Poslední dobou dělám docela často lívance o víkendu k snídani. Abychom nemuseli pořád jíst jen klasické americké z podmáslí (které jsou ale bezkonkurenční), snažím se vždy přijít s nějakou novou variantou. Kombinace celozrnné mouky, jablek a skořice se zdála jako ta pravá na další podzimní zamračený den.
Teoreticky se zase jedná o lívance z podmáslí, jen v trochu jiném poměru surovin a z celozrnné mouky, ochucené skořicí a hlavně malými kostičkami jablka, které po usmažení změknou. Určitě se dají jíst jen tak, ale myslím, že byly stvořeny pro jeden z nejlepších domácích sirupů. Skořicový sirup. Lívance jím polijete a pak si budete připadat jako v ráji. Alespoň tom snídaňovém.
Hmmmm. Lívance a čaj s citrónem.
celozrnné lívance s jablkem
Ingredients
na lívance:
- 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky (240 g)
- 5 PL hnědého třtinového cukru
- 2 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL jedlé sody
- 1 ČL soli
- 2 ČL mleté skořice
- 1/2 ČL mletého nového koření
- 2 hrnky plus 4 PL podmáslí (530 ml)
- 2 PL oleje
- 2 vejce
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 2 hrnky na kostičky nakrájeného oloupaného jablka (cca 2 velká jablka)
na skořicový sirup
- 1/2 hrnku krupicového cukru (110 g)
- 1/2 hrnku hnědého třtinového cukru (100 g)
- 2 PL hladké mouky
- 1/2 ČL mleté skořice
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 hrnek vody (240 ml)
Instructions
lívance:
- Ve středně velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a nové koření. Odložíme.
- Ve druhé míse rozšleháme podmáslí, olej, vejce a vanilku.
- Přidáme suché suroviny a opatrně smícháme.
- Lehce vmícháme nadrobno nakrájené jablko.
- Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje z jedné, a pak z druhé strany.
- Podáváme s máslem a skořicovým sirupem, nebo podle chuti.
sirup:
- Zatímco smažíme lívance, připravíme si sirup.
- V malém kastrolu smícháme všechny suché suroviny a přidáme vodu. Řádné rozmícháme metlou.
- Přivedeme k varu, snížíme teplotu a za stálého míchání vaříme, dokud směs nezhoustne, cca. 10 minut.
- Sundáme z plotny a vmícháme vanilkový extrakt.
- Před každým podáváním necháme v mikrovlnné troubě lehce ohřát (30 - 60 s).
Lena12 says
Dobrý den Jaruško,
v první řadě blog je, úžasný narazila jsem na něj s prázdným žaludkem a málem má klávesnice nezůstala suchá 🙂
Dnes jsem vyzkoušela tyto vaše celozrnné lívance a naprosto skvostné, nic tak dobrého jsem dlooouho nejedla i můj syn, který když cítí náznak jiné než bílé mouky, tak to do něj nedostanu, ať se snažím jak chci, ale tohle do něj padalo, že jsem jen zírala.
Děkuju za inspiraci Lena
Jarka says
Milá Leno,
moc děkuji za milá slova a pochvalu. Jsem moc ráda, že lívance chutnaly. Určitě vyzkoušejte i další recepty a nezapomeňte se pravidelně vracet 🙂
Mějte se krásně!
Jarka
Šárka says
Jarko nechá se sirup uskladnit třeba v lednici když se nespotřebuje?Děkuju
Jarka says
Ano, určitě. Já ho tam mám i několik týdnů. Před použitím ho dejte na pár vteřin do mikrovlnky a bude čerstvý, jako kdybyste ho právě udělala. 🙂
Šárka says
Dobrý den Jarko,prosím kde koupim podmáslí nebo čim ho nahradím?V obchodě jsem ho neviděla.Děkuji
Jarka says
Šárko, v obchodě ho zcela obvykle mají, většinou u čerstvého mléka. Jinak si ho můžete udělat doma – smíchejte 240 ml s 15 ml (1 PL) citrónové šťávy nebo octa, promíchejte, nechte pár minut odstát a máte podmáslí 🙂
Šárka says
Děkuji moc,zkusím a ještě se po něm podívám.