Čokoládové. Brownies. Kakaové brownies plné nakrájené čokolády. Musím přidávat ještě něco dalšího? Jen co jsem ten recept viděla, byla jsem přesvědčená, že ho musím udělat. Než jsem se k tomu ale dostala, chvíli to trvalo. Byly Vánoce. Ze sladkostí nad hlavu jsme byli přeslazení. Ale teď, když už jsme úspěšně dojedli (nebo rozdali) poslední vánoční cukroví, těšila jsem se na další pečení. Moje první volba byla jasná!
Jakmile se na něco upnu, jen těžko to dostávám z hlavy. A tak jsem poctivě jedla cukroví a pořád nad těmito brownies přemýšlela. Minulý víkend konečně nastal ten správný čas. Nakoupila jsem potřebné suroviny a dala se do toho. Příprava je supr rychlá a ani nezašpiníte skoro žádné nádobí.
Tyto brownies jsou zase trochu jiné, než ty, které jsem zatím dělala. Především jsou poměrně vysoké a (nečtěte, pokud počítáte kalorie!) dokonce by měl mít jeden kousek měl 230 kalorií. Stále vás to neodradilo? To je dobře. Když si je totiž tento víkend uděláte, nebudete litovat!
čokoládové brownies
Ingredients
- 1 hrnen (227 g) máslo
- 2 hrnky (400 g) krupicového cukru
- 4 vejce
- 1 1/4 hrnku (160 g) kakaového prášku
- 1 ČL soli
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 PL vanilkového extraktu
- 1 1/2 hrnku (190 g) hladké mouky
- 200 g hořké čokolády, nakrájené na kousky
- 100 g mléčné čokolády, nakrájené na kousky
Instructions
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Hluboký plech na pečení, velikosti 24 x 31 cm vyložíme pečícím papírem, a to tak, aby pečící papír sahal přes okraj.
- V menším hrnci na nižším stupni rozpustíme máslo, vmícháme cukr a za stálého míchání vaříme asi 1 až 2 minuty. Směs se nesmí vařit!
- Směs másla nalijeme do velké mísy, nebo kuchyňského robotu, vmícháme kakaový prášek, vejce, sůl, vanilkový extrakt. Řádné promícháme/ vyšleháme.
- Prášek do pečiva smícháme s moukou a postupně přidáme do směsi, společně s krájenou čokoládou. Řádné promícháme.
- Těsto nalijeme, resp. rozetřeme (směs bude tuhá, hutná, lepkavá) do připraveného plechu.
- Pečeme 30 minut - pozor, abychom brownies nepekli moc dlouho a nevysušili je! Bude se zdát, že těsto není dostatečně upečené, ale po vychlazení získá tu pravou konzistenci. Okraje budou hotové, ale prostředek se bude zdát lehce nedopečený.
- Před podáváním a krájením necháme vychladnout.
převzato z: King Arthur Flour
Jana M. says
Opět skvělý recept, brownies se povedlo přesně jak je na fotce. Bylo neskutečně dobré, samá čokoláda a kalorie jsme raději nepočítali :-).
Soňa says
Zkoušela jste to i v plynové troubě? 🙂 Minule jsem takto dělala sušenky a taky tam bylo, že se těsto bude zdát nedopečené, ale potom to bude ok – no a nebylo :/ Tak jsem se chtěla zeptat. 🙂
Děkuji předem za odpověď, Soňa.
Jarka says
Bohužel nezkoušela, Soňo. 🙁 Určitě by se nemělo klepat jako sulc, ale taky by nemělo být úplně dopečené jako třeba muffiny nebo bábovka. Něco mezi tím. 🙂
K says
„V menším hrnci na nižším stupni rozpustíme máslo, vmícháme cukr a za stálého míchání vaříme asi 1 až 2 minuty. Směs se nesmí vařit!“ – Tak vařit, nebo nevařit? 😀
Nikol says
taky sem si ted polozila tu otazku a zarazilo me to v textu, ale vidim, ze jako jedina nebyla zodpovezena..pecka ://
Katerina says
Dobrý den,chci se zeptat,co si prosím mám predstavit pod pojmem kakaovy prášek,to se nejedna přímo o kakao?toho by se mi zdálo velké množství
Pr
jarka says
Dobrý den Kateřino, ano, klasické kakao, ne Granko, apod., prostě kakaový prášek 🙂
Veronika Schubertová says
Dobrý den, šel by tento recept použít do košíčků na mufiny a péct jen 20min? Zkoušela jste?
jarka says
Milá Veroniko, spíš nedoporučuji 🙁 Brownies jsou přece jen poměrně hutné, ale když uděláte a povedou se, dejte vědět 🙂