Všem, kteří si mysleli, že jsem na vás minulý týden zapomněla a nepodělila se o žádný recept, se upřímně omlouvám! Nezapomněla. Naopak jsem na vás myslela kudy jsem chodila a jak se blížil konec týdne, tak jsem se cítila víc a víc provinile, protože jsem věděla, že to prostě nedám. Důvod byl více než prozaický. Prostě nebyl čas. A to ani na upečení mazance na Velikonoce. Neznamená to ale, že jsem vůbec nic nedělala. Spíš naopak. Celý týden jsme u nás měli zahradníky a pro ně jsem vždy něco dobrého upekla. Cookies, brownies, cheesecake. Prostě, aby jim u nás bylo dobře. Pracovali od rána do pozdního odpoledne, včetně víkendu a proměnili nám (konečně po skoro 7 letech!) naši zahradu ve skutečnou zahradu. Paní Vendy Weimanové z Alfa Omega zahrady jsem slíbila, že ji budu vychvalovat kde to jde, protože jsme z jejich práce skutečně nadšení. Byli rychlí, precizní, kreativní. Už se nemůžeme dočkat, až se všechno zazelená. (Toto není reklama, z Alfa Omega zahrady neví, že o nich tady píšu. Píši jen o našich pozitivních zkušenostech, protože nejlepší referencí je vždy spokojený zákazník). Ale zpátky k našemu oboru.
K tomuto receptu mám takový zvláštní vztah. Byl to první recept, do kterého jsem se loni pustila po skoro tříměsíční nedobrovolné pauze v kuchyni. To, když jsem byla těhotná s Laurou a poletování v kuchyni bylo to poslední, na co jsem myslela. Nějak mně tak na první pohled učaroval a říkala jsem si, že to můj žaludek zvládne. A zvládnul. A od té doby ještě několikrát, protože jsem ho zařadila mezi oblíbené rychlé snídaňové chleby. Můžete ho udělat s čerstvými i mraženými borůvkami, jen je nezapomeňte před zamícháním těsta lehce obalit v mouce. Tak se v těstě neutopí, zkrátka neklesnou na jeho dno, ale zůstanou rovnoměrně rozložené v celém chlebíčku. Nebo koláči, chcete-li. Já všechny tyto koláče, které peču v bochníkové formě nazývám sladkými chleby. Je to pro mě zkrátka výmluva, jak si dát koláč k snídani. Ale tenhle má ještě ovesné vločky, tak u něj výčitky mít vlastně vůbec nemusím, nebo ne?
borůvkový chlebíček s ovesnými vločkami
Ingredients
- 1 hrnek borůvek (cca 200 - 225 g)
- 2 hrnky (250 g) hladké mouky, plus 1 PL
- 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL soli
- 1 hrnek (250 g) bílého plnotučného jogurtu (lze i s příchutí, např. vanilkového, hruškového)
- 2 vejce
- ½ hrnku (113 g) másla, rozpuštěného a lehce vychlazeného
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ½ hrnku (90 g) ovesných vloček
Instructions
- Troubu předehřejeme na 180°C a bochníkovou pečící formu (vel. 26x11 cm) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- V malé misce lehce promícháme borůvky s 1 PL mouky, odložíme stranou. (Tímto zabráníme klesnutí borůvek na dno těsta/formy).
- V míse kuchyňského robotu prošleháme cukr, jogurt, vejce, máslo a vanilku. Přidáme mouku, sůl a prášek do pečiva. Promícháme.
- Přidáme borůvky a jen lehce promícháme stěrkou.
- Těsto vylijeme do připravené formy.
- Pečeme 50 - 55 minut dozlatova nebo nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed dortu není po vytažení suchá.
- Před vyndáním z formy necháme lehce vychladnout při pokojové teplotě.
Tak tohle vypadá opravdu lákavě. Kdybych navýšila množství vloček, měla bych ještě menší výčitky. V mrazáku jsou ještě letní zbytky borůvek, asi to prubnu 🙂
Jděte do toho 🙂
Chlebíček vypadá opravdu parádně (y)
Vynikající, dnes peču už podruhé a zdaleka ne naposled. Díky 🙂 za skvělý receptík
Děkuji Inko!
Zdravím, včera jsem objevila Vaše stránky a už si pochutnávám na tomhle skvělém borůvkovém chlebíku :)) Mňam!! Jen tak dál, už se těším co dalšího si z vašich receptů vyberu. Všechno zní úžasně lákavě a ještě úžasněji to musí chutnat 🙂 Díky moc.. Monika 😉
Moc děkuji, Moniko! Mějte se krásně!
Jarko,v postupu nikde nevidim,v jake fazi se pridavaji do testa vlocky?
Vidíte, Pepo, to je tak starý recept, že bych mohla zase někdy oprášit 🙂 Ale je to v tom posledním kroku, spolu s borůvkami. Mějte se krásně!