Nastal ten správný čas, se odměnit. Podařil se mně totiž malý zázrak. Mám oficiálně všechny dárky na Vánoce nakoupené, a některé z nich dokonce i zabalené. A to je pro mě důvod k oslavě. Já vím, já vím, nebudu vás trápit povídáním o tom, jak jsem ráda, že se nebudu muset prodírat vánočními davy. Jak jsem ráda, že jsem to stihla tak, jak jsem si loni předsevzala. Radši vám tedy řeknu něco o tomto čokoládovém dortu. Kde ale začít?
Tento dort je sametový. Smetanovo sametový. Smetanovo-čokoládovo sametový. Tak sametový, že se vám bude chtít brečet. A tak čokoládový, že nezůstane jen u toho nutkání. Budete brečet, protože tento dort je z jiné planety. Přirovnala bych ho k pařížskému dortu, ale s tím rozdílem, že tento není nahořklý, ale sladký. Základ tvoří vejce ušlehaná s cukrem ve vodní lázni, která se změní v hustou pěnu. Až vychladne, tak do ní zašleháte roztavenou čokoládu a vanilku. Nakonec jen lehce vmícháte čerstvě ušlehanou šlehačku do tuha. Klíčem k tomuto dortu je jeho vychlazení. Pokud spěcháte, mělo by teoreticky 3 až 5 hodin stačit, ale já doporučuji nechat vychladit přes noc. Odměňte se tímto dortem třeba za vánoční nákupy nebo úklid!
Ingredients
na korpus:
- 310 g kakaových sušenek (např. Derby, Bebe)
- 100 g másla, rozpuštěného
na náplň:
- 1 hrnek smetany ke šlehání, vychlazená (31%) (240 ml)
- 3 vejce
- 75 g krupicového cukru
- 2 PL vody
- 225 g hořké čokolády, rozpuštěné a vychlazené
- 1 PL vanilkového extraktu
- 8 PL (113 g) másla, při pokojové teplotě a nakrájené na menší kousky
Instructions
korpus:
- Předehřejeme troubu na 160°C.
- Sušenky rozemeleme a smícháme je s rozpuštěným máslem. Směs vtlačíme do dortové formy vel. 20 cm, a to nejen na dno, ale i do stran.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut, necháme vychladnout.
náplň:
- Ze smetany na šlehání vyšleháme tuhou šlehačku, a to buď ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu. Pozor, abychom ji nepřešlehali! (Někde jsem četla, že by se do ní mělo přidat pár kapek citronové šťávy, která pomůže pěnu ještě více ztužit. Zatím jsem ale nezkoušela).
- Připravíme vodní lázeň. Do kastrolu nalijeme vodu a postavíme na něj větší ohnivzdornou mísu nebo kastrol tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme k varu.
- Do mísy vložíme vejce, cukr a vodu a ručním mixerem na střední rychlosti šleháme dohusta, asi 7 - 10 minut. (Pozor, abychom vejce neuvařili!)
- Mísu vyndáme z vodní lázně a dále šleháme do vychladnutí na pokojovou teplotu, asi 6-8 minut.
- Ke směsi přidáme čokoládu a vanilku a opět prošleháme, aby se směs řádně spojila.
- Postupně přidáváme máslo a vyšleháme ho dohladka.
- Pomocí stěrky lehce vmícháme šlehačku a jemně, ale řádně, promícháme.
- Nalijeme do vychlazeného korpusu a a před podáváním necháme řádně vychladit v lednici, ideálně přes noc.
- Krájíme ostrým nožem, který si mezi řezy vždy očistíme.
- Podáváme ozdobené šlehačkou a posypané čokoládovými hoblinkami.
Markéta says
Dobrý den. Na Vaše úžasné stránky jsem narazila při hledání receptu na brownies a ihned jsem si odkaz na ně uložila. Je tu totiž tolik lákavých receptů. Avšak právě v těch, které bych chtěla vyzkoušet (ať již právě brownies, lanýžový či sametový dortík, cheescake, atd.atd.)je obsaženo vajíčko a moje dcerka je alergička na vejce. Mohla byste mi doporučit, čím vajíčka v těchto sladkých dezertech nahradit? Děkuji moc.
Jarka says
Milá Markéto,
moc Vám děkuji 🙂
V těch pečených jako jsou např. brownies, muffinech, dortech je můžete bez problému nahradit rozmačkaným banánem (1/4 hrnku, tedy asi polovina banánu, 60 ml banánového pyré = 1 vejce) nebo jablečným pyré (1/3 hrnku, tedy 80 ml = 1 vejce), ale třeba i jogurtem (1/4 hrnku, 60 ml = 1 vejce). Někde se doporučuje zvýšit o 1/4 až 1/2 ČL prášek do pečiva, aby Vám stejně vyběhly, protože vajíčko má také tuto funkci. V lívancích určitě zase banánem, jen v těch nepečených (sametový, příp. i cheesecake) si vůbec nejsem jistá, protože třeba v tom cheesecaku vejce vlastně vše drží pohromadě. V případě, že by Vaše dcera nebyla alergická na bílek, ale třeba jen na žloutek, tak 2 bílky nahradí 1 vejce. Bylo by tedy možné je použít. Snad Vám to pomůže. Mějte se krásně!
Markéta says
Moc Vám děkuji za odpověď. Bohužel dcerka je alergická na bílek i žloudek. Nicméně s tím banánem to zkusím. To mě nenapadlo. Budu se těšit na další recepty, které budete přidávat. Mimochodem všechny dobrůtky máte nádherně vyfocené 🙂
Marky says
Dobrý den, kdyby to šlo, tak tento dort sním i z obrázku. Bohužel to nejde, a tak ho upeču a podělím se o něj i s ostatními. Než začnu, tak bych se Vás ráda zeptala, v jak velké formě jste ho pekla? Děkuji za odpověď a přeji spoustu dalších vydařených dobrot 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Marky! 🙂 Taky si teď pohrávám s myšlenkou, že si ho udělám na své narozeniny za pár týdnů 🙂 Forma je 20 cm. Ať se povede a hlavně, ať chutná! 🙂
jitka says
Je opravdu výborný a i když má jen 20 cm tak stačí menší kousek a člověka zasytí.
Jarka says
MOc děkuji, Jitko!
Hana says
Děkuji za výborný recept, byla jsem s touhle čokoládovou dobrůtkou za hvězdu.
Simona says
Dobry den, dort vypada nadherne, ale vzmi mi po pridani cokolady pena spadne 🙁 Nevite, co delam spatne? Dekuji, pekny den!
jarka says
Milá Simono, bohužel nemůžu radit, když jsem u toho nebyla, jen mě napadá, že čokoládová směs musí být skutečně vychladlá, resp. stačí pokojová teplota a šlehačku do ní opravdu jen velmi lehce vmíchat… Mějte se krásně!
Simona says
Moc dekuji, tak priste znovu a snad lepe 🙂 Kazdopadne i kdyz pena spadla, dort byl ve finale vyborny…takze moc dekuji a at se Vam dari! Tesim se na Vase dalsi recepty 🙂
lucka says
Dobrý den. Mám jeden asi hloupí dotaz. Jak rozpoustite čokoládu? Tuk,čokoláda a ve vodní lázni? Děkuji 🙂
jarka says
Obvykle ve skleněné misce v mikrovlnce, dělám to postupně, nejdřív třeba jen 30 vteřin, zjístím, jak povolila, potom dalších, jakmile je povolená potom obvykle jen promíchám vidličkou dohladka. 🙂
Jana says
Dobrý den,
chci se zeptat jestli to musím šlehat ve vodní lázni? nikdy jsem takhle vejce nešlehala a bojím se abych to nezkazila. Nešlo by to jen ušlehat v mixéru do husta? Nebo tam musí být ta teplota?
Díky
Světlana says
Dobrý den,
rozhoduji se, jaký dort připravait na oslavu a zaujal mě tento a čokoládový lanýžový dort. V jedné cukrárně jsem ochutnala dost podobný, který měl spodní vrstvu jako váš sametový a horní tenkou jako ten lanýžový. Myslíte si, že by takto šly skombinovat?
Děkuji za odpověď,
jarka says
Dobrý den Světlano, obávám se, že horní vrstva jako lanýžový http://www.chute-sveta.cz/cokoladovy-lanyzovy-dort/ bude na ten sametový moc těžká. Ten sametový je přece jen hodně nadýchaný… Tak udělejte oba přesně podle receptu 🙂
Světlana says
Dekuji za odpoved. Udelam tedy oba! Mate uzasne recepty. 🙂 Svetlana
jarka says
Moc děkuji, Světlano 🙂