Od té doby, co jsem začala dělat svoje vlastní (domácí) těsto na pizzu, už pro mě nebyla cesta zpátky. Nadýchané, ale přitom křupavé těsto je základem našich pizza večeří, které máme u nás doma alespoň jednou za týden. Je to náš týdenní rituál, na který se pokaždé těšíme. Jen se střídáme, kdo vybere přísady, ale stejně často skončíme u našich tradičních, salámu nebo šunky. Většinou jsem to já, která navrhuje nové chutě, protože chci, aby hlavně naše princezny zkoušely nové chutě a nebály se jich. A tak se po malých krůčcích snažím sem tam něco propašovat. Jednou to může být pizza s pestem a artyčoky, jindy pizza smetanová s mozzarellou a ricottou a nově, pizza z celozrnného těsta. Měla obrovský ohlas a já jsem nadšená, že můžu těsta na pizzy začít střídat. Jak se říká, všechno má svůj čas.
Tento recept na celozrnné těsto na pizzu je můj oblíbený. Ve stejném poměru používá celozrnnou mouku (pro dobrý, zdravější pocit) a bílou pšeničnou chlebovou, která jí dodá tu vláčnost a potom křupavost, kterou by správná pizza měla mít. Kromě toho je těsto ochucené granulovaným česnekem a bylinkami, a ani ten největší odpůrce zdravých pokrmů by neuvěřil, že je těsto celozrnné. Postup přípravy je úplně stejný, jako u klasického těsta na pizzu a tedy velmi jednoduchý. Osvědčený, ověřený, otestovaný. Dejte si navrch vaši oblíbenou omáčku, oblíbené přísady a vychutnejte si pizzu zase o něco víc. Tato je totiž o trochu zdravější.
Postup s fotkami naleznete v příspěvku Nejlepší těsto a pizzu.
Tipy a triky jak upéct pizzu jako z pizzerie v příspěvku Pizza: tipy a triky.
celozrnné těsto na pizzu
Ingredients
- 2½ hrnku (285 g) celozrnné mouky
- 2½ hrnku (300 g) chlebové pšeničné mouky
- 2 hrnky (480 ml) vlažné vody
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1¾ ČL soli
- 1 PL plus 1 ČL (20 ml) olivového oleje
- 1 PL plus 1 ČL (20 ml) medu
- 1/2 ČL sušeného oregana
- 1/2 ČL sušené petržele
- 1/2 ČL sušené bazalky
- 1 1/2 ČL granulovaného česneku
Instructions
- Droždí, med a teplou vodu lehce promícháme v misce a necháme vzejít kvásek, cca 10 minut.
- Do mísy kuchyňského robotu nasypeme mouku, přidáme sůl, oregáno, petržel, bazalku, česnek a olivový olej; nasadíme hnětací hák. Jakmile je kvásek nabublaný, přilijeme ho k mouce.
- Na nízký stupeň suroviny promícháme.
- Zvýšíme na vysoký stupeň a necháme těsto hnětat, cca 5 - 7 minut. Těsto by mělo být pružné a nemělo by se lepit na strany mísy kuchyňského robotu.
- Těsto vložíme do olejem vymazené mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě kynout, cca 1 - 1 1/2 hodiny.
Marika says
Někde máte chybu, je tam moc vody, těsto je pak řídké, musela jsem recept upravit.
Iveta says
Dobrý den.
Já vás chci naopak pochválit ?
Moc děkujeme za skvělý recept na zdravější variantu těsta na pizzu.
Poprvé jsem zkoušela asi před měsícem dělat přesně podle receptu pizzu a byla super?děti nadšené a já spokojená,protože s těstem se krásně pracuje (já tedy nepodsypávám, ale mažu si vál a ruce olivovým olejem ?).
No a dneska jsem zkoušela testovat znovu a sice na pizza šneky, které děti milují (většinou jsem je dělala z listového těsta, ale od teď už vím, že už je budu dělat jen z tohoto). Zkusila jsem dát místo té pšeničné chlebové (neměla jsem ji doma) celozrnnou pšeničnou speciál,a vodu jsem dala půl napůl s kefírem (zbyl mi, a musela jsem ho spotřebovat)a droždí jen sušené (čerstvé jsem neměla) a jako vždy zadělávám kynuté těsto v domácí pekárně. Výsledek byl perfektní – těsto nádherně vláčné,váleček si s ním poradil hravě a tak už jiné dělat nebudu?Jako perfektní záležitost je i vaše omáčka na pizzu,která měla u nás dneska premiéru a s ní byli šnečci LUXUSNÍ ?
DĚKUJEME, a myslím,že se budu na vaše stránky vracet až budu zase hledat něco neobyčejného?
S pozdravem
Iveta.