Je čas na pořádný letní drink. Nemusí být ani alkoholový, ale musí být hlavně dobrý a taky osvěžující. Prostě nějaká dobrá limonáda. Třeba zázvorová. Nic umělého, jako se prodává v obchodech, ale pořádně ostrá tak, jak zázvor dokáže být. A k tomu je potřeba pořádný zázvorový sirup. Recept na něj se bez pochyby zařadí mezi ty nejjednodušší na mém blogu. Ne nadarmo se ale říká, že v jednoduchosti je krása, protože v případě tohoto sirupu to platí dvojnásob. Na druhou stranu bych ale měla zmínit, že tento recept určitě není pro každého. Pokud nemáte rádi zázvor, ani dál nečtěte (nebo čtěte, pokud vás tento recept donutí změnit názor). Každopádně zázvor je hodně specifická záležitost. Jeho chuť je velmi výrazná, aromatická, slabě ovocná až citrusová a sladce pikantní (ve větším množství je až velmi ostrá, což konzumenta někdy odradí. I v tomto případě je chuť poměrně ostrá.)
Pokud se rozhodnete tento sirup připravit (a pokud máte rádi zázvor, tak směle do toho), vyrobíte si základní zázvoro-cukrový sirup, který můžete použít k přípravě zázvorové limonády (ginger ale) nebo různých koktejlů. Svaříte a povaříte vodu s cukrem a nakrájeným zázvorem. Já zázvor obvykle loupu škrabkou na brambory, ale někde jsem viděla i použití neloupaného zázvoru. Sirup pak bude jen trochu tmavší a před krájením je potřeva ho pořádně vydrhnout. Tím, že ho budete vařit bez pokličky se trochu (až 250 ml) vypaří a sirup bude takový hustší, sirupovější. Slijte si ho skleniček a čekejte na recept na domácí ginger ale. Jen do konce týdne.
Ingredients
- 220 g oloupaného a na malé kousky nakrájeného zázvoru
- 2 hrnky (400 g) krupicového cukru
- 4 hrnky (960 ml) vody
- 1 ČL citrónové šťávy
Instructions
- Zázvor, cukr a vodu dáme do středně velkého hrnce, promícháme a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut. Potom snížíme na nízký stupeň a necháme mírně vařit 60 minut (bez pokličky).
- Sirup slijeme přes jemné síto a vymačkáme ze zázvoru co nejvíce šťávy. Zázvor vyhodíme. Do sirupu přidáme 1 ČL citrónu.
- Necháme vychladit.
Adussici says
Juuuj vyzerá to jednoducho, štýlovo a fascinujúce. Osobne mám rada zázvor, hlavne keď je v čajoch, ale momentálne u mňa letia i zázvorové cookies. Určite vyskúšam, keď budem mať trochu času (a podarí sa mi v robote spomenúť si, že chcem zázvor „-_- ). Zaujímalo by ma, či by to chutilo dobre i v čaji – ako dochucovadlo 😀 No nič, ak nevyskúšam, neuvidím 😀
Jarka says
Moc děkuji, Adussici. Ano, určitě dá, sirup má opravdu grády 🙂
Daniela says
Sirup super, díky za recept! Jen se chci optat, jestli nemáte ozkoušíno jak dlouho vydrží? Děkuji :-)) S pozdravem D.
Jarka says
Moc děkuji, Danielo 🙂 V lednici dva týdny bez problému. Mějte se krásně!
Bára says
Zázvor nevyhazujte 🙂
Obalte v moučkovém cukru, rozložte na plech a nechte oschnout – voala, kandovaný zázvor 🙂
A pokud máte zázvor naškrabaný na tenčí proužky, tak jde absolutně osušit a vydrží opravdu hodně dlouho 🙂
eva soukopová says
s medem je mnohem lepší
jmhj says
Na zázvorový sirup stačí oloupaný kořen nakrájet na tenká kolečka a ve sklenici prosypat cukrem. Přes noc je hotový. Pokud ve sklenici zůstane na dně ještě krystalický cukr, stačí řádně protřepat, podle potřeby i několikrát až je konzistence jen tekutá. Zbylá kolečka zázvoru pak ještě můžete zpracovat na kandovaný zázvor.
Zázvor je výborná léčivka – viz. NET, ale všeho s mírou, doporučuje se max. 4g čerstvého denně.
Zůůůza:-) says
Ahojky,Jarko:-).
Sirup nemá chybu:-)!!!Je fakt super!!!!Děkuji.Aby déle vydržel dala jsem ho po vychladnutí zamrazit.A díky Thermomixu se po celou dobu vaření o sirup nemusím vůbec starat a navíc jsem celé špalky zázvoru pěkně rozsekala na kaši,takže vše zužitkujeme a nemusíme zázvor vyhazovat.
Ahoj………Zůůůůza:-)
Anet says
Ahoj Zuzo 🙂
Můžu se zeptat jak jste ho dala zamrazit? normálně ve skleněné lahvi? nepraskne? 🙂 ….děkuji za odpověď 🙂
Fox says
Zkoušel někdo z vás tam dát místo cukru třeba nějaký sirup ? 🙂
Hana says
Zázvorový sirup jsem dělala poprvé, podle tohoto receptu se povedl, doporučuji. Zázvor jsem neloupala, nakrájela jsem ho na minikousíčky i se slupkou. A nakonec přidala šťávu z půlky citronu, to byly asi 4čajové lžičky, výborné
anicka says
DEKUJU. JE Vyborny. Jak dlouho takto sirup vydrzi?
Jarka says
Milá Aničko, 3 – 4 týdny v lednici.
Tomáš says
Děkuji, tohle je příjemně silný sirup s výraznou chutí zázvoru. Pro zlatavější barvu doporučuji z cukru nejprve pomalu udělat zlatý karamel, který zalijete odměřeným množstvím vody – VELMI OPATRNĚ (voda hned začne vařit). Potom přidat nakrájený zázvor a dál postupovat podle receptu. Sirup můžete pít jak studený, tak jej naředit horkou vodou, přidat plátky citronu, či limety a lístky máty. Je to bezvadné osvěžení pro horké dny, nebo příjemně zahřeje v sychravých zimních večerech. 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Tomáši! Mějte se krásně!
Nikol says
Paní Jarko, myslím, že je minimálně slušností uvést autora receptu. V tomto případě: http://www.davidlebovitz.com/2013/09/fresh-ginger-syrup-recipe/ Receptů na tento sirup je samozřejmě mnoho, ale stejné množství Vás usvědčuje. To, že jste to neudělala je to minimálně nemorální. Překlad do češtiny z Vás nedělá autorku receptu.
Jarka says
Milá paní Nikol, děkuji Vám za další tip na zázvorový sirup. Vidím ho poprvé a jestli je seznam surovin stejný, tak se asi musíme obě dívat úplně na jiný recept. Jistě, na internetu je spousta různých receptů na zázvorový sirup, který si každý upraví podle svého, přidá to, či ubere tamto a proto obviňovat a kázat morálku mně přijde zcela mimo realitu. Mějte se krásně!
Martina says
Milá Nikol, jste směšná. Ty recepty se vůbec neshodují. A popravdě je úplně jedno kdo je autorem receptu. Důležitý je výsledek, jak je recept dobrý. A tento od paní Jarky je vynikající. Proto vám radím, aby jste si ho uvařila, protože ho pro dobrou náladu potřebujete. Přeji co nejkrásnější a více úsměvný den.
Martin says
Ahoj dělal jsem sirup a je výborný….Chtěl jsem se zeptat jestli se vařením nesníží léčivé účinky zázvoru. Děkuji za názory hezký den
Jarka says
Moc děkuji, Martine. 🙂 Nejsem bohužel žádný odborník, co jsem se zběžně koukala, nemělo by to být tak moc. Pan gůgl bude mít určitě lepší odpověď. 🙂
Iri says
Prosím asi tomu rozumím dobře, ale raději se zeptám , 1 ČL citrónu, znamená to 1 lžička citronu,
Jarka says
1 ČL = 1 čajová lžička v tomto případě čerstvě vymačkané citrónové šťávy
Katka says
Dobrý den, děkuji za super recept. Nějakou dobu jsem se na sirup chystala a včera jsem ho konečně uvařila. Chutná výborně, akorát mi začal ve skleničce silně cukernatět. Nevím, zda je to běžný jev, nebo jsem udělala nějakou chybu. Řídila jsem se přesně podle receptu, jen jsem použila hnědý nerafinovaný cukr-může to být tím? Děkuji za radu a přeji pěkný den.
Lenka says
Dobrý den,receptík je super. Jen by mě zajímalo zda můžu sirup zavařit. Že by vydržel déle. Děkuji.
Martina says
Recept zkusím, začalo být chladno a to je ten správný čas. Myslím si, že pokud přidáme citron, je tím více méně konzervovaný,
jarka says
Moc děkuji, Martino! 🙂
Štěpánka says
Krásná, užitečná stránka, Jsem moc ráda, že mě sem vyhledávač zavedl 😉
jarka says
Moc děkuji, Štěpánko 🙂
Tereza says
Nedávno jsem Váš recept zkoušela ( u nás jedou sirupy ve velkém) a musím říct, že super! Recept je snadný, rychlý a sirup úžasný…K zimě zázvor patří, ač formou sirupu nebo čaje, a v létě s ledem, více citrónem a mátou z něj bude skvělá domácí limča.
jarka says
Moc děkuji, Terezo! 🙂
Aja says
Sirup je vynikající. Nemáte recept na sušenky ze zázvorem pak by se dalo všechno využít. Díky za radu..
jarka says
Moc děkuji, Ajo. Teď bohužel nemám, ale určitě děkuji za nápad 🙂
jarka says
Moc děkuji, Ajo. Právě, aby bya finální konzistence dostatečně hustá jako sirup 🙂 Mějte se krásně!
Kateřina Holá says
Dobrý den jen se zeptám, proč sirup vařit bez pokličky? Je škoda ze se vypaří celkem dost vody.
Petr Helísek says
Jarko poraďte jak uchovat větší množství zázvoru na hodně dlouhou dobu k jakému koliv účelu děkuji přeji hezký den Petr
Jaroslav says
Dělám něco podobného, jen dávám víc cukru, cca 1:1 s vodou, zázvoru také víc. Neloupám ho, ale seškrabu slupku kávovou lžičkou, jde to dobře. Výsledný sirup je konzistence tekutého medu, takže po lžičkách proti kašli, nebo i jako klasický sirup např. se sodovkou.
Zázvor po svaření sirupu nevyhazuji, sirup oddělím přelitím přes sítko, kousky zázvoru nechám řádně okapat a uschnout, jsou to pak výborné, vlastně kandované zázvorové lupínky.
A ještě někdy do sirupu s uváděnou citronovou šťávou přidám i šťávu z rakytníku.