Už jste někdy narazili na recept čokoládového dortu, který nepoužívá ani máslo, ani vejce, ale místo nich ocet se sodou? Zní to divně? Souhlasím. Taky jsem nevěděla, co si o tom mám myslet a raději jsem si recept dvakrát přečetla a ujistila se, že mně vejce ze seznamu surovin nevypadlo. Dokonce jsem i trochu pátrala po webu a našla pár dalších tipů na použití jedlé sody. Ale zpátky k dnešním čokoládovým řezům.
Jejich příprava je neuvěřitelně snadná, jen se musí připravit ve dvou krocích – nejdříve tvarohová náplň a pak čokoládové těsto. Na plech nalijete čokoládové těsto, pak tvarohovou náplň a vše zakončíte druhou vrstvou těsta, posypaného vlašskými ořechy. Výsledkem jsou naprosto vynikající a vláčné řezy, které potěší nejednoho milovníka čokolády. A to vše bez použití vajec a másla. Chuti octa se nemusíte bát, opravdu ho nebudete vůbec cítit. Kvůli tvarohové náplni by měly být zbytky uchovávány v lednici, ideálně v pevně uzavřené plastové dóze.
čokoládové řezy plněné tvarohem
Ingredients
ořechový posyp
- 2 hrnky nasekaných vlašských ořechů (200 g)
- ½ hrnku krupicového cukru (110 g)
řezy
- 3 hrnky hladké mouky (375 g)
- 2 hrnky krupicového cukru (450 g)
- 6 PL holandského kakaa
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1ČL jedlé sody
- 1 ČL soli
- 2 hrnky studené vody (470 ml)
- ¾ hrnku rostlinného oleje (180 ml)
- 2 PL bílého octa
- 2 ČL vanilkového extraktu
tvarohová náplň
- 500 g měkkého tvarohu
- 2/3 hrnku krupicového cukru (130 g)
- 2 vejce
- ½ ČL soli
Instructions
- Předehřejeme troubu na 180°C a vymažeme hluboký plech, např. velikosti 24 x 31 cm
ořechový posyp
- Ořechy nasekáme na drobno a smícháme s cukrem. Odložíme.
tvarohová náplň
- Za použití elektrického mixéru vyšleháme tvaroh a cukr dohladka, asi 2 - 3 minuty, přidáme vejce a sůl. Odložíme.
řezy
- Ve velké míse smícháme mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a odložíme.
- Ve středně velké míse smícháme vodu, rostlinný olej, ocet a vanilkový extrakt.
- Nalijeme přes suché přísady a řádně smícháme.
- Polovinu čokoládového těsta nalijeme na dno připraveného, vymazaného plechu a řádně rozprostřeme po dně.
- Na čokoládové vrstvu co nejrovnoměrněji nalijeme tvarohovou náplň. Už ji neuhlazujeme a nerozprostíráme, aby se nepromíchala s čokoádovým těstem.
- Na náplň nalijeme zbytek čokoládového těsta. Posypeme ořechy smíchanými s cukrem.
- Pečeme asi 35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed dortu není po vytažení suchá.
- Před podáváním necháme vychladnout.
Jaroslava says
Dobry den, dnes som pekla cokoladove rezy, aj ked som delala vsetko podla navodu, dala som tam vsetky ingredince, testo po upeceni bolo pod tvarohom vlacne:-/ pekla som to 40 minut, protoze spejle bola po 35 minutach stale od testa. Nevite mi poradit kde sa stala chyba?:-/ moc dekuji!
Jarka says
Milá Jarko, to mě mrzí! Ale vůbec netuším, čím by to mohlo být 🙁 Jedině mě napadá – neuhlazovala jste tvaroh na to čokoládové těsto tak, že se třeba ten tvaroh mohl spojit s tím čokoládovým? Nebo nebyla ta tvarohová náplň moc řídká? Myslím, že jste klidně mohla ještě dalších 10 i 15 minut péct. Každá trouba peče jinak, záleží také jestli jste použila úplně stejnou pečící formu nebo trochu jiné rozměry. To je tak, co mě napadá, snad Vám to trochu pomůže. Mějte se krásně!
Jana says
Dobrý den,
dá se něčím nahradit bílý ocet? Děkuji.
Jarka says
Milá Jano, tím myslím klasický ocet, zkrátka jen ne z červeného nebo bílého vína nebo třeba balsamico 🙂
Petra says
Dobrý den, a ta soda se v tomto receptu nenachází? Jak jste se zmiňovala na začátku? 🙂 děkuji
Náš favorit je nepečený citronový cheesecake…děláme opravdu často 🙂 děkujeme za super receptík 🙂
Jarka says
Milá Petro, děkuji za upozornění. Budu muset prohledat svoje poznámky, protože jakmile to hodím na blog, obvykle písemný recept likviduji… Prosím, dejte mně čas, tento týden prohledám a ozvu se 🙂 Děkuji za pochopení! 🙂 Mějte se krásně!
Michaela says
Pěkný den. A není v receptu místo té zmiňované sody omylem napsaná sůl? (Anebo opravdu patří do těsta i tvarohové náplně sůl?)
Marcela says
Dobrý den,v receptu je špatný poměr ingrediencí. Jedlá soda tam není vůbec. Buchtu jsem pekla hodinu…,ale už jí péct nikdy nebudu. Peču z receptů z internetu velmi často a toto je má první špatná zkušenost. Možná jsem měla dát na 1.instinkt -ve 3 hrnečcích je méně mouky než ve dvou cukru. Celý recept nesedí. Tak pozor,nepečte holky pro návštěvy,moc byste se nevytáhly. 🙂
Jarka says
Milá Marcelo, poměr surovin je naprosto správně, jen z nich vypadla jedlá soda, kterou jsem teď doplnila. Ta měla těsto více provzdušnit, ale zase tak velký rozdíl by to určitě nebyl. Protože jsem tam nebyla, nedokážu bohužel říct, co se stalo špatně a proč jste ji pekla 1 hodinu… 🙁 Každopádně 1 hrnek cukru má 200 – 225 g, 1 hrnek mouky 125 g, cukr je bezpochyby těžší než mouka a poměr je správný. Mějte se!
Zdenka says
Podle návodu se má buchta péct 35 minut – pekla jsem ji asi 1 hodinu a 20min. – ale to přece vidím, kdy je těsto hotové, ne??! ….. Rozhodně nesouhlasím s větou: ,,Holky nepečte pro návštěvy, moc byste se nevytáhly…“
Peču podle tohoto blogu od srpna 2015, zatím tak 15 receptů a tato buchta je prý jednoznačně, bezkonkurenčně nejlepší recept, co jsem upekla :-)) Díky!
Věra Müllerová says
Dobrý den,
včera jsem pekla čokoládové řezy. Bohužel mám podobnou zkušenost jako Marcela. Postupovala jsem přesně podle receptu, vynechala jsem pouze bílý ocet (netušila jsem, že ho můžu nahradit normálním – možná by mělo být v receptu uvedeno prostě ocet) Celé těsto bylo strašně řídké -studená voda 470ml+olej 180ml udělalo své, proto jsem nakonec do těsta přidávala mouku. Další věc, která mě překvapila, byla délka pěčení! Téměř hodinu! A přesto bylo těsto uprostřed vláčné!!!
Taňa says
Dnes jsem upekla řezy a vše na 1*. Jsou krasně vysoké a nadýchané, pekla jsem cca 45 min. Manželoíi moc chutnají 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Táňo!
jitka says
Nadýchané, vysoké a díky tvarohu krásně vláčné,já raději dělala hned dvojitou dávku.
Jarka says
Moc děkuji, Jitko! 🙂
Lenka says
Tak jsem je taky zkusila.
Chuťově jsou naprosto luxusní. Moje blbost je to, že si při lití neumím těsto „rozpůlit“ 😀
Tak mám dole silnou vrstvu těsta, pak vrstvu tvarohu a nahoru mi skoro žádný těsto nezbylo 😀
Pekla jsem to asi 50 minut a vzhledem k tloušťce spodního těsta, asi by to chtělo ještě chvilku, ale vršek už mi chytal cikánku. Tak jsem to nechtěla pokoušet. Tvaroh upečený byl, a v těstě vejce nejsou, takže jsem v klidu 🙂
Příště to musím lépe odhadnout. Určitě ale nebudu recept hanit, když vím, že chyba byla na mé straně 🙂 Po druhé se mi povedou 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Lenko! 🙂 Mějte se krásně!
Bára says
Milá Jarko,
dezert naprosto famózní 🙂 nejdřív mě uchvátila fotka a ta krusta na vrchu, o takové sním už asi rok, ale vždycky mi to padne dolů a nedopeče se. Nejdřív jsem přečetla komentáře a docela jsem se pobavila, jak některé pekařky/cukrářky dokáží svůj nezdar svést na někoho jiného, než na svoji dovednost. Nicméně holčiny, kterým se povedlo mi dodaly kuráž 🙂 Takže u nás se taky zadařilo na 100 bodů. A jestli mohu, tak rada těm kdo by chtěly zkusit ještě jednou. Obecně když zasypete povrch koláče, buchty, tak se špatně peče a často nevzejde. Takže buď mezi sypáním dělat mezery a sypat jen symbolicky nebo mě se u Jarčiných řezů povedlo, i při plném zasypání, péct 35min dle doporučení a po té jsem ještě 15 minut dopekla jen zespod.
Jarko děkuji mnohokrát za famózní dezert 🙂