Brownies a Cookies. Asi dva nejznámější americké dezerty. Většinou nevím, který si mám vybrat. Génius ten, koho napadlo spojit je do jednoho! Pravda, tady se nejedná o klasické cookies, ale o těsto na cookies, tedy sušenkové těsto. Je to zkrátka těsto na cookies, které se jí za syrova. Divné, říkáte si? Tak trochu, ale nebojte se. Toto těsto neobsahuje syrové vejce a je tedy bezpečné. V Americe je hodně populární, zvláště ve spojení se zmrzlinou. Pokud mu propadnete, můžete si ho u nás vychutnat u Ben & Jerry nebo si ho udělat doma a zamíchat kousky do vanilkové zmrzliny. O tom ale až příště.
Tento dezert je asi nejdekadentnější dezert, který jsem kdy dělala. Vrstva brownies je kapitola sama pro sebe a za sebe můžu říct, že to jsou pro mě jedny z nejlepších brownies, ne-li nejlepší. Brownies mám ráda hutné a čokoládové, ale hlavně nesmí připomínat čokoládovou nebo kakaovou buchtu. A toto naprosto splňují. Sušenkové těsto je pro mě spíše jakýmsi bonusem, které těmto brownies dává trochu jiný rozměr.
Tyto brownies u nás byly velkým hitem. Je to typ dezertu, u kterého vám bude stačit menší kousek, ale za to si ho pořádně vychutnáte. A jen co ho dojíte, budete se těšit na další. A až dojíte úplně ten poslední, budete hledat příležitost, kdy tento dezert udělat znovu.
brownies se sušenkovým těstem
Ingredients
na brownies
- 3/4 hrnku másla (170g)
- 1 1/2 hrnku hořké čokolády (300 g)
- 1 hrnek krystalového cukru (200 g)
- 1/2 hrnku hnědého cukru (100 g)
- 4 vejce
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek hladké mouky (125 g)
na těsto na sušenky
- 3/4 hrnku másla, při pokojové teplotě nebo rozpuštěného (170 g)
- 3/4 hrnku krystalového cukru (150 g)
- 3/4 hrnku hnědého cukru (150 g)
- 1/4 ČL soli
- 2 PL mléka nebo smetany
- 1 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 1 hrnek hladké mouky (125 g)
- 1 hrnek mléčné čokolády, nakrájené na malé kousky (200 g)
Instructions
- Nejdříve připravíme vrstvu brownies.
- Předehřejeme troubu na 190°C a vymažeme pečící formu nebo vyložíme pečícím papírem.
- V mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni rozpustíme máslo a čokoládu dohladka. Vmícháme cukry, pak vejce, jedno po druhém, vanilku a sůl.
- Prosejeme mouku a vmícháme postupně do čokoládové směsi.
- Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme 25 až 30 minut.
- Upečené brownies necháme vychladnout (můžeme dát do lednice) nebo postupně necháme vychladnout při pokojové teplotě.
- Připravíme si těsto na sušenky.
- Ve velké míse pomocí elektrického mixéru utřeme do pěny máslo, cukry a sůl.
- Přidáme mléko nebo smetanu.
- Poprášíme moukou a vmícháme. Postupně vmícháme 200 g nakrájené čokolády na malé kousky.
- Sušenkové těsto navrstvíme na vychladlé brownies a uhladíme. (Brownies by měly být skutečně zcela vychlazené).
- Pokud chcete, můžete sušenkové těsto ještě posypat další čokoládou nakrájenou na malé kousky.
- Před krájením necháme brownies zcela vychladit v lednici. Ke krájení použijeme ostrý nůž, abychom měli řez naprosto čistý.
převzato z: RecipeGirl
Lakina says
Dobrý den zaujal mě Váš recept na brownies se suš. Do těsta na sušenky se přidáva hl. mouka a pak ne seneče? Ta mouka se jí syrová?
Jarka says
Ano, přesně tak. Ta horní vrstva se nepeče. Ale nemusíte se vůbec bát. 🙂
Eva says
Dobrý den, také mě zaujal tento recept, nebo spíše jeho foto. Až jsem se pustila do pečení, tak jsem se pozastavila nad sušenkovým těstem, které je nepečené a skládá se jen z másla, mléka, cukru a mouky. A to přece není k jídlu, nechybí tam něco?