Jednou z mých nejpoužívanějších surovin při pečení je určitě vanilkový extrakt. Je snad skoro v každém receptu a proto se ani nedivím, jakou rychlostí dokáže mizet. Ale od té doby, co jsem objevila recept na jeho domácí výrobu, je můj problém vyřešen. Už žádné kupování extraktu či umělých náhražek na poslední chvíli – jen co otevřu láhev právě vylouhovaného extraktu, už připravuji novou.
Vzhledem k tomu, že Vánoce jsou za dveřmi, bylo na čase se trochu předzásobit. Představa, že by mě došla vanilka během pečení, na které se těším celý rok, mě strašila. Koupila jsem spoustu vanilkových lusků a dala se do toho.
Výbornou zkušenost s nákupem vanilkových lusků mám přes online obchod Pravá Vanilka. V klasickém obchodě bych vanilku normálně nekoupila, je zbytečně předražená (třeba i 50 Kč jeden lusk) a kvalita taky nic moc. V Pravé Vanilce jsem nenakupovala poprvé a vždy jsem byla maximálně spokojená. Naposledy jsem si objednala vanilku EXCLUSIVE Madagascar, a při objednávce 20 kusů mě jeden lusk vyšel na necelých 15 Kč. Kromě toho se jedná o skutečně špičkovou vanilku, která je masitá, voňavá a dlouhá 17- 20 cm.
K přípravě vanilkového extraktu, který mě vydrží cca 2 – 3 měsíce, ale použitelnost je samozřejmě mnohem delší, budeme potřebovat:
kvalitní, masité vanilkové lusky – celkem 3
Vanilkové lusky rozpůlíme špičatým nožem a dužinu roztáhneme. Při řezání se snažíme, aby oba konce zůstaly spojené, tzn. lusk nebudeme úplně podélně půlit.
Lusky vložíme do připravených, vymytých lahví. Pokud bychom připravovali extrakt ve větším objemu – tady na fotce láhev po 250 ml a po 500 ml, množství lusků a vodky přizpůsobíme.
Do 250 ml láhve se 3 lusky nalijeme 250 ml vodky tak, aby byly lusky ponořeny. Pokud by lusky nebyly ponořeny, musíme je přeříznout na polovinu.
Láhví zamícháme/ zatřepeme, aby vodka dostala všude. Láhev uložíme na tmavé a chladnější místo a pravidelně láhví třepeme. Po prvním dni se vanilka začne už uvolňovat.
Celková doba příprava je zhruba 2 měsíce. Během této doby nesmíme láhev otevřít. Výsledný vanilkový extrakt bude mít jantarovou barvu a bude krásně vonět.
Ingredients
- 250 ml vodky
- 3 vanilkové lusky
Instructions
- Vanilkové lusky podélně rozřízneme špičatým nožem.
- Vložíme je do vymyté sklenice a zalijeme vodkou, promícháme/ protřepeme.
- Uložíme na temné a chladnější místo a necháme nejméně 2 měsíce vylouhovat, během kterých lahev nesmíme otevřít.
- Pravidelně, ideálně obden, lahve promícháme/ protřepeme.
Andrea says
Dobrý den,
moc Vám děkuju, že jste to tady tak hezky rozkrokovala. Našla jsem prvně recept na zahraniční webovce, bohužel bez toho, kolik lusků spadá na kolik ml vodky. Ted se do toho puštím, abych měla užitečnej vánoční dárek pro známé, co rádi pečou 🙂
Myslímte, že záleží na typu vodky, kterou se lusky zalejí?
Mockrát děkuji 🙂
Andrea
Jarka says
To jsem ráda 🙂 na typu vůbec nezáleží, já obvykle dávám ‚obyčejnou‘ za 100 kč/ půl litru. Tak ať má dárek úspěch!
Michal says
Dobrý den, zrovna jsme je začal dělat a první my padl do oka vás recept.
Mám hned 2 dotazy
Proc se lusky nemůžou dát přímo do lahve od vodky když mám novou a otevřu ji.
A druhá na obrazkach máte lůžky z části neponorene a v receptu že musí být ponořené to mě trochu mate.
Děkuji Michal
Martin says
Ahoj Jarko, moc hezký blog a hlavně nádherné fotky:). Já dělám extrakt mnohem silnější, stačí ho pak méně a není tolik cítit alkohol. Dávám 50-150 g vanilky (15-50 lusků) na 500ml vodky. Vanilkové lusky jsou v lahvi úplně napěchované, mám na to takovou hezkou láhev se širokým hrdlem. Když extrakt dochází, klidně zas doliju alkohol. A také do lahve přidávám použité vyškrábané lusky – je v nich ještě hodně aroma.
Vanilku nakupuju na http://www.vanilkove-lusky.cz/, též již opakovaně a vždy velmi dobrá kvalita. Mají tam i hezké dózy na vanilku, žena z nich dělala dárkové balení vanilky na vánoce.
Teď už lze vanilku sehnat naštěstí snadno, měli ji nedávno dokonce i v LIDLu – 25Kč za 2 vanilkové lusky. I když je pravda že byly opravdu malé a hubené:)
Jarka says
Moc děkuji za pochvalu a milá slova, Martine. Jsem ráda, že Vám blog líbí. 🙂 Mějte se krásně!
Kateřina says
Dobrý den, mohu se zeptat, proč se během louhování lahev nesmí otevřít? Často jsem u receptů na van. extrakt četla, že se spotřebovaná vodka může průběžně dolévat, tak se raději ptám :). Děkuji 🙂
Ivča says
Dobrý den Jarko,
moc se mi líbí Vaše stránky, objevila jsem je náhodou a jsem za to ráda. Už teď se těším až něco vyzkouším. První bude citrónový cheesecake, manžel má citrónové zákusky moc rád, tak snad se mi povede.
Ale hlavně se chci zeptat, zda se dá vanilkový extrakt vyrobit i jinak, než přidáním vodky. Mám dost přísnou dietu ze zdravotních důvodů a alkohol tedy taky nemůžu. Ale jinak se nevzdávám a hledám a vymýšlíme spolu s manželem pro mě recepty, které budou nejen dietní, ale i chutné a ve většině případů se nám i daří.
Děkuji za odpověď, ať se dále tak krásně daří a máte další fanynku.
Krásný den 🙂
Jarka says
Milá Ivčo, moc děkuji! 🙂
Zkuste vanilkový extrakt vyrobit z 8 vanilkových lusků, 250 ml vody a 1/4 ČL soli. Případně se v obchodě podívejte na různé náhražky, aromata, mají je u pečení, pečících prášků a tak a mrkněte se, z čeho jsou vyrobeny. Mějte se krásně!
Monika says
Zdravim Jarko,
Moc rada varim i pecu podle vasich receptu. Miluju vase fotky, jsou dokonale. Chtela bych se zeptat, jak moc je alkohol v extraktu citit, chtela bych ho pouzit v nasi kavarne na ochuceni kavy, je to dobry napad, nebo je lepsi ho pouzit na vareni? 🙂
Dekuji,
Monika
Jarka says
Milá Moniko, moc děkuji! 🙂 Čím je starší, tím méně je cítit. Minimálně tedy nechat odležet ty 2 měsíce, ale klidně i déle. Mějte se krásně!
Karolina says
Dobrý den,
velmi mě zaujal Vas recept na vanilkový extrakt a rada bych ho vyzkoušela. Jen mam trosku obavy co se týče alkoholu. Je pravda, že ve finálním receptu je ho zanedbatelné množství, ale myslíte, že to může ovlivnit připadnou dechovou zkoušku? ( v práci nas často kontrolují) Nebo po těch 2 měsících alkoholové učinky vyprchají?
Hezký den a děkuji za odpověď
Karolína 🙂
Simandlová Dáda says
Dobrý den, asi bych zkusila vyměnit alkohol, Co tak dát rumíček.? Dává se často do krémů i do pečení, tak proč to nezkusit. 🙂
jarka says
To určitě můžete, ale pak z toho nebudete mít čistý vanilkový extrakt 🙂 Rum je tak aromatický, že chuť vanilky pohřbí 🙂
Pavlína says
Když použijete bílý rum, tak ten tolik aromatický není. Já do bílého rumu nakládám levandulové květy a je to výborné ☺️
Marta says
Zdravím, moc děkuji za super recept. Jen prosím o radu- jak docílit ponoření lusků, aby tam nic nekoukalo nad hladinou alkoholu? Mám špatnou zkušenost když jsem dala bylinky do oleje a to co koukalo nad hladinou tak pak chytla plíseň… moc děkuji za odpověď a přeji vše dobré. Marta
Majka says
Zdravím vás,mám dotaz,zda po dvou měsících mám van.lusky vyndat anebo mohu ponechat a dolévat vodku.předem děkuji.
jarka says
Milá Majko, určitě ponechat. Jinak já nedolévám, ale slyšela jsem o té variantě. Mějte se!
Jaromír Hertl says
Tak nevím o jakém obchodě je řeč, ale cena za cca 10ks lusků se pohybuje někde okolo 90 Kč za jeden lusk?
jarka says
Jedná o poměrně starý příspěvek, ceny byly někde jinde než dnes…
Natálie says
Pořád si nějak nejsem jistá, že jsou 3 lusky dostatek na 250 ml vodky. Louhují se mi už 2 měsíce a barva je poměrně dost světlá. Snad bude vše v pořádku 🙂
jarka says
Milá Natálie, a mícháte podle instrukcí? 🙂 Mně to vždycky stačilo…
Johanka says
Dobrý den,
Vaše stránky jsou krásné a recepty úžasné. Já si jídla přizpůsobuji pro bezlepkovou dietu, dle potřeby pro košer stravování (přítel a celá jeho rodina jsou Židé – mladší jen praktikující, ale starší i ortodoxní), nicméně vždy s velkým úspěchem.
Zmrzliny, které dělám dle Vašich receptů, se staly domácím hitem, když je navíc „dotáhnu“ ještě čokoládovou polevou, samozřejmě také dle Vás, je úspěch zaručen a dlabou i ‚“ybíravci“.
Extrakt jsem zatím měla vždy od prababičky mého přítele (protože za mnou létá z Kanady, nejednou musel na letišti vysvětlovat, že nepašuje vanilkový alkohol, ale skvost do kuchyně). Prababička nedávno zemřela (ve 108 letech) a já se tedy musím pustit do výroby vlastního extraktu. K tomu bych měla dvě otázky:
1) Chladné a temné místo – v paneláku moc chladu nalézt nelze, může tedy být extrakt během louhování v lednici?
2) Tak hezké dárkové lahvičky jsem dávno nikde neviděla – neměla byste tip i na to, kde je sehnat?
Děkuji a přeji Vám spoustu pohody a dalších báječných receptů.
Zuzana says
Dobrý deň môžem sa spýtať. Môžem vodku nahradiť aj čistým liehom 60%,ktory používam na tinktúry? Alebo je lepšia vodka. Ďakujem za odpoved