Asi jste si už všimli, že pro sladké chleby mám nějakou slabost. Banánové, borůvkové, celozrnné, a teď … citrónovo-mandlový. Všechno, co upeču v bochníkové formě, mám tendenci nazývat sladkým chlebem nebo chlebíčkem, i když by to jednoduše mohl být koláč nebo buchta, pokud by byly v jiné formě. Ale co, můžu si to přece nazývat jak chci. Hlavní je, jaký je výsledek. A tento je přímo famózní. Spojení mandlí a citrónu prostě nemá chybu.
Tento chlebíček, nebo koláč chcete-li, je nesmírně osvěžující a vláčný. Dokonce jsem ho od druhého dne uchovávala v lednici a studený snad chutnal ještě líp! Skoro jako citrónová zmrzlina. Alergici (ale i nealergici) mohou klasické mléko nahradit mandlovým, snížit mandlový extrakt o 1 čajovou lžičku a dosáhnout stejného výsledku. Nezapomeňte chlebíček ozdobit polevou a posypat mandlovými lupínky. Pak z něho budete mít přímo luxusní výrobek. A pokud nemáte bochníkovou formu, upečte ho v klasické čtversové nebo obdélníkové. Na chuti mu to neubere.
citrónovo-mandlový chlebíček
Ingredients
na chlebíček:
- 1 1/2 hrnku (190 g) hladké mouky
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
- 2 PL nastrouhané citronóvé kůry (ze 2 citrónů)
- 3/4 hrnku (180 ml) mandlového mléka (nápoje), nebo kravského mléka
- 2 ČL mandlového extraktu
- 1/2 hrnku (120 ml) rostlinného oleje
- 2 vejce
- 1 ČL citrónové šťávy
- 1 ČL vanilkového extraktu
na polevu:
- 60 g moučkového cukru
- 1 PL citrónové šťávy
- 1/2 ČL mandlového extraktu
- mandlové lupínky
Instructions
- Troubu předehřejeme na 175°C a bochníkovou pečící formu (vel. 26x11 cm) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Ve velké míse smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva.
- V malé míse smícháme rukama cukr a citrónovou kůru, prsty třeme o sebe, aby se uvolnilo aroma. Vmícháme do směsi mouky.
- V míse kuchyňského robotu ušleháme lehce vejce, přidáme mléko, olej, oba extrakty a citrónovou šťávu
- Pomalu přidáme směs mouky a promícháme, až se všechny suroviny spojí.
- Těsto vylijeme do připravené formy.
- Pečeme 55 - 60 minut dozlatova nebo nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed bochníku není po vytažení suchá.
- Před vyndáním z formy necháme 15 minut lehce vychladnout při pokojové teplotě. Potom necháme zcela vychladnout a mezitím si připravíme polevu.
- V malé misce vymícháme všechny suroviny dohladka.
- Polevou ozdobíme vychladlý chlebíček, necháme ji téct po stranách a posypeme mandlovými lupínky.
Jarmila says
Dobrý večer, ráda bych upekla citrónovo – mandlový chlebíček. jen nevím čeho tam má být 3/4 hrnku. Není to tam uvedeno.
Děkuji Jarmila
Jarka says
Děkuji Jarmilo, už jsem to doplnila, je to mléko. Mějte se!
Helena says
Dobrý den,
nejprve bych Vám ráda poděkovala za Vaše úžasné recepty, mnoho jsem jich už vyzkoušela a jsou výborné. Teď bych ráda vyzkoušela Váš citrónovo-mandlový chlebíček a zajímalo by mě, jaký mandlový extrakt používáte? Děkuji Helena
Jarka says
Milá Heleno, moc děkuji za pochvalu, moc mě potěšila 🙂 Koukám na lahvičku, že je to spíš potravinářské aroma, výrobce Kovandovi.cz, kupuji normálně v Globusu, ale mají i jinde. http://www.kovandovi.cz/eshop/aromata-a-barviva?page=shop.product_details&flypage=flypage-tbl.tpl&product_id=62&category_id=84 Mějte se!
jitka says
Pár sladkých chlebů jsem už od vás vyzkoušela a přiznám se že raději si dám muffina ale po ochutnání tohoto chlebu,musím říct je prostě k sežrání,jen se po něm zaprášilo.díky
Jarka says
Moc děkuji, Jitko!
Petra Dědinová says
Dobrý den Jarko.Jste báječná.Vaše recepty prvotřídní. Kamarádka mě přivedla na Váš web a jsem za to moc ráda. Pokud chci vyzkoušet nový sladký recept, čerpám od Vás a nikdy mne nezklamete. Všechny návštěvy dostávají ke kávě moučníky dle Vašich receptů. Citronový chléb je delikátní, stejně tak švestkovo-mandlovy koláč i brownies. Baví mě to. Peču klidně i v devět večer. Jen tak dál! Petra
Jarka says
Milá Petro, moc Vám děkuji za krásný komentář. Teď jsem sbírala nějaké síly a těším se, že se do toho zase pustím. 🙂 Mějte se krásně!
Tereza says
Dobrý den, mohu rostliny olej nahradit rozpuštěným maslem? Dekuji