo dobře až do té doby, kdy jsem začala připravovat krém. Již po došlehání se mi zdál dost řídký, ale říkala jsem si, že v lednici ztuhne. Bohužel neztuhl. Dělala jsem vše pode receptu (i máslo jsem měla při pokojové teplotě) a tak nevím, proč mi krém zřídnul. Chtěla jsem se Vás zeptat, zda se Vám to někdy nestalo a nevíte příčinu. A jak to u mne dopadl? No, protože jsem neznala žádnou radu, jak krém zahustit, tak jsem běžela do obchodu, koupila další lučinu a do ní vmíchala část původního krému. Na dort to namazat šlo, ale nevím, zda se mi to podaří krájet tak, aby krém, který je uprostřed, nevytekl. Děkuji za Vaši radu.
Jarka says
To mě mrzí, Pavlo, ale vůbec nedokážu říct, kde mohl být problém. Jen mě napadá: použila jste Lučinu smetanovou nebo klasickou? Pokud klasickou, to by mohl být ten problém – není tak kompaktní a už od pohledu má více vody. Zároveň, sýr musí být vychlazený, resp. vytažený z lednice; máslo naopak pokojové teploty. Pokud jste použila smetanovou Lučinu, možná jste krém přešlehala než jste přidala cukr. To má potom za následek, že se cukr v sýru s máslem rozpustí. Když už je krém řidší, je lepší přidat více másla – je tučnější a cukr na sebe lépe naváže a nerozpustí se. Zároveň Vám při chlazení v lednici ztuhne. Mějte se krásně!
Pavla says
Děkuji za odpověď. Já jsem prostě koupila lučinu a neřešila nic dalšího. Tak přístě si dám pozor, abych koupila tu správnou. Jen ještě prosím o upřesnění postupu, protože v bodě 7. receptu píšeťe ušlehat cukr, sýr a máslo (což jsem dělala vše dohromady) a z Vaší dnešní odpovědi jsem pochopila, že by se měl cukr přidat až později. Moc děkuji za odpověď. Jinak výsledek toho mého prvního pokusu dopadl dobře, protože dort šel krásně krájet a krém nevytekl. Chuť výtečná.
Jarka says
Tak to jsem ráda, že jsme na to přišly 🙂 a hlavně že i tak Vám chutnal. Trošku jsem upravila postup s krémem – máte pravdu, zkoušela jsem to tímto novým způsobem a zdá se mně malinko lepší. Ale jink skutečně nevadí, pokud se cukr, máslo a sýr ušlehají najednou. Mějte se krásně!
Babeta says
Konečně jsem našla příležitost na upečení tohoto dortu! Od té doby, co jsem našla Váš blog, jsem toužila Red Velvet upéct. Pustila jsem se tedy do shánění ingrediencí.. Podařilo se mi sehnat cream cheese v Lidlu, je jen o trochu méně tučný než Philadelphia, takže krém držel bez problémů (možná příště lehce uberu cukru, je fakt dost sladký). Největší problém byl ale s barvivem! Sehnala jsem jen gelovou červenou od Dr.Oetkera, nacpala do těsta celou tubu a nakonec byl stejně málo rudý 🙁 I když dort všem moc chutnal, já byla zklamaná, že nevypadá tak dobře, jak měl. Dáte nám radu, jaké přesně barvivo a jaké kakao používáte? Chci ho jednou mít tak krásný jako vy na fotkách 🙂
Jarka says
Milá Babeto, děkuji Vám za info. 🙂 V tomto receptu byla použita tekutá barva od Kovandovi, potom jsem začala používat převážně gelové barvy Wilton – skvěle barví a potřebujete často třeba jen na špičku nože. V tomto případě by měla stačit půl až jedna čajová lžička, lepší je začít s menším množstvím a pak po troškách přidávat, až dosáhnete požadovaného odstínu. Wilton je také skvělý v tom, že nemá vůbec žádnou chuť. Dělá dvě červené – klasická červená a vánoční červená. Kakao jsem pravděpodobně měla Dr. Oetker nebo Carla, úplně obyčejné kakao na pečení, nikoliv holandské. Přidala jsem do receptu info o té gelové barvě. Mějte se krásně!
Denisa says
Dnes jsem se do něj pustila. Těsto je v troubě a krém se chladí. Nicméně musím říct, že mám krém spíše hrudkovitý…vyšlehat do hladka se mi nepodařil 🙁 Použila jsem 150g lučiny smetanové a 150g Philadelphie. Nevíte, čím by to mohlo být?
Jarka says
Milá Deniso, pravdědopodobně jste měla suroviny ještě dost studené, nejspíš máslo, které už bohužel nerozmixujete do hladka. Jednou možností je prohnat krém jemným sítem, příp. ho dát na několik vteřin do mikrolvkny, 15 – 20 a pak rozmíchat vidličkou. Pak dát do lednice zase vychladit. Každopádně nedokážu přesně říct, kde byl problém, musela bych u toho být. 🙂 Mějte se krásně!
Ellie Tinman says
Páni♥ zítra dělám babičce k narozeninám, ale moje mamka ho zkoušela a byl velmi dobrý, prý se jí povedl ♥ Tak jsem zvědavá jak to zvládnu:D ale moc se těším♥ Mimochodem. Úžasný blog♥
Jarka says
Moc děkuji! 🙂
Jiri says
Dobrý den, těsto super ale pripada mi, ze je piskot hodne mastny – opravdu je v mnozstvi taková dávka oleje?
Pavla says
Dobrý den, dá se recept použit jako na cupcke?