Klasické americké čokoládové cookies patří mezi moje nejoblíbenější dezerty. Neznám asi nic lepšího, než si dát sklenici mléka nebo kakaa a k němu … cookie. Dokážu tak vypnout a zapomenout na všechny starosti. Aspoň na chvíli.
Moje cookie ale nesmí být křupavé, ale naopak měkké a takové žvýkací. Prostě přesně takové, jaké prodávají v Marks & Spencer. Na výběr mají více druhů, a i když neustále vedu boj sama se sebou, jaké cookie si dát, stejně nakonec skončím u bílé čokolády. Mohla bych ho jíst každý den.
A tak jsem hledala. A zkoušela. A znovu hledala a znovu zkoušela. Až jsem došla k přesné kopii mého oblíbeného cookie. Kdybyste vedle sebe dali originál a domácí verzi, nepoznali byste, který je který. Tak dokonalé toto cookie je! Hned teď si jdu dát jedno. Nebo dvě.
cookies s bílou čokoládou

Notes
Správné americké cookie by mělo být na okraji křupavé a uvnitř měkké, žvýkací. Důležité proto je, abychom cookies nepekli moc dlouho. Jakmile začnou být okraje zlatavé, je třeba je hned vyndat a nechat na plechu vychladnout. Nejdříve budou cookies měkké, ale postupně ztuhnout a bude možné s nimi manipulovat.
Ingredients
- 1/2 hrnku (115 g) másla, při pokojové teplotě
- 1/2 hrnku (100 g) bílého cukru
- 1/2 hrnku (110 g) hnědého cukru
- 1 vejce
- 1 ČL (5 ml) vanilkového extraktu
- 1 1/2 hrnku (190 g) hladké mouky
- 1/2 ČL (2 g) jedlé sody
- 1 ČL (5 ml) horké vody
- 1/4 ČL (2 g) soli
- 1 hrnek (200 g) bílé čokolády, nakrájené na kousky
Instructions
- Troubu předehřejeme na 175°C a plech vyložíme pečícím papírem.
- Máslo utřeme s cukry dohladka, přidáme vejce a vanilku, a utřeme do pěny.
- V malém hrníčku rozpustíme jedlou sodu v horké vodě. Přidáme ke směsi, společně se solí.
- Vmícháme mouku a nakrájenou čokoládu.
- Směs necháme cca 10 - 15 minut vychladit v lednici.
- Směs nabíráme a dávkujeme polévkovou lžící (nebo dávkovačem na zmrzlinu), a lehce z ní vytvarujeme kouli velikosti cca 3 cm. Každá koule by měla být stejně velká. Dáváme je na plech daleko od sebe (cca jen asi 6 ks na jeden plech). Pozor! neděláme z nich placky, ale necháme je jako kuličky.
- Pečeme asi 10 - 11 minut v předehřáté troubě, nebo dokud okraje nejsou lehce nazlátlé.
- Cookies necháme vychladnout na plechu, cca 5 - 10 minut dokud neztuhnou a bude s nimi možná manipulace.
- Uchováváme v uzavřené nádobě.
ahoj,, nahradila jsem bílý cukr medem a neroztekly se. to byla první várka — z kuliček. když jsem z druhé udělala placičky tak to dopadlo lépe.. jaký má med vliv na těsto? zabranuje roztékání?
Já si nemyslím, že by med měl vliv na to, aby se těsto neroztékalo. Med mu dodá zlatavou barvu, aroma, vláčnost a také bude vláčnost dodržovat. Pokud nahrazujete 1 hrnek (200 g) a více cukru medem (tedy 240 ml) většinou se doporučuje snížit ostatní tekuté suroviny o 1/4 hrnku, tedy o 60 ml. Zároveň, v receptech na cookies, které kromě vajíčka nepoužívají žádné další tekuté suroviny, se doporučuje přidat 2 PL mouky na každý 1 hrnek (240 ml) medu.
Milá Jarko. Dneska se zrovna chystám péct, a tak se chci zeptat, jestli je do těsta nutné přidat vanilkový extrakt, a je možné dát do nich jen cukr bílý? Předem děkuji za odpověď. Hezký podvečeř přeje Ema
Milá Emo, je to spíš kvůli chuti, zkuste tedy nahradit alespoň část krupicového cukru vanilkovým cukrem. Mějte se krásně!
Aha, příště to ještě zkusím se zvýšením mouky,, podle mě by ale mému roztékání kdyby těsto bylo trochu tekutější,, neboť takto jsem vytvořila pevné kuličky. A není to díky tomu že máme plynovou troubu? Nebo je to o teplotě pečení? A nebo – také možnost- těsto jsem nechala v ledničce asi 3 hodiny? Děkuji 🙂
Po tom, co jsem ochutnala jak M&S cookies, tak i Subway cookies, bylo jasné, že pokud nechci utrácet za tyto božské dobroty, měla bych si je sama upéct. Měla jsem štěstí, že jsem narazila a rozhodla se napoprvé péct zrovna podle Vašeho receptu, protože od té doby ani nic jiného zkoušet nechci. Chutnají přesně a vždy s jistotou vím, že se podaří Nedá na ně dopustit celá naše rodina i známý. Už jen pohled na ty fotky mě nutí je chtít zase upéct 🙂 Proto moc děkuji 🙂
Moc děkuji, Nikolo! Chystám spoustu dalších cookies, tak budete mít co testovat a péct 🙂 Mějte se krásně!
Recept se mi vůbec nepovedl. Cookies jsou hrozně tenké a k pečícímu papíru se připekly. Nevíte co jsem udělala špatně?
To mě moc mrzí, Anno, ale nedokáži říct, když jsem u toho nebyla. Jediné, co mě napadá, jestli nebylo těsto moc řídké/ málo vychlazené, nebo kuličky moc malé, či zda jste z nich neudělala placky, když jste je dala na plech…
Dobrý deň, robila som cookiesky podľa Vášho receptu už niekoľkokrát (aj s mliečnou čokoládou) a vždy boli skvelééé. 🙂 Chcem sa ale spýtať, či je možné nechať toto cesto v chladničke aj celý deň? Máte s tým skúsenosť? Ďakujem vopred za odpoveď.
Milá Ali, děkuji Vám 🙂 Ano, určitě můžete, jen bude pravděpodobně hodně ztuhlé a možná bude třeba ho nechat čtvrt, půl hodiny před zpracováním venku. Mějte se krásně!
Zrovna jsem dopekla a skvělé! 🙂
Jak z Marks and Spencer! 🙂
Moc děkujeme za recept:) Viděla už jsem ho v angličtině, ale moc se nepouštím do cizojazyčných receptů, něco přeložit špatně a je to v čudu, takže díky! .)
Moc děkuji, Bubu :-))
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, kde jsem udělala chybu? Cookies byly opravdu měkké a výborné, ale jen hned po upečení. Po vychladnutí rychle ztvrdly a už tvrdé zůstaly. Asi chyba v postupu? Děkuji za radu. Zdraví Hanka
Dobry den,
testo jsem udelala moc ridke, protoze jsem si spatne precetla recept a sodu a sul jsem rozpustila ve vetsim mnozstvi vody, nez jsem mela. Na noc dam zbytek testa do lednicky, nebot uz je moc pozde, a zitra se pokusim zachranit situaci. Mate nejake rady? Bude stacit pridat jen tak od oka mouku?
Predem dekuji a tesim se na zkouseni dalsich receptu! ;o)
MIlá Silvie, moc se omlouvám se pozdní odpověď, ale jsem ted’ s dětmi na prázdninách uprostřed lesa s hodně špatným nebo spíš nulovým signálem. 🙁 Já vím, že je už teď asi pozdě a nějak to dopadlo. Každopádně – obecně jen tak přidat mouku většinou nedopadne dobře, zvláště u cookies (lze to u kynutého těsta, kde je vždy nějaké rozmezí množství mouky). Tady byste je měla spíš vysušené a křupavé a výsledná chuť by prostě nebylo ono. Věřím, že jste se s tím nějak poprala. Mějte se krásně!
Naprosto výborné, jako všechny recepty z vašeho blogu. Zkoušela jsem jich už víc jak deset a nikdy nic nezklamalo:) velmi ráda a často se sem vracím, neznám lepší food blog. Díky za něj a jen tak dál!
Ivanko, moc moc Vám děkuji za Váš krásný komentář, úplně se červenám. Vážně jste mě moc potěšila! Mějte se krásně!
Dnes jsem náhodou narazila na Váš blog. Ráda sleduji různé foodblogy, takže pro mě bylo celkem překvapení, že ten Váš ještě neznám a nikdy jsem tu nebyla. Postupně jsem brouzdala všemi Vašimi recepty, až jsem k mému překvapení dorazila k receptu na tyto cookies. A říkám si, vždyť to je recept na moje nejoblíbenější cookies! Takže omyl. Na vašem blogu jsem kdysi byla a tohle se stalo mým nejoblíbenějším receptem 🙂 Jsem ráda že jsem sem zabrouzdala znovu a tentokrát si blog uložím a budu čerpat z dalších určitě stejně úžasných receptů 🙂
Milá Veroniko, děkuji, jsem ráda, že jste mě znovu objevila 🙂
s timhle se musim podělit 😀 všera jsem pekl tuhle dobrotu, už asi po patnáctý (jsou skvělý, fakt!) no a tak si patlám těsto, dám ho do lednice… říkám si „je ho nějak málo, hm, divný“. Udělám koule na plech a po vložení do trouby mlsně koukám, co se bude dít. A že se děly věci! Hmota se začala rozpouštět a během dvou minut se slila v jedno velké cookie, které se navíc připeklo. V tu chvíli mě ještě nenapadlo se zamyslet, co jsem tam zapomněl dát, ale jednoduše jsem si řekl, že v nové troubě se asi musí péct na míň stupňů. Až když se to samé stalo i s plechem číslo 2, došlo mi, že jsem (já vůl 😀 ) tam nedal mouku. Takže místo cookies máme krásné, bezlepkové karamelky 😀
Haha, kdybyste věděl, co mně se občas povede. Zrovna minulý týden letěla do koše celá citrónová bábovka, a to málem i s formou. A to jsem si myslela, že to bude bomba. Mějte se krásně!
Wow, strašně moc děkuji za recept! Jsou úžasné! Přesně jako ty z M&S, které tak miluji <3 fakt paráda! Už máte nějaké další M&S cookie recepty? 🙂
Moc Vám děkuji za úžasný recept, hledala jsem přesně takový kdy jsou cookies na okrajích křupavé ale uprostřed hezky měkké a s tím Vaším se moc povedly! 🙂
Děkuji
Moc děkuji, Nikolo! Mějte se krásně!
Už dlouho jsem pátrala po tom správném receptu na cookies a po upečení těchto mám jasno. Jsou opravdu nejlepší 🙂
Moc děkuji, Zuzko! 🙂