Recept na výborný banánový chleba se vždycky hodí. Šťavnatý a sladký chléb, který chutná spíš jako dort, je skvělý způsob jak spotřebovat přezrálé banány.
Někdy mám pocit, že si snad přeji, aby banány rychle dozrály a zhnědly. Hypnotizuji je na kuchyňské lince a jen co začnou mít hnědé tečky, už začínám střádat plány. Banánový chlebíček je zkrátka něco, do čeho jsem se zamilovala.
Je tak jednoduchý a při pečení vám provoní celý dům. Když ho jím, mám pocit, že dělám něco pro své zdraví. Aspoň si to namlouvám. Každopádně chutná výborně třeba k nedělní snídani, nebo jen tak k odpolední svačině. Troufám si tvrdit, že tento chleba bude chutnat i největšímu odpůrci banánů. Vím o čem mluvím, jednoho mám totiž doma.
banánový chlebíček
Ingredients
- 2 hrnky polohrubé mouky (250 g)
- 1 ČL jedlé sody
- 1/4 ČL soli
- 1/4 ČL skořice
- 1/2 hrnku másla, změklého (113 g)
- 3/4 hrnku hnědého cukru (150 g)
- 2 vejce
- 3 středně velké přezrálé banány, rozmačkané
Instructions
- Předehřejeme troubu na 160°C. .
- Ve středně velké míse smícháme suché přísady, odložíme stranou.
- V míse kuchyňského robotu utřeme máslo s cukrem, vmícháme vejce, jedno po druhém a nakonec vmícháme banány. .
- Pomalu vmícháme suché přísady. až se vše dobře spojí.
- Pečeme asi 1 hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chleba není suchá.
- Necháme vychladnout asi 10 minut, pak podáváme např. namazané máslem.
převzato z: AllRecipes
Renata says
Sváteční banánový chlebíček se povedl!Jaruško je výborný,chutný jako další z vašich receptů ,ze kterých jsem již pekla!!
Jarka says
Moc děkuji, Renato! 🙂
Slávka says
Recept je moc fajn, chlebíček lahodný. Není příliš vlhký, prostě tak akorát. Polovinu množství másla jsem nahradila řep. olejem, přidala dvě hrsti nasekaných vlašských ořechů a dýňová semínka. Chutná výborně namazaný máslem. Děkuji Vám za recept. Slávka
Jarka says
Moc děkuji, Slávko!
Niky says
Dobrý den, dnes jsem pekla banánový chlebíček. Na vrchu je tmavý a křupavý, ale uvnitř je těsto ještě syrové. Nevíte, v čem může být problém? Myslíte, že by to mohlo být třeba formou? Děkuji 🙂
Jarka says
Milá Niky, formou to určitě nebude. Chlebíček byl vevnitř neupečený, měla jste ho v troubě krátkou dobu nebo pekla na nižší stupeň. Každá trouba peče jinak. Nejlepší by bylo, pokud Vám začal hnědnout, dát přes něj alobal nebo pečící papír a nechat ho dál péct. Před vyndáním z trouby musíte vvždy udělat test s párátkem nebo špejlí. Vždy můžete přidávat minuty k délce pečení, ale je lepší ho nechat přikrytý papírem nebo alobalem, aby vám nezčernal.
Simona says
Dobrý den 🙂
Chtěla bys se vás prosím zeptat kolik dohromady te mouky v gramech?
Jestliže 2 hrnky po 250g tak mi to připadá moc 500g mouky na chlebik?
Raději se zeptat nejsem v tomhle dobrý znalec
Děkuji moc předem za odpověď ,)